Čo robiť, keď vás niekto ohovára

Mať dobré vzťahy s ľuďmi naokolo, by chcel mať určite každý. Nie vždy sa však podarí, že si s každým dokonale sadnete. Každý má inú povahu a väčšinou si o sebe každý myslí, že práve on je ten najlepší a bezchybný. Samozrejme nikto nie je dokonalý a každý sa môže zmýliť. 

ohovaranie 0419

Pri všetkých činnostiach si vás ľudia všímajú a hodnotia vás, aj keď si to vôbec neuvedomujete. Pri rozhovore o niekom treťom nemusí ísť zaručene vždy o ohováranie. Niekedy ľudia o tom treťom hovoria len tak, bez toho aby vám chceli uškodiť, alebo o vás chceli hovoriť klamstvá.

Väčšinou sa ohováranie deje v práci, v rodine, alebo medzi kamarátmi. Taktiež sa dosť často ohovárajú známe osobnosti, ako sú herci, speváci, alebo politici. Takýmto spôsobom si ľudia chcú uľaviť od svojich každodenných starostí, aj keď to nie je práve najhodnejší spôsob.

Niekedy ľudia môžu ohovárať len preto, že človeku závidia a nevedia sa so svojou závisťou vyrovnať inak, ako tak že si vymyslia klamstvá a budú ohovárať.

Ako rozoznať, že ide o ohováranie?

  • Ľudia stíchnu, keď prídete.
  • Často si šuškajú, alebo hovoria potichu vo vašej prítomnosti.
  • Zazerajú na vás.
  • Cítite nepríjemné pohľady.
  • Dozvedáte sa o sebe veci, ktoré nie sú pravdivé.

Ako riešiť ohováranie?

- Riešiť ohováranie určite nie je jednoduché. Ak má niekto záľubu v ohováraní, ťažko mu vysvetlíte, že by sa mal krotiť.

- Najdôležitejšie je, aby ste si dopredu zistili, že naozaj ide o ohováranie. Potom sa skúste s týmto človekom porozprávať a opýtať sa ho, prečo šíri o vás klamstvá, alebo vás ohovára. S veľkou pravdepodobnosťou bude tento človek zapierať. 

- Takáto konfrontácia pravdepodobne bude mať úspech, aj keď dotyčný svoje ohováranie poprie, pretože už mu bude trápne v tejto činnosti pokračovať.

- Niektorým ľuďom ale dohovoríte ťažko. Vtedy si jednoducho žite svoj vlastný život a dúfajte, že to dotyčného prejde a zameria sa zas na niekoho iného.

- Väčšinou ohovárajú ľudia s nízkym sebavedomým a nižšou inteligenciou. Týmto spôsobom si chcú kompenzovať svoje nedostatky. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.