Viete správne vetrať?

Počas zimy robí každej domácnosti problém práve vetranie. So zadymený exteriérom, extrémne nízkymi teplotami a zamŕzajúcimi oknami sa stretávame dennodenne. Väčšinou však kvôli nedostatku času ešte predtým,... 

okno 1100x700

... ako vôbec vycestujeme do práce, zabúdame vyvetrať, čoho dôsledkom ponechávame zlý vydýchaný vzduch. Viete ale ako by ste mali správne vetrať?

Skoro ráno a len na chvíľu
Ranné vstávanie nemá nikto rád, dôsledkom čoho vznikajú kruhy pod očami a neustále zívanie. Aby ste ale vo vnútri dokázali zabezpečiť čerstvý vzduch, je nutné, aby ste si trošku privstali. V ranných hodinách je väčšia pravdepodobnosť, že vzduch nebude až taký zadymený (výnimkou sú noci s extrémnymi mrazmi). Počas zimy vetrajte len veľmi krátko – ideálne tak do päť minút. Pozor si dávajte najmä na to, aby ste z parapiet odložili všetky kvety. Pri vetraní majte vždy prichystanú starú handričku, ktorou poutierate vodu, ktorá sa zrazila a ktorá vytiekla, keď ste otvorili okno. Handrička ochráni aj koberce pred vytekajúcou vodou z okien.

Voda môže narobiť veľké problémy
Práve nepravidelné neutieranie stekajúcej vody z okien a parapiet môže spôsobiť nemalé problémy. PVC podlahám až tak neuškodí. Horšie by to ale bolo pri plávajúcich drevených podlahách, medzi ktoré by mohla vtiecť a spôsobiť vznik plesne.

Viete teda ako správne vetrať? Skúsime to zhrnúť:

1. Ráno býva najčerstvejší vzduch, preto vetrajte vždy len ráno.

2. Pri veľkých mrazoch rátajte s tým, že vám bude spod okna tiecť voda. Buďte na to pripravení.

3. Keď pôjdete napríklad na neplánovanú last minute dovolenku počas leta, poproste niekoho z rodiny, aby vám chodieval vetrať. Čerstvý vzduch potrebujete nielen cez zimu, ale aj počas leta. I vtedy, ak nebudete práve doma.

1 Komentár

  • Komentár Karolina %AM, %18 %513 %2018 %11:%jan napísal Karolina

    Ja to u nás doma robím väčšinou tak že ráno keď vstanem okná otvorím, a zatváram ich až keď cítim chlad od podlahy, som na to zvyknutá už od doby čo sme sa nasťahovali do nášho domu, kde sa nám okná často rosila, teraz už máme nová od vekry, u ktorých sa to nedeje, ale zvyk je zvyk, aspoň máme doma furt čerstvý vzduch.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.