Slovenský unikát 1000 dielikov, 1000 možností. To je PUCLE.

Napísal Eva Sérová 15. október 2023

Vyberať puzzle pre seba, alebo ako darček pre svojich blízkych je výzva. Na trhu totiž existuje množstvo motívov, a to od animovaných postavičiek až po zložité geografické znázornenia sveta. Slovenské Pucle je však nový koncept, ktorý ukazuje, že sa to dá aj inak.

1_pucle

Fotografia: Dominka Źáková - Mapa snov a Baša Holíčková, zakladateľka Pucle

Hlavolamy a skladačky boli u ľudí oblúbené odjakživa. Ide o relax, pri ktorom človek vypne hlavu, a zároveň aktivuje obe hemisféry mozgu. Klasické puzzle zložíte a máte dilemu, čo s hotovým obrázkom. Rozložiť ho je škoda a navždy zlepiť tiež. Preto dve slovenské kamarátky Lenka Kuricová a Baša Holíčková vymysleli a navrhli špeciálny drevený rám, do ktorého sa puzzle vkladá bez lepenia, a tak sa s ním dá hrať donekonečna.

Nikto na svete to nerobí tak ako my

Rám je rozložiteľný na štyri časti a poskladané puzzle sa do neho umiestňuje na kartónovú podložku a pod ochrannú fóliu. Človek ho tak môže kedykoľvek vybrať z rámu, znova ho poskladať, ale aj vymeniť za iný motív a dať tak svojmu interiéru nový impulz.

"Veľmi sa nám páči predstava, že Pucle si teraz skladá mladý pár vo svojom prvom byte, a o pár rokov sa k nemu vrátia, a budú sa s ním opäť hrať napríklad so svojimi deťmi,“l hovorí Baša. "Dostať puzzle v jednom balení súčasne s rámom, do ktorého sa hotový obraz zmestí a dá sa vybrať a rozložiť, je jedinečné. Nikde na svete nevieme o žiadnom takomto projekte, dodáva.

1000 dielikov, 1000 možností

Na začiatku Pucle príbehu bola túžba vrátiť puzzle jeho stratenú krásu. Keď spomínané autorky projektu v minulosti skladali puzzle v nejakom ťažkom životnom období, uvedomovali sil že zamestnávajú ruky a myseľl, ale velký estetický zážitok zo vznikajúceho obrazu nemajú. Nakoniec Baške a Lenke stačila jedna párty, aby prišli s konceptom dizajnového puzzle, ktoré bude radosť skladať a mať na stene. Navyše do výroby zapájajú aj ďalších Ihadí, ktorí vo svojich dielňach vyrábajú rámy a bavlnené tašky, do ktorých sa Pucle vkladajú.

Pucle je totiž vytlačené na recyklovanom papieri, vložené do bavlneného a ručne šitého vrecka. Zabalené a odoslané je následne v bublinkovej fólii v tube, ktorá môže byť použitá buď ako dóza v domácnosti, alebo sa môže bezplatne vrátiť na opätovné použitie. "Ak nám niekto napíše, že po tom, čo obrázok poskladal zistil, že sa niekde stratil jeden z dielikov, tak ten chýbajúci kúsok mu pošleme. Vieme k balíčku pridať aj rukou písané venovanie a prioritne ho odoslať, ak si niekto naše Pucle kúpi ako darček na poslednú chvílU. Zároveň vieme pre firmy pripraviť rôzne motívy podľa ich želania, aby súviseli s ichfilozofiou. Jednoducho sa snažíme každému vyhovieť podlla toho, čo potrebuje,dodáva Baša.

2_pucle

 Fotografia: Maja Safstrom - Dôvtipný lenochod

Príležitosť pre talentovaných umelcov

Každý rok pribudne štyri až päť nových dizajnov, a to od autorov zo Slovenska, ale i zo zahraničia. "Autorov starostlivo vyberáme na základe toho, že sa niekde stretneme s ich dielami, alebo že nás sami oslovia a prihlásia sa do našej otvorenej výzvy. Dbáme na to, aby sme ich adekvátne ohodnotili za ich prácu, a preto honoráre dostávajú nielen za výsledný motív, ale už za skicu,  uzatvára Baša.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.