Večný problém - nezdravé vlasy

Každá z nás túži mať vlasy husté, lesklé a zdravé, ale nie každej je to dopriate. Vlasy sú korunou našej hlavy a kvalita vlasov závisí aj od vášho životného štýlu, napriek tomu že máte dobré genetické predispozície.

hair 0617 1200x600

Vlas je dobrým zdrojom DNA, z ktorého pri rozbore vedci vedia zistiť množstvo informácii o nositeľovi skúmaného vlasu. I keď lysina je skôr doménou mužov, neobchádza ani ženy a podobne sa to týka aj predčasného šedivenia. Tieto problémy sú dôsledkom dedičnosti a hormónov v našom tele. Vlasy najviac vypadávajú počas jarného obdobia ide asi o 50-120 vlasov, pri umývaní stratíte asi 300 vlasov. Podľa typu vlasu a umiestnenia na hlave sa hrúbka pohybuje od 42 do 95 mikrometrov.

Chyby, ktorých sa dopúšťame...
... dredy, rôzne chvosty a vrkoče spôsobujú vypadávanie vlasov, pri tomto type účesu, po čase zanikajú vlasové folikuly, ktoré sú základom pre lysinu. Preto pravidelne obmieňajte účes a nechajte vlasy oddýchnuť.
... neopatrným rozčesávaním mokrých vlasov vzniká tzv. efekt buble-hair, v ktorom sa vlasy lámu.
... časté farbenie poškodzuje štruktúru vlasu a tupírovaním sa vrstva vlasu oslabuje

Vypadávanie vlasov
Vlas rastie približne 2 až 8 rokov s priemernou rýchlosťou za deň 0,3-0,4 mm, od toho závisí aj jeho dĺžka. Rast vlasov je u každého individuálny. Medzi rizikové faktory sa zaraďujú: porucha činnosti štítnej žľazy, poruchy imunitného systému, lieky, drastické diéty a pôrod.

Šedivenie
Dôležitým faktorom je dedičnosť, stres, vek a porucha tvorby pigmentu. Objavuje sa spravidla medzi 30 a 40 rokom života. Vo vlase nastáva úbytok melanínu a medzi povrch a dreň vlasu sa dostávajú vzduchové bubliny. Pri strese dochádza k napätiu a stiahnutiu svalov a súčasne k stiahnutiu ciev na hlave, dôsledkom čoho je zhoršená výživa vlasového korienka.

Viete, že...
... najmenej vlasov majú zväčša ryšavý ľudia (80 tisíc) a priemerne množstvo vlasov na hlave je cca. 100 tisíc.
... najrýchlejšie rastú vlasy ľuďom v Ázii a najpomalšie černochom, pretože ich vlasy sú suché.
...smer rastu vlasov je ovplyvnený fungovaním mozgu? Nemeckí vedci si všimli, že ľavotočivý smer sa objavuje u malého percenta populácie podobne ako u ľavákov, ktorých ovplyvňuje v orientácii mozog.

Na záver
Vlasy potrebujú pravidelný prísun vitamínov (B6 a B12, C,E), minerálnych látok (vápnik, magnézium, zinok, železo..) a aminokyselín nachádzajúcich sa v mliečnych výrobkoch.

 

3 komentárov

  • Komentár LUA %AM, %04 %437 %2019 %09:%okt napísal LUA

    TIEž SA S TýM POHRáVAM A TERAZ ZVAZUJEM CLIPINHAIR ALE CHCELA BY SOM TO S LUDSKYMI REMY VLASMI

  • Komentár leuska %PM, %30 %905 %2019 %20:%sep napísal leuska

    ak chces aby to bolo ako tak prirodzene tak skus pouzit prave ludske vlasy - ja som mala zahustene s remy vlamsi clipinhair-u a bolo to na nerozoznanie

  • Komentár Eva %PM, %28 %954 %2019 %21:%sep napísal Eva

    baby tie čo mate ako ja brutalne riedke vlasy - nezvažovali ste zahustenie ? Ja sa s touto myšlienkou pohrávam čoraz častejšie a vymšľam niečo také čo by mi ich na pohľad aj na dotyk zahustilo a pôsobilo to prirodzene a zároveň aby to nezničilo moje vlasy nemáte nejaký tip ako na to ? príp. s kým?

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.