Čo ste o parfumoch nevedeli

Parfumy, toaletné vody, kolínske vody. Vône patria k nášmu každodennému životu a väčšinou ich používame bez toho, aby sme sa zamýšľali nad tým, ako vznikajú, čo je na nich výnimočné, alebo či práve ten náš nie je legendou. 

parfum 1000x666

Jedna knižnica vôní

Vône sprevádzajú ľudstvo celou našou históriou a tak, ako uchováváme spomienky a záznamy minulých udalostí a umelecké diela, tak sa vo Versailles pri Paríži rozhodli uchovať umenie vôní. 26. apríla 1990 tu preto bola otvorená Osmotéka (L´Osmothéque), prvý a jediný archív vôní na svete. Dnes je tu uchovaných viac ako 4000 parfumov a ich kompozícií, vrátane 800 vôní, ktoré už nikde inde neexistujú. Úlohou Osmotéky nie je len chrániť toto svetové dedičstvo, ale aj vzdelávať, preto návštevníkom ponúka rôzne exkurzie, workshopy a prednášky. 

Dve kuriózne vonné zložky 

Ak sa pozriete na kompozície parfumov, častokrát nájdete pojmy ako ambra alebo jantár. Tieto dva termíny často spôsobujú zmätok. Nejde totiž o synonymá, ale o dve veľmi odlišné zložky. Jantár (po anglicky amber) je stavebným kameňom skupiny orientálních vôní. V dávnej minulosti sa jantár, aký poznáte najmä zo šperkárstva, využíval na náboženské rituály, kde sa tavil pre svoje aromatické oleje. Dnes už vyjadruje iba skupinu teplých, zlatých tónov vanilky, benzoinu a kvetov labdanum. Na druhej strane ambra, alebo ambergris, je živočíšny produkt. V podstate ide o zvratky vorvaňov, ktoré môžu celé roky plávať oceánom, až kým sa nezozbierajú niekde na pláži. Dnes už samozrejme väčšina parfumov využíva syntetické náhrady tohto slaného, vodného a živočišného tónu.

Tri ikonické parfumy

1.  Chanel – Chanel N°5

N°5, najikonickejší produkt dnes už legendárnej značky Chanel, vytvorila v roku 1921 zakladateľka módneho domu Gabrielle Chanel v spolupráci s parfumérom Ernestom Beauxom. Parfum bol prvým svojho druhu. Jedinečným spôsobom totiž využil aldehydy, syntetické zložky, ktoré kompozícií dodali predtým nepoznanú hĺbku a komplexitu. Gabrielle vôňu označila ako bouquet abstraktných kvetov. Túto kvetinovo - aldehydovú kompozíciu tvorí minimálne 80 zložiek.

Hlava vône: ylang - ylang, neroli, aldehydy, bergamot, citrón

Srdce vône: jazmín z Grasse, májová ruža (ruža centifolia), konvalinka, iris

Základ vône: santalové drevo, bourbonská vanilka, bourbonský vetiver, jantár, pačuli

2. Guerlain - Shalimar

Shalimar vytvoril v roku 1925 Jacques Guerlain. Inšpiroval sa historickým romantickým príbehom lásky indického Shaha Jahana k princeznej Mumtaz Mahal. Tento pre ňu ako symbol svojej lásky nechal postaviť záhrady Shalimar (chrám lásky) a venoval jej, dnes už jeden zo siedmich novodobých divov sveta, Tádž Mahál. Flakón parfumu je inšpirovaný tvarom fontán v záhrade. Shalimar bol tiež v roku 1925 prvým skutočne orientálnym parfumom v histórii.

Hlava vône: bergamot, citrusy, cédrové drevo, citrón, mandarinka

Srdce vône: iris, jazmín, ruža, vetiver, pačuli

Základ vône: vanilka, fazule tonka, dym, koža, santalové drevo, pižmo

3. Yves Saint Laurent - Opium

Opium, korenisto orientálny parfum, vytvorili pre módny dom Yves Saint Laurent v roku 1977 parfuméri Jean Amic, Raymond Chaillan a Jean-Louis Sieuzac. Obrovskú slávu parfumu prinieslo už jeho samotné meno. Hneď po jeho uvedení na trh sa začali ozývať protestné hlasy žiadajúce zmenu názvu, ktorým značka údajne schvaľovala užívanie drog a necitlivo sa ním dotýkala bolestnej stránky čínskej histórie. Ako sa však hovorí, zlá reklama neexistuje a parfum sa stal bestsellerom. Značka túto ikonickú formulu už viackrát prepracovala a pretvorila do ďalších a ďalších variácií, no medzi skalnými fanúšikmi pretrváva názor, že originálnemu Ópiu sa nevyrovné žiadna z nich.

Hlava vône: koriander, slivka, citrusy, mandarinka, čierne korenie, jazmín, klinčeky, listy pimentovníka, bergamot

Srdce vône: karafiát, santalové drevo, pačuli, škorica, koreň kosatca, konvalinka, broskyňa, ruža

Základ vône: ladbanum, balzam tolu, santalové drevo, opoponax, pižmo, kokos, vanilka, benzoin, vetiver, kadidlo, céder, myrha, kastoreum, jantár

Viac zaujímavostí o vôňach si môžete prečítať vo veľkom sprievodcovi svetom parfumov na stránkach Shopalike.sk

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.