Intuícia - šiesty zmysel

Intuícia už zachránila nejeden život a dopomohla k nejednému úspechu. Mnohí slávni ľudia na ňu nedajú dopustiť. Hlásia sa k nej aj špičkoví manažéri či burzovní makléri... Význam intuície asi väčšina z nás pocítila na vlastnej koži. V ohromení... Inštinkt neklame!

vesmir 1200x800

Poznáte to... niekoho vám predstavia, je to milý, ústretový, človek, ale niečo vám na ňom "nesedí". Ozvala sa vaša intuícia. Čo to však je? Čo je intuícia, ktorej tiež hovoríme šiesty zmysel? Ako možno túto danosť cieľavedome rozvíjať a využívať vo svoj prospech? Intuícia, náhly pocit, vnútorný hlas, šiesty zmysel či intenzívne situačné nutkanie skutočne existuje. Nevieme o tomto jave veľa, ťažko sa vysvetľuje, ale prax dokazuje, že funguje. Väčšina z nás má tú nezabudnuteľnú skúsenosť: niečo povedalo "nechoď tam", "zastav", "nerob to" alebo naopak a predišlo sa tým nejakej katastrofe či nepríjemnosti.

Za intuíciou sa skrýva vysoká vnímavosť. Naše nevedomie neustále prijíma a spracováva obrovské množstvo informácií. Prevažná časť z nich sa do vedomia vôbec nedostane, pretože mozog by bol za krátku dobu zahltený a vyradený z prevádzky. Zachytené informácie však registruje a na ich základe si vytvára predstavu o svete, ktorá zostáva pod prahom vedomia a ovplyvňuje naše pocity. Napríklad zafarbenie hlasu, pohľad, úplne nenápadný posunok človeka nám môže prezradiť, že klame a zavádza. Šiesty zmysel varuje: objavilo sa čosi rušivé!

Aktívna intuícia je vlastne spracovávanie informácií v centre emócií - v limbickom systéme, ktorý na základe skúseností dotvára vrodené prvky správania (je to "golier" vinúci sa okolo mozgového kmeňa, tvoriaci hraničnú zónu medzi mozgovým kmeňom a mozgovou kôrou). Tu vzniká "pocitový súd", na základe ktorého mozog vylučuje hormóny, ktoré emóciu ešte zvýraznia. Kto trénuje svojich päť zmyslov, môže sa zvyčajne spoľahnúť aj na ten šiesty; kto necháva svoje zmysly v degeneratívnej pasivite, necháva zakrpatievať aj intuíciu.

Ako možno trénovať svoje zmysly a tým aj svoj "vnútorný hlas"? Intenzívnym prežívaním zmyslových vnemov. Hoci ostré zmysly a vysoká miera citovosti nie sú zárukou rozvinutej intuície. Intuícia zahŕňa všeobecne známy IQ, potom EQ (emočnú inteligenciu, napr. schopnosť sociálneho vnímania a vcítenia) a FR, čo znamená faktor radosti, teda určitú "životnú ľahkosť". Funguje to totiž takto: kto je permanentne zachmúrený a svet vníma ako jednu veľkú katastrofu, uvádza do činnosti ľavú (rozumovú) polovicu mozgu a potláča aktivitu pravej polovice, ktorá je sídlom intuície. Ako možete rozvíjať svoju intuíciu?

- Každý deň snívajte o radostných okamihoch prítomnosti a budúcnosti. Najskôr si predstavujte detaily jednotlivých situácií a postupne si vytvorte celkový obraz.

- Analyzujte svoje každodenné zážitky. Pozorne si všímajte všetky detaily udalostí a rozhovorov.

- Pred každým rozhodnutím sústredene vnímajte svoje pocity (signály tela) a na ich základe potom rozhodnutie prehodnoťte.

- Precvičujte si koncentráciu, meditujte a pravidelným odpočinkom rozvíjajte trpezlivosť.

- Naučte sa uprednostňovať vnútorný pokoj a pohodu pred uznaním a pochlebovaním okolia.

- Ak je to len trocha možné, snažte sa vnímať jednotlivé situácie a svet z tej pozitívnejšej stránky.

 

1 Komentár

  • Komentár Timotej %PM, %08 %799 %2019 %18:%nov napísal Timotej

    Ja sám to nechápem že všetko čo poviem väčšinou sa mi to splní keď poviem že niečo sa stane všetko sa splní a u mňa to trvá že všetko sa mi splní od mojich sedemnastich rokov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.