Spoznajte niektoré dôležité medzníky z histórie IKEA

28. júla 1943 založil vtedy iba 17-ročný Ingvar Kamprad v malom meste Älmhult v švédskej provincii Småland spoločnosť IKEA. Teraz IKEA oslavuje 80 rokov podnikateľského ducha, inovácií a spoločnej tvorby so zvedavým, skromným a pozitívnym výhľadom do budúcnosti.

ingvar_ikea_1983

Ingvar Kamprad v roku 1983

Na začiatku bola IKEA malým zásielkovým obchodom, v ktorom objednávky vybavoval tínedžer Ingvar na bicykli. Značka je teraz zastúpená na 62 trhoch a má 462 kontaktných miest IKEA, 700 miliónov fyzických návštev zákazníkov, 2,6 miliardy online návštev a viac ako 20 miliónov stiahnutí cez aplikáciu IKEA*. Tím 231 000 zamestnancov IKEA na celom svete pomáha spríjemniť každodenný život mnohých ľudí.

1943: Ingvar Kamprad, ktorý má v tom čase ešte iba 17 rokov, si vo Švédsku 28. júla 1943 registruje obchodnú spoločnosť IKEA. Názov vytvára ako skratku z prvých písmen slov Ingvar Kamprad, Elmtaryd (názov rodinnej farmy) a Agunnaryd (názov neďalekého mesta).

1948: Do sortimentu výrobkov IKEA je zaradený nábytok. Ingvar napíše brožúrku, v ktorej vysvetlí, ako je možné, že ceny sú také nízke: „Naše ceny – určite tie najnižšie v krajine – sú možné vďaka vysokému obratu, priamym dodávkam od dodávateľov a veľmi nízkym nákladom.“

1950: Premiéra katalógu IKEA, ikony budúcnosti.

1956: Ingvar a dizajnér Gillis Lundgren vyriešia problém poškodzovania tovaru pri preprave tým, že zo stola LÖVET odoberú nohy. Zrodí sa revolučný koncept samoskladania a plochých balení. Ich riešenie šetrí priestor a náklady nielen v 50. rokoch, ale aj v súčasnosti.

1958: Vo švédskom meste Älmhult sa otvára prvý obchodný dom IKEA.

1960: V IKEA Älmhult vzniká prvá reštaurácia. 

1963: V Nórsku sa otvára prvý obchodný dom IKEA mimo Švédska.

1973: Vo švajčiarskom meste Spreitenbach sa otvára prvý obchodný dom IKEA mimo Škandinávie.

1983: Ingvar hľadá vlastnícku štruktúru, ktorá by vytvorila čo najlepšie podmienky pre úplnú nezávislosť a dlhodobú perspektívu firmy. Opíše to ako snahu dať značke IKEA „večný život“. Jeho riešením je oddeliť vlastníctvo maloobchodnej prevádzky od konceptu IKEA a značky IKEA.

1995: IKEA na veľtrhu nábytku v Miláne uvádza prvú kolekciu IKEA PS. Vzniká rad nábytku s demokratickým dizajnom, ktorý pri vývoji kladie dôraz na trojrozmerný dizajn, dobrú funkčnosť, dobrú kvalitu a nízke ceny. Neskôr demokratický dizajn zahŕňa trvalú udržateľnosť.

2018: IKEA sa zaviaže stať sa do roku 2030 podnikom s pozitívnym vplyvom na klímu.

2018: Ingvar Kamprad zomiera vo veku 91 rokov a zanecháva za sebou silné dedičstvo, ktoré aj naďalej milujeme a vážime si ho. 

2023: 462 kontaktných miest v 62 krajinách a 231 000 zamestnancov IKEA.

Nytillverkad – nová kolekcia vytvorená na oslavu dizajnového dedičstva IKEA

IKEA by nikdy nedosiahla taký úspech bez svojich zákazníkov a zamestnancov. Aby oslávil 80. výročie dizajnu, tím IKEA sa vrátil do svojich archívov a oživil obľúbené dizajnové kúsky svojich zákazníkov. Tieto ikonické výrobky budú nanovo stvárnené v sviežich, veselých farbách a nových materiáloch v kolekcii s názvom Nytillverkad. IKEA chce poďakovať každému zákazníkovi za prvých 80 rokov a teší sa na ďalších vzrušujúcich 80 rokov a ešte vzdialenejšiu budúcnosť. 

kolekcia_nytillverkad_2023

Nová kolekcia Nytillverkad 

* Podľa údajov za finančný rok 2022 (1. septembra 2021 – 31. augusta 2022)

Viac informácií nájdete na webe www.IKEA.sk.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.