Posilňovňa, alebo sex? Skúste oboje spojiť!

Napísal Krostína Chudá 04. september 2023

Prečo si dopriať coregazmus a ako ho docieliť. Pohyb má blahodarné účinky na naše zdravie, fyzičku aj duševnú pohodu. Má ale aj ďalšie benefity. Za námahu totiž môžete získať nečakanú odmenu v podobe slasti.

sport_girl

Reč samozrejme nie je o endorfínoch, ktoré vás bežne zaplavia po cvičení, ale o orgazme.

Čo je coregazmus

Coregasmus, niekedy tiež nazývaný „orgazmus z cvičenia“, je fenomén, pri ktorom niektorí ľudia zažívajú sexuálne vzrušenie alebo orgazmus počas cvičenia či inej športovej aktivity. Tento jav bol prvýkrát spomenutý v roku 1953, keď americký sexuológ Alfred Kinsey vo svojej knihe „Sexual Behavior in the Human Female“ uviedol, že niektoré ženy zažívajú sexuálne vzrušenie počas fyzickej aktivity. Dochádza k nemu úplne spontánne a bez vonkajšej stimulácie. Preto vás taká rozkoš môže po prvýkrát pekne zaskočiť.

Zážitok u žien a mužov sa líši

U žien sa zážitok podobá vaginálnemu orgazmu. Môžete to pociťovať ako ľahké šteklenie, brnenie, vzrušenie až výbuchy slasti. U mužov je tento jav menej častý. Zatiaľ čo u žien coregazmus súvisí so sťahmi panvového dna, v prípade mužov je to stimulácia prostaty. Výsledný zážitok sa prirovnáva k orgazmu prostaty, ktorý je intenzívnejší a dlhší ako u bežného orgazmu. Zaujímavé potom je, že muži môžu počas coregazmu ejakulovať bez toho, aby ich penis stoporený.

Prečo k tomu dochádza

Presná príčina tohto javu je stále predmetom mnohých diskusií a výskumov. Vedci ale predpokladajú, že za coregazmom je niekoľko faktorov, ktoré môžu hrať dôležitú úlohu. Napríklad to, že sa pri niektorých cvikoch stimuluje nervový systém, ktorý vedie k sexuálnemu vzrušeniu. Ďalším dôvodom je, že sa pri fyzickej aktivite zvyšuje prietok krvi do pohlavných orgánov. A v neposlednom rade je to aj uvoľňovanie endorfínov čiže hormónov šťastia a dobrej nálady. Tie môžu určite prispieť k pocitu vzrušenia počas cvičenia. Sklony k nemu potom majú najmä ženy, ktoré sú k svojmu telu a sexuálnym pocitom viac vnímavé.

Dosiahnuť ho môže každá žena

Coregasmus je úplne normálny a nepredstavuje žiadne zdravotné riziko či sexuálnu dysfunkciu, ktoré by ste sa mali obávať alebo sa za ňu hanbiť. Zažiť ho môže dokonca každá žena, ktorá je schopná dosahovať orgazmus aj inak. Jedna štúdia uvádza, že z celkovej vzorky 370 žien zažilo coregazmus 124 žien. Môže byť zaujímavým a príjemným spestrením nielen fyzickej aktivity, ale aj sexuálneho života.

Ako na to

Dochádza k nemu hlavne počas cvikov, pri ktorých sa posilňuje stred tela, teda brušné a chrbtové svaly a svaly bokov a panvového dna. A práve posledné spomínané spôsobujú slastné sťahy počas orgazmu. Najlepšie ho docielite pri sťahovaní a uvoľňovaní svalov panvového dna, ďalej to sú posilňovacie cviky planky (dosky) a zdvihy nôh, pri ktorých sa zapájajú brušné svaly. Ďalej sem patrí cvičenie šikmých brušných svalov (šikmé planky, bočné ohyby alebo rotácia trupu) a jogové pozície na pretiahnutie chrbta a posilňovanie chrbtových svalov.


https://www.dama.cz/clanek/posilovna-nebo-sex-zkuste-oboji-spojit-proc-si-doprat-coregasmus-a-jak-ho-docilit

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.