7 dôvodov, prečo vzniká vo vzťahu nevera

Napísal Kristína Chudá 07. apríl 2021

Kedy mimomanželské priateľstvo prekročí hranice nevery? Stačí bozkávanie na to, aby sa z priateľstva stala aféra? Malo by sa o tom povedať partnerovi? Ak bozkávanie pokračuje ďalej, v akom okamihu je pravdepodobné, že aféra môže ohroziť manželstvo?

kaspars_grinvalds_shutterstock

Dôvod číslo 4 pred dvadsiatimi rokmi neexistoval!

Nevera je jednou z najstresujúcejších vecí, ktorú môžete vo vzťahu zažiť, takže je veľmi dôležité pochopiť, prečo majú neverníci motiváciu byť neverní. Štúdie sa zúčastnili mladí ľudia v priemere 20 rokov, ale ich dôvody na neveru sa pomerne často zhodovali. Aké je teda zistenie štúdie? Toto ich viedlo k nevere!

1. Nedostatok sexuálneho uspokojenia v manželstve. Toto bol najbežnejší dôvod uvádzaný jednotlivcami v štúdii. Ženy aj muži, ktorí vstupujú do milostných vzťahov, dúfajú, že zlepšia svoj sexuálny život.

2. Nuda v posteli. Toto je pravdepodobne jeden z najväčších problémov, kvôli ktorému sa podvádza. Uvádzajú, že ich manželstvo je v podstate šťastné, bez nejakých väčších škandálov či sklamania, ale chýba zábava v posteli.

3. Nedostatok emočného uspokojenia v manželstve. Hľadanie emocionálnej intimity môže byť takmer rovnako závažným dôvodom pre milostný pomer, ako aj hľadanie fyzickej intimity. Účastníci, ktorí uvádzali potrebu emočnej blízkosti mali pocit, že im chýba spojenie so svojimi životnými partnermi.

4. Nadmerný záujem o sociálne siete. V pároch, kde jeden z partnerov venuje príliš veľa času sociálnym sieťam, sa zvyšuje riziko nevery. Závislí na sociálnych sieťach sa ľahko prebudí skôr alebo idú do postele neskôr, nechávajúc svoje polovičky osamelé, len aby si mohli pozrieť, čo je nové na internete. Neraz sa stane, že vznikajú virtuálne vzťahy, ktoré sa neskôr stanú reálnymi a to vytvára skvelý priestor pre podvádzanie.

5. Pracovné cesty. Podľa istého prieskumu je viac ako tretina mužov, ktorí zvyknú podvádzať svoje ženy na pracovných cestách. Pozor, ani ženy v tom ale nie sú nevinne. Pravdepodobnosť podvádzania v práci sa zvyšuje, čím je pár dlhšie spolu.

6. Nedostatok oxytocínu. Oxytocín, tiež ho prezývajú ako hormón lásky (zvyšuje sa v našom tele pri objímaní a bozkávaní) hrá veľmi dôležitú úlohu vo vytváraní a udržiavaní vzťahov. Vedci si myslia, že nedostatok tohto hormónu môže byť spúšťačom nevery.

7. Nemôžem si jednoducho vybrať inú cestu. Potom sú tu proste ľudia, ktorí si nevedia predstaviť život bez adrenalínu, do čoho zaraďujú aj podvádzanie. Nezáleží na veku, zážitkoch či iných kritérií, títo ľudia budú vždy podvádzať a nevedia si predstaviť, že by konali inak. Skutočné dôvody prečo tak konajú, sa dosť líšia, ale môžu mať aj oveľa hlbší význam. Pravdou je, že pre niektorých ľudí je ťažké a takmer nemožné, aby boli monogamný.

Zdroj foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock


https://www.marriage.com/advice/infidelity/causes-of-infidelity-in-relationships/

https://www.today.com/health/infidelity-8-reasons-why-people-cheat-become-unfaithful-t121512

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201209/8-reasons-why-partners-cheat

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.