Vplyv stresu a antistresu na pamäť

Skoro z každej strany počúvame ponosy nato, ako sa nevieme sústrediť a zabúdame. Naša pamäť je ovplyvnená rôznymi faktormi, niektoré dokážeme ovplyvniť, prípadne eliminovať, s inými musíme pracovať, aby sme zmiernili ich dopad.

memory 1200x700

V súčasnej dobe ovplyvňuje našu pamäť niekoľko objektívnych dôvodov, ako sú vek, životný štýl a nemusí to byť hneď skleróza či Alzheimerová choroba. Populácia v produktívnom veku problémy s pamäťou najčastejšie prisudzuje stresu, ktorý pravidelne zažíva. Či už ide o rodinu alebo zamestnanie. Stres vníma ako niečo negatívne. Nie vždy ho však náš organizmus takto vníma, pretože má niekoľko podôb. V zdravej miere pôsobí ako pozitívny impulz, ktorý nás motivuje. Ak presiahne stres určitú našu toleranciu a stáva sa dlhodobým, v takom prípade sa to odrazí na duševnom rozpoložení ale aj fyzickom stave. Na mentálnej úrovni sa prejavuje zhoršenou koncentráciou čo sa rýchlo odrazí na pamäti a roztržitosti. Tá vedie k rôznym chybám napríklad v práci, ktorých sa nechtiac dopúšťame. V tom najhoršom scenári dlhodobý stres dokáže vyvolať depresiu, kedy sú rozumové schopnosti obmedzované duševným rozpoložením. Ľudia v hlbokej depresií nie sú schopní vykonávať jednoduché, každodenné činnosti dôsledkom zmien fungovania oblastí mozgu.

Pamäť má určitú kapacitu, ktorú si udržujeme pamäťovými technikami - cvičeniami, podobne ako telo. Je preukázané, že aj mierna duševná aktivita - čítanie, riešenie krížoviek, sudoku, vzdelávanie a fyzická aktivita, nám pomôže udržať pamäť v dobrom stave.

Pri dlhodobom, chronickom strese sa z mozgu vyplavujú hormóny, ktoré dokážu ovplyvniť našu pamäť. V takomto stave, treba dodržiavať zdravé stravovacie návyky a dostatočný spánkový režim.

Pri spánkovom deficite nastupuje únava, ktorá ovplyvňuje našu koncentráciu a tým aj pamäť. Dĺžka spánku je veľmi individuálna, preto skúste počúvať vaše telo a doprajte mu to, čo potrebuje. Možno postačí na doplnenie síl aj krátky, ale o to viac intenzívnejší spánok počas dňa, ktorý trvá len niekoľko minút.

Pamäťové schopnosti ovplyvňujú aj niektoré lieky proti bolesti, na hypertenziu, cukrovku, pri poruchách štítnej žľazy a sedatíva. Jestvujú možnosti, ako nahradiť existujúce lieky inými, prípadne znížiť dávky po konzultácii s ošetrujúcim lekárom.

Ojedinelé výpadky pamäti sú podľa odborníkov normálne a postihujú, každú vekovú kategóriu. Nevyhnutnou súčasťou starnutia je zabúdanie, ktoré je možné zmierniť trénovaním pamäti, ako je uvedené vyššie, doplnením vitamínov, zdravou stravou, obmedzením cukru a alkoholu.

Magnézium , vápnik a vitamíny B1, B3, B12
Na pamäť má vplyv aj nedostatok spomínaných minerálov a vitamínov. Nechajte si ich pre istotu skontrolovať u lekára. Nájdete ich v potravinách i liečivých čajoch z prasličky poľnej, veroniky lekárskej, ginka biloba, zeleného a paliny. Čaje si vždy pripravujte podľa návodu a pite ich teplé.

Rastlinný zdroj: mrkva, cibuľa, avokádo, jahody, čučoriedky, banány, ananás, sója, suchá fazuľa, hrach, orechy, semená slnečnice, pivné kvasnice, čierny chlieb

Živočíšny zdroj: tuniak, morčacie mäso, pečeň

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.