Tri praktické tipy, ako šetrne zaobchádzať s vodou

Napísal Terézia Weisová 20. jún 2023

Téma úspory vody je stále aktuálnejšia a pozornosť jej venuje čoraz viac z nás, či už je dôvodom ohľaduplnosť k prírode, udržateľný životný štýl alebo aj šetrnosť k domácemu rozpočtu. Priemerná denná spotreba vody na osobu je 130 litrov a značná časť pripadne na osobnú hygienu.

freepik_saving_water_23

Oplatí sa preto hľadať cesty, ako v kúpeľni a na toalete nakladať s vodou šetrnejšie a efektívnejšie. Riešením sú pritom nielen moderné technológie, ale ušetriť môžete aj bez veľkých investícií. Ako na to radí česká značka kúpeľňového vybavenia JIKA.

Šetrné splachovanie

V priemere 30-40 % dennej spotreby vody pripadne len na splachovanie. Cesta k úspore pritom nemusí byť vôbec zložitá. „Veľké množstvo ľudí už vo svojich domácnostiach vymenilo staršie kombiklozety za modernejšie samostatne stojace alebo závesné toalety. Na ich inštaláciu sú využívané podomietkové moduly, ktoré umožňujú úsporné splachovanie 3/4,5 l. Prvým krokom, ktorý by ste preto mali urobiť, je skontrolovať, ako je vypúšťací ventil nastavený,“ odporúča Iva Šedivá, vedúca marketingovej komunikácie spoločnosti Laufen CZ, pod ktorú patrí aj česká značka JIKA. Počas inštalácie, kedy okolo prebieha aj množstvo ďalších prác, sa nenechajte rozptýliť, pretože môže dôjsť k tomu, že ventil zostane v predvolenom nastavení a nevyužijete tak možnosť úsporného splachovania. Kvôli tomu potom dochádza k zbytočnému plytvaniu. Pokiaľ disponujete starším typom toalety, stojí za zváženie do budúcnosti nová toaleta. Obstarávacie náklady sa vám vďaka možnej úspore môžu vrátiť pomerne rýchlo.

Úsporné splachovanie ale nie je jediná vec, ktorú by ste mali pri toalete sledovať, pokiaľ chcete šetriť. Dôležitý je aj jej technický stav. Pokiaľ bude toaleta napríklad pretekať, ročná strata vody môže byť skutočne vysoká. Preto je dôležité venovať pozornosť drobným chybám a opraviť ich čo najskôr. V prípade pretekajúcej toalety je navyše na vine často opotrebované tesnenie, ktoré zvládnete jednoducho vymeniť sami za krátky čas a nejedná sa o nákladnú investíciu.

Okrem nastavenia úsporného splachovania a údržby vybavenia potom môžeme aj my sami urobiť ešte jeden krok, a to nezabúdať využívať možnosti malého splachovania v prípade systému dual flush. „Podľa prieskumov často dochádza k tomu, že aj keď toaleta umožňuje malé a veľké spláchnutie, nie je vždy táto možnosť plne využívaná. Mnoho ľudí splachuje iba veľkým tlačidlom, čím naplno nevyužíva úsporné technológie a dochádza k zbytočnej spotrebe vody,“ upozorňuje Iva Šedivá.

Tip značky JIKA

Podomietkové moduly JIKA umožňujú jednoduchú inštaláciu klozetov a súčasne možnosť úsporného splachovania 2/4 l, 3/4,5 l a 3/6 l. WC SYSTEM pre závesné klozety so samonosným oceľovým rámom je vhodný aj pre inštaláciu do sadrokartónových profilov. Jeho benefitom je navyše nosnosť konštrukcie 400 kg, tichý chod napúšťacieho ventilu a tiež nádržka či koleno izolované proti roseniu. Moduly JIKA súčasne disponujú plastovými a silikónovými tesneniami proti zatekaniu.

Tlačidlo PL3 značky JIKA je možné samostatne doobjednať k podomietkovým modulom značky JIKA. Tlačidlo umožňuje malé a veľké spláchnutie. Vďaka svojmu jednoduchému dizajnu vhodne doplní každú kúpeľňu. V ponuke je ako v bielom variante, tak v úprave chróm.

Aj batérie môžu ušetriť množstvo vody

Nemalá spotreba vody každý deň pripadne na kúpanie, sprchovanie alebo umývanie rúk. Preto je dobré zamerať sa aj na batérie. „V súčasnej dobe sú už v ponuke batérie, ktoré disponujú technológiami na úsporu vody, ale kroky k úspore môžete urobiť aj v prípade, že vlastníte staršiu batériu a neplánujete zatiaľ investíciu do novej. Ide pritom o drobné výdavky, ktoré sa vám rýchlo vrátia,“ uvádza Iva Šedivá. Príkladom je perlátor, ktorý znižuje prietok vody a tým aj jej spotrebu. Súčasne vodu prevzdušňuje, takže toto obmedzenie nijako nepocítite. Pokiaľ nevlastníte batérie, ktoré v sebe už perlátor majú, môžete si ho jednoducho zaobstarať a sami na batériu nainštalovať. Týmto krokom viete s vodou zaobchádzať oveľa šetrnejšie. Bežné batérie môžu mať prietok až 9 l za minútu a vy ho touto cestou dokážete znížiť až na 5 l za minútu alebo aj menej, a to bez obmedzenia komfortu.

Ďalšou takou investíciou môže byť obmedzovač prietoku vody, ktorý je možné nainštalovať do sprchovej hadice v prípade, že nechcete investovať do úspornej. Staré sprchové hadice majú často prietok až 20 l za minútu a vďaka obmedzovaču tento prietok výrazne znížite. Obmedzovač pritom jednoducho nainštalujete medzi hadicu a ručnú sprchu.

Pokiaľ sa rozhodnete pre väčšiu investíciu a budete kupovať nové batérie, vyberajte z tých, ktoré už úspornými technológiami disponujú. Batérie by mali mať už spomínaný obmedzovač prietoku vody, perlátor alebo kvalitné kartuše, pri ktorých nedochádza k skorému opotrebovaniu a tým aj pretekaniu vody. „Možno je to prekvapivé, ale veľký rozdiel v zaobchádzaní s vodou môžete dosiahnuť už samotným používaním pákových batérií namiesto kohútikových. Dôvodom je rýchlosť, s ktorou nastavíte požadovanú teplotu vody. U pákových je to o poznanie rýchlejšie a nepretečie vám zbytočne toľko vody,“ vysvetľuje Iva Šedivá. Zároveň dopĺňa, že prakticky okamžité nastavenie teploty vody potom dosiahnete s termostatickými batériami.

Rovnako ako v prípade toaliet je potom aj pri batériách dôležité venovať im dostatočnú pozornosť a sledovať prípadné chyby. Pretekajúca batéria môže spôsobiť citeľnú stratu vody, aj keď sa na prvý pohľad zdá, že dochádza len k malému úniku vody. V celkovom súhrne to už nie je zanedbateľné množstvo.

Tip značky JIKA:

Ultratenká hlavová sprcha Cubito-N značky JIKA s dažďovým efektom vylepší váš zážitok zo sprchovania a zároveň šetrí vodu. Disponuje totiž obmedzovačom prietoku vody, ktorý je možné nastaviť na 12 l za minútu. Zároveň je vybavená aj funkciou Clean Touch pre ľahké čistenie dýz.

Batérie Mio-N značky JIKA nadchnú nielen elegantným nadčasovým dizajnom, ale aj použitými technológiami. Disponujú kvalitnými keramickými kartušami a perlátormi, ktoré sú vyrobené zo špeciálneho materiálu proti usadzovaniu vodného kameňa a pomáhajú tak šetriť vodu. Umývadlové batérie umožňujú navyše jednoducho prstami nastaviť smer prúdu vody a súčasne si môžete zvoliť perlátor s rôznym prietokom.

Aj drobné zmeny v návykoch môžu priniesť veľké výsledky

Vybavenie kúpeľne a moderné technológie nám môžu pomôcť v šetrnom prístupe k zaobchádzaniu s vodou. Je ale celý rad vecí, ktoré môžeme urobiť aj my sami a nevyžadujú žiadne finančné investície, ale iba drobné zmeny našich návykov.

  • Dajte prednosť sprchovaniu pred pravidelným kúpeľom. Pokiaľ upustíte od pravidelného napúšťania vane, značne znížite spotrebu vody. Pri plnej vani totiž môžete spotrebovať až 100 litrov vody.
  • Skráťte dobu sprchovania. Pokiaľ z času stráveného pod teplým prúdom vody uberiete jednu až dve minúty, môžete mesačne ušetriť až 600 litrov vody.
  • Nenechávajte vodu tiecť zbytočne. Či už si čistíte zuby, umývate vlasy, aplikujete mydlo alebo pri akýchkoľvek ďalších momentoch počas sprchovania či umývania, keď nepotrebujete vodu. Aj keď sa to môže zdať ako krátka chvíľa, pretečie jej zbytočne veľké množstvo. Pokiaľ by ste si napríklad čistili zuby pri pustenej vode, spotrebujete až 25 litrov.
  • Kontrolujte pravidelne svoje vybavenie, či už sú to batérie, toaleta alebo aj domáce spotrebiče.
  • Využívajte naplno technológie, ktoré máte k dispozícii.

 Zdroj foto: Freepik

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.