Problémy s vlasmi odhalí trichologické vyšetrenie

Napísal Radmila Lukačovičová 28. september 2023

Videli ste už, ako vyzerá koža pod vlasmi a čo všetko môže ukrývať? Starostlivosť o vlasy je celá veda. Ak túžime po tom, aby boli naše vlasy skutočne korunou krásy, mali by sme venovať pozornosť aj vlasovej pokožke, životnému štýlu a nášmu celkovému zdraviu.

Nedostatočná kvalita vlasov (suché vlasy, mastné, lámavé, vypadávanie vlasov, svrbenie, lupiny...) totiž nemusí súvisieť len s nesprávnou starostlivosťou či kozmetikou. Problémy s  vlasmi môžu prameniť zo zdravotných ťažkostí, o ktorých nemusíme ani tušiť. Odhaliť ich dokáže odborné  trichologické vyšetrenie.

Koža prezradí veľa

„Trichológia je veda, ktorá sa zaoberá ochoreniami vlasovej pokožky a dĺžky vlasov. Odborné trichologické vyšetrenie využíva špeciálnu kameru s päťstonásobným priblížením pokožky hlavy, vďaka ktorej dokážeme detegovať, čo sa na koži deje,“ vysvetľuje základné princípy vyšetrenia kaderníčka a trichologička Mária Juríková z kaderníckeho a trichologického salónu YOU HAIRSTYLING. Samotnému vyšetreniu predchádza rozhovor s klientom, kde sa trichológ zaujíma o konkrétne problémy s vlasmi, ale aj o iné zdravotné ťažkosti, intolerancie a celkový životný štýl klienta. „Na základe podrobnej diagnostiky mnohokrát prídeme na to, že klient trpí napríklad premnoženými kvasinkami, seboreou, psoriázou, že má intolerancie, o ktorých doteraz netušil, autoimunitné ochorenia či iné zdravotné ťažkosti, ktoré spôsobujú chronickú nekvalitu vlasov,“ prezrádza Mária.

Triafame „klinec po hlavičke“

Našli sme problém a teraz ho môžeme riešiť. Po tom, ako trichológ deteguje príčinu problémov s vlasmi a vlasovou pokožkou, nastaví liečbu (diéta, nasmerovanie pacienta príslušnému medicínskemu odborníkovi,...), klientovi poskytne cielené ošetrenie vlasov a vlasovej pokožky a nastaví vhodnú rutinu domácej starostlivosti na mieru. „Súčasťou špeciálneho ošetrenia je napríklad kombinácia ryžového proteínu a tymianu, ktorý natierame na vlasovú pokožku a necháme pôsobiť cca 20-30 minút. Potom pokožku a vlasy zmývame a nasleduje tlaková masáž, ktorou zabezpečíme odstránenie nánosov na vlasovej pokožke. Klientovi odporučíme kozmetiku na mieru vhodnú pre riešenie konkrétneho problému a vyhovujúcu konkrétnemu typu vlasov,“ ozrejmuje ďalší postup trichologička.

Fén vám vlasy nezničí, kvasinky áno

Neoddeliteľnou súčasťou trichologického vyšetrenia a terapie je odborné poradenstvo. Po podrobnej diagnostike, ošetrení, nastavení liečby a vhodnej kozmetiky vám odborník vysvetlí, ako sa správne starať o vlasy a vlasovú pokožku aj doma. „Pravidlo číslo jeden a mýtus, ktorý sa usilujeme vyvrátiť, je napríklad fénovanie. Mnohí ľudia si vlasy nesušia, dokonca si myslia, že fénovanie im škodí. Opak je však pravdou. Ak vo vlasovej pokožke nechceme živiť premnožené kvasinky, vlasy si fúkať musíme. Avšak šetrne, s kvalitným zariadením a krytom, ktorý vlasy chráni pred mechanickým poškodením,“ prezrádza jeden z mnohých tipov pre správnu starostlivosť o vlasy odborníčka. Dôležitý je tiež smer, v akom vlasy sušíme, ale napríklad aj to, ako dlho vlasy nechávame zabalené v uteráku či ako často meníme posteľnú bielizeň na vankúši. Kefu na vlasy by sme mali dôkladne čistiť raz za dva týždne a fén raz za mesiac. To všetko a množstvo ďalších postupov ovplyvňujú kvalitu našich vlasov. „Vlasy treba ľúbiť a s láskou sa o ne, ale aj o seba starať. Zisťovať, radiť sa s odborníkmi, zbytočne neexperimentovať a naslepo neskúšať všetko, čo nám reklamy ponúknu. Výsledky sa potom dostavia,“ dopĺňa trichologička a kaderníčka Mária Juríková.

Detailné ukážky zdravej a postihnutej vlasovej pokožky priamo z trichologickej kamery si môžete pozrieť v galérii. Postup trichologického vyšetrenia zaznamenáva priložené video.

Viac informácií nájdete na https://www.byyou.sk/ a https://shop.byyou.sk/

Zdroj foto: (c) YOU HAIRSTYLING

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.