Voniaš mi...

Čuch sprostredkováva až tridsať percent informácií o okolitom svete. Dôležitú informáciu prináša aj o osobe opačného pohlavia. Aj keď je dnešný svet výrazne audiovizuálny, čuch v ňom má nezastupiteľné miesto. Človek rozoznáva desiatky tisícov vôní, pričom ženy sú vybavené kvalitnejším čuchom ako muži.

freepik_fragrances_923

Čuchová pamäť je za normálnych okolností takmer nezničiteľná - aj po desiatkach rokov v nás budú navodzovať vône spojené s príjemnými zážitkami príjemné pocity a vône spojené s nepríjemnými okolnosťami nepríjemné pocity.

Vedci napríklad zistili, že matky dokážu rozoznať svoje dieťa podľa vône oblečenia, ktoré malo dieťa dostatočne dlho na sebe, a na základe vône sa dokážu rozpoznať aj súrodenci. Na vôňu stavajú aj lekári, ktorí ošetrujú pacientov v hlbokom bezvedomí a pacientov so stratou pamäti - nielen hlas blízkej osoby a hudba, ale aj vôňa dokáže podnietiť "návrat späť". A keďže pokožka každého človeka má osobitú vôňu, už pri prvom stretnutí s osobou opačného pohlavia dokáže mnoho ľudí, hlavne žien, určiť, či bude táto osoba pre nich sexuálne príťažlivá.

Vône však môžu hýbať aj ekonomikou. Americké obchodné domy už pred druhou svetovou vojnou ponúkali dámam kombiné s vôňou levandule a táto "vôňa čistoty" naozaj zabrala - záujem o rovnaké kombiné bez vône bol podstatne nižší. V sedemdesiatych rokoch niektorí výrobcovia kabeliek zasa napúšťali koženkové kabelky vôňou pravej kože. V osemdesiatych rokoch Číňania zaplavili trh kancelárskymi potrebami, hlavne pastelkami a gumami, s vôňou jahôd, manga, citrónov... Ďalší ázijskí výrobcovia dali plastickým obrázkom na detských tričkách vôňu žuvačky. Postupne sa zistilo, že ženy priťahujú predovšetkým svieže vône kvetín a zelene, kým mužov vône ovocia.

A dnes? Vône opäť vstupujú do hry. V súčasnosti si možno zahrať tenis s loptičkami, ktoré vydávajú vôňu pokosenej trávy, kúpiť cédečko s vôňou kokakoly a onedlho asi aj počítač so špeciálnym rozprašovačom, sprostredkujúcim tú správnu atmosféru pri hre, napríklad výfukové plyny a spálenú gumu z prostredia formule 1 alebo vôňu zelene a tropických kvetov pri virtuálnej ceste pralesom. Novinky tohto typu sa rodia najmä v USA a Japonsku. Odtiaľ prišiel aj nápad potlačiť pach nového nábytku jemnou vôňou kvetín a korenia. Voňavými by sa mali stať tiež kalkulačky, diáre, kalendáre. Pánske hodinky by zasa mali niesť pachovú stopu mužského potu, ktorá vraj pôsobí na ženy ako afrodiziakum. No uvidíme...

Vône však dokážu zvyšovať aj koncentráciu, výkonnosť a produktivitu práce. Napríklad na pracovnom pohovore a prvé dni na novom pracovnom mieste by mala byť súčasťou našej osobnej výbavy fľaštička s ružovým olejom, ktorého vôňa zbavuje paniky, stresu a strachu. No a kto by chcel k podobným "voňavým faktom" pristupovať naozaj precízne, môže seba či svojich zamestnancov hneď zrána zahaliť do vône bergamotovej silice, ktorá prekrvuje mozog a zaháňa depresie; okolo obeda môže vyburcovať zmysly vôňou citrónu; popoludní hrebíčkom alebo čiernym korením a pred koncom pracovnej doby môže upokojiť zmysly medovkou. Pri takýchto "voňavých pokusoch" vraj stúpla výkonnosť pracovných kolektívov o dvadsať percent, vrátane pracovníkov, ktorým sa tieto vône nepáčili alebo ich rozčuľovali. A z toho vlastne vyplýva, že vône na nás vplývajú či chceme, či nechceme. Tak prečo to nevyužiť?

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.