Skladačka rodinného domu? Moderná metóda na rodinné stavanie

Napísal Daniela Hablovičová 21. august 2023

Stavba rodinného hniezda, ktoré si sami postavíte, môže byť náročným orieškom. Najväčšiu prekážku predstavuje cena materiálu a pracovnej sily, ktorá dokáže zaťažiť stavebný rozpočet. Na aký materiál sa oplatí staviť?  

velox_21823

Zlatý vek rodinnej výstavby dokázal prežiť pandemické obdobie a vrátil sa v plnej sile. Práve geopolitické problémy a pandémia sa najviac podpísali na cene stavby a nehnuteľností, pri čom hovoríme o historických maximách. Nehľadiac na globálne krízy, cena nájomného bývania a novostavieb rovnomerne vzrástla, nakoľko sa objavil vyšší dopyt bývania pri centrách pracovných príležitosti a veľkých miest.

Cena vášho sna

Zdroj vysokej ceny nehnuteľností pramení od samotného materiálu. V porovnaní s rokom 2020 môžeme hovoriť až o 38% náraste cien stavebného materiálu. Ruka v ruke s cenami materiálu ide aj cena pracovnej sily. Stavitelia sa tak dostávajú na križovatku ceny a kvality. Je lepšie staviť na lacnejší materiál či pracovnú silu? Ak šetríme na materiáloch, môžeme naozaj hovoriť o bezpečnom domove?

Pri materiáloch máme na výber hneď 2 možnosti. Na jednej strane stojí osvedčený materiál, akým je tehla či pórobetón, Na druhej nájdeme moderné systémy, ktoré si na trhu začínajú budovať vlastné meno. Pri klasických materiáloch sa môžete stretnúť so zvýšenými nákladmi na prepravu, ktoré sa viažu k vysokej váhe. Dôraz sa tak kladie na presnosť množstva, ktoré reálne potrebujete, inak sa nevyhnete dodatočným výdavkom.

Doska s pridanou hodnotou?

Dodatočné výdavky však nekončia len pri zakúpení tehál či pórobetónu. Veľmi často je nutné stavbu z podobných materiálov zatepliť, čo znamená ďalšie výdavky pre budúcu domácnosť. Dôležitý je aj dôraz na kvalitu samotných tehál. Nekvalitný materiál dokáže vytvárať dodatočné chyby a narušiť integritu stavby. Prípadné chyby pri inštalácií môžu viesť aj k nutnosti opráv už spevnených stien.

Komplikácie môžu predstavovať aj tzv. tepelné mosty. Pri nesprávnej izolácií môže viesť k únikom tepla, čo zvyšuje náklady na vykurovanie budovy. Problém predstavuje aj vlhkosť a kondenzácia vody, ktorá okrem ohrozenia zdravia dokáže narušiť maltové spoje. Práve tieto spoje držia tehly pohromade a zabezpečujú pevnosť hrubej stavby.

Silný nováčik

Moderné stavebné systémy zakladajú na myšlienkach jednoduchosti a enviromentality.  Dobrým príkladom sú štiepkocementové dosky od Veloxu. Dosky sú tvorené z prírodných materiálov, medzi ktorými vyniká mineralizované drevo. Často sú doplnené zateplením, vďaka čomu môžete zabudnúť na dodatočné výdavky.

Materiál vyniká svojou nízkou váhou a je jednoduchý na prepravu. Systém funguje na princípe strateného debnenia. Z dosiek sa vytvára debnienie, ktoré je základom pre budúce betónové steny. Následne sa debnenie vypĺňa betónom a doska sa stáva ich súčasťou. Vzniknutá stena disponuje vynikajúcimi termoizolačnými vlastnosťami, vďaka čomu dokáže ušetriť spomínanú cenu energií.

Moderné systémy sa tak postupne stávajú silnou konkurenciou klasického materiálu a postupne si hľadajú miesto na slovenskom stavebnom poli. Priaznivcov si našli aj u našich západných susedov. Len v Českej republike sa systém od Veloxu stal základom pre viac ako 1000 rodinných domov. Inšpirujte sa aj vy zelenou stavbou pre ekologickú a jednoduchú budúcnosť. Zistite viac na www.debnenie-vencov.sk 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.