Jeden zo zlozvykov dospelých...

Zlozvyky nás sprevádzajú roky až desaťročia, a nie sú len „výsadou“ našich detí, ale aj nás samotných. Medzi obzvlášť nepekný zlozvyk patrí obhrýzanie nechtov. Každá z nás che byť upravená, a k tomu patria určite pekné nechty. 

freepik_woman_thinking

A však ľudia náchylní tomuto zlozvyku, nie sú schopní s ním skoncovať, napriek bolestivým a neestetickým dôsledkom. Obhrýzanie nechtov je podvedomý reflex, a často je sprevádzaný aj obhrýzaním mäkkých tkanív v okolí nechtov.

Názory psychológov

Podľa psychológov obhrýzané nechty sú obrazom nášho vnútorného napätia. Táto vnútorná nerovnováha vzniká potlačovaným strachom, hnevom a agresie, nahromadenej u psychicky labilného jedinca. Vo väčšine prípadov vzniká nadbytočná energia, ktorú ventilujú obhrýzaním nechtov. Skoro všetky vekové kategórie si okusujú nechty, a však zlozvyk vzniká v období detstva. Štatistiky potvrdzujú, že týmto zlozvykom trpia častejšie muži ako ženy, ale do tridsiateho roku svojho života, sa ho väčšina ľudí zbaví.

Prvá pomoc

V lekárňach dostanete prípravky proti obhrýzaniu nechtov, sú obzvlášť vhodné pre deti, ktoré nemajú takú pevnú vôľu. Dievčatám a slečnám môžete kúpiť špeciálny lak proti obhrýzaniu nechtov, alebo ich môžete motivovať pekným farebným lakom.

Dospelí jedinci, si musia v prvom rade uvedomiť, že tento zlozvyk robia podvedome. Ak sú doma, je dobré mať ľahké rukavice, prípadne na nechty nalepiť vodeodolné náplasti. Po tomto prvom uvedomení, nasleduje pravidelná starostlivosť o svoje ruky a nechty. Dopĺňajte vášmu organizmu dôležité látky, ktoré podporujú rast nechtov. Do jedálnička zaraďte bielkoviny (mäso, mlieko, vajcia, strukoviny) a vitamíny (A,D, železo a kremík). Urobte si čas na seba a objednajte sa na manikúru, kde si môžete dať spraviť napríklad umelé nechty.

Ak váš zlozvyk pramení zo stresu, vyskúšajte protistresové techniky, ak z nudy, vždy je dôležité byť zaujatý nejakou aktivitou. V prípade, že nepomáha ani jeden zo spomínaných spôsobov, navštívte odbornú pomoc – psychológa, ktorý vás naučí ako správne zvládnuť svoje pocity a navodí psychickú harmóniu.

 Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.