Dokonalá tvarohová štóla

Pečenie voňavej štóly patrí k Vianociam takmer rovnako ako zákusky, a preto nechýba na sviatočnom stole v mnohých rodinách. Vonia po masle, vanilke, kokose a kandizovanom ovocí a jej farebná striedka je krásna aj na pohľad.

Klasické cesto s vysokým obsahom masla je ťažké, a preto ho treba nadýchať omládkom z kvasníc. Existuje však aj iný spôsob – môžete pripraviť štólu bez kysnutia s tvarohom, ktorý ju zjemní a odľahčí. Vypracovanie cesta síce trvá trochu dlhšie, ale vždy sa podarí. Vyskúšajte recept autorky blogu Live With Anny a presvedčte sa sami. Ak si nie ste príliš istí, videorecept vám ukáže, ako postupovať krok za krokom.

mora_stola_21

 Čo budete potrebovať?

- 600 g špaldovej múky
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 2 vajcia
- 250 g masla
- 250 g tučného tvarohu
- štipku soli
- 100 g kokosového cukru
- 50 g hrozienok
- 50 g brusníc
- 50 g marhúľ
- 100 g masla na potretie
- práškový cukor na obalenie

A ako postupovať?

Najprv nakrájajte hrozienka, brusnice a marhule na menšie kúsky.
Do misky nasypte preosiatu špaldovú múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, vajcia, maslo izbovej teploty, tvaroh, soľ, kokosový cukor a nadrobno nasekané sušené ovocie.
Pomocou kuchynského robota vypracujte kompaktné a hladké cesto. Hotové cesto položte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na placku. Cesto preložte tak, aby ste vytvorili pekne tvarovanú štólu, a preneste ju na plech s papierom na pečenie.

Pečte na 180 °C približne 40 minút. Niektoré rúry pečú nerovnomerne, preto je potrebné počas pečenia štólu otáčať. A možno je načase zvážiť výmenu, napríklad za spoľahlivú rúru MORA VTPS 547 BX s parnou funkciou a patentovaným klenutým vnútorným priestorom inšpirovaným tradičnými kamennými pecami.
Po upečení vyberte štólu z rúry a potrite ju rozpusteným maslom, kým sa do nej všetko nevstrebe. Hneď potom ju obaľte v dostatočnom množstve práškového cukru, ktorý sa dokonale prilepí na štólu nasiaknutú maslom.
Nechajte štólu vychladnúť. 

Tip: Vstavaná rúra MORA VTPS 547 BX s parnou funkciou sa pohodlne ovláda pomocou klasických gombíkov. Patentovaný vnútorný klenutý tvar rúry umožňuje rovnomernú cirkuláciu vzduchu okolo pripravovaného pokrmu, takže výsledok pečenia bude vždy dokonalý. Výkonná rúra s objemom 70 l má 11 programov vrátane troch parných s teplovzdušným aj klasickým pečením – stačí naliať vodu do hlbokého plechu a spustiť program. Rúra má aj funkciu ECO na pomalé pečenie pri nižšej teplote, ako aj rýchly predohrev, rozmrazovanie a automatické pyrolitické čistenie. Praktické teleskopické výsuvy uľahčujú manipuláciu s pokrmami. Cena rúry je 399 EUR.

mora_1221

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.