Iný pohľad na čistotu

Stáročiami a rokmi sa líšili názory na osobnú hygienu a čistotu, čím sa menili aj zaužívané štandardy. Naša vyspelá civilizácia uprednostňuje skôr vyšší štandard hygieny. 

portet woman18

Poznáme to z archeologických nálezov, že starovekí obyvatelia Egyptu a Grécka dodržiavali vysokú úroveň osobnej hygieny a zároveň to považovali aj za spoločensky nutné. Obľubovali rôzne kúpele a voňavé bylinky, ktoré im spríjemňovali tieto chvíle oddychu či spoločenskej aktivity.  

Stredovek bol inou kapitolou, budovanie nových feudálnych stredísk a miest, s ktorou súvisí vyššia koncentrácia obyvateľstva, mala za následok väčšie znečistenie studní, riek a ich okolia. Z toho vyplývali názory, že práve voda je zdrojom rôznych ochorení, čo v podstate malo logický aj rozumný pôvod.  

Ani v neskoršom období sa však názory nezmenili... Napríklad na francúzskom kráľovskom dvore uprednostňovali parfumy a voňavé púdre pred kúpeľom. Rieky Siena a Temža boli v tom čase stokami, v ktorých sa pralo a zároveň v nich plávali mŕtve zvieratá a odpadky. Traduje sa pikantná informácia s nádychom erotiky, ktorá hovorí, že pri návrate Napoleona z egyptskej výpravy, napísal svojej milovanej Jozefíne: „Neumývaj sa, som na ceste!“ Iná doba, iné vnímanie a myslenie...

Zmena v myslení nastala až začiatkom dvadsiateho storočia a žiaľ boj proti baktériám a špine sa stal novodobým náboženstvom hraničiacim s rôznymi fóbiami.  Takýto jedinci, ktorí tomu podľahli, si neuvedomujú, že naše telo je zložené zo 100 biliónov buniek, 90% náleží rôznym mikroorganizmom a len 10% je našich. Ide väčšinou o dôležité baktérie, ktoré sa nachádzajú v našom tráviacom trakte, bez ktorých by náš organizmus skolaboval do dvoch týždňov. 

Čistotu treba dodržiavať, ale nie aby sa človek stal otrokom rôznych dezinfekčných a čistiacich prostriedkov. Prílišná hygiena oslabuje a ohrozuje telesné zdravie, čoho dôkazom sú príklady detí, ktoré vyrastali v prehnane čistých domácnostiach. Takéto deti sú viac náchylné na alergie, infekcie, lebo ich organizmus si nevybudoval dostatočné obranné mechanizmy. Dochádza k podobným reakciám ako pri antibiotikách. Čistiace  a dezinfekčné prostriedky, ktoré pôsobia na mikroorganizmy, sa stávajú menej účinné voči nim. 

Okrem fyzických zdravotných problémoch sa  „prehnaná čistota“ môže prejaviť aj pri osobách s psychickými ochoreniami ako je obsedantná kompulzivná porucha. Takéto osoby pri úzkostných stavoch eliminujú svoj stres nadmerným umývaním. Náš imunitný systém nemôžeme posilňovať v sterilnom prostredí. Aby sa naučil správne reagovať, musí byť vystavený infekciám a vytvoril si účinné protilátky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.