Keď vznikne konflikt s bankomatom

Viete, ako reagovať, keď vám bankomat urobí nejaký podraz, a čo v takýchto prípadoch tvorí prevenciu? 
 
Aj za bankomatmi sú len ľudia a treba sa zmierniť s tým, že nič nie je dokonalé. Takže v prvom rade nerobte paniku, stávajú sa aj horšie veci. Avšak jedna vec je technická chyba a náhoda, ktoré sa podľa bankových štatistík vzhľadom na počet vykonaných operácií na bankomatoch vyskytujú len ojedinele, a iná vec je "útok" zlodejov.

Čo nepríjemné sa vám pri použití bankomatu môže stať, pričom nemusí byť hneď na príčine "vylepšený softvér" od medzinárodne organizovanej skupiny gangstrov? Bankomat vám napríklad vôbec nevydá peniaze; alebo vám vydá menšiu sumu ako ste žiadali, ale na potvrdenke o výbere peňazí (a na výpise z banky) bude uvedená zadaná suma; alebo vám nevráti kartu.

V prípade, že nastane niektorá z uvedených situácií, budete na tom lepšie, ak máte vo zvyku používať bankomat "svojej banky", a to v pracovných hodinách a v blízkosti niektorej z pobočiek, najlepšie priamo v pobočke. Táto kombinácia použitia bankomatu sa zvlášť odporúča pri výbere väčšieho množstva peňazí. Pri problémoch s bankomatom sa takto môžete vyhnúť nielen telefonovaniu a čakaniu, ale aj tomu, že sa stanete obeťou zlodeja, ktorý kúskom kovu alebo plastu zabránil, aby sa vaša karta vysunula z bankomatu, a po vašom odchode si ju vyberie (PIN kód buď šikovne odsleduje, alebo mu ho nasníma mikrokamera).
 
 

Banky tvrdia, že ak klient podá sťažnosť a dožaduje sa peňazí oprávnene, takmer na sto percent sú mu vrátené. Zabezpečiť by to mali záznamy z bankomatov a zistené prebytky peňazí. Situácia však bude zložitejšia, najmä ak vezmeme do úvahy rôzne druhy ľudskej "šikovnosti". Stalo sa totiž, že bankomat jednej z najvýznamnejších slovenských bánk nevydal klientovi požadovanú sumu (za prítomnosti ďalšieho svedka!) a výsledkom prešetrenia celej záležitosti bola odpoveď banky, že sa nestala žiadna chyba. No kde tie peniaze zmizli, niekto vedieť musel... Ale klient sa mohol ísť "kĺzať". Zjavne sa ráta s tým, že ak nejde o väčšiu sumu peňazí, bežný človek sa do ďalšieho boja za spravodlivosť púšťať nebude, maximálne zmení banku. 

Prevencia straty času a peňazí:
- vyberte si bankomat tej banky, ktorej kartu chcete použiť, aj keď to znamená ísť o ulicu ďalej,
- z viacerých bezpečnostných dôvodov vyberajte väčšie sumy peňazí z bankomatov, ktoré sú umiestnené priamo v pobočkách,
- vždy si od bankomatu vyžiadajte potvrdenku o transakcii a akékoľvek nezrovnalosti týkajúce sa vydaného množstva peňazí ihneď reklamujte,
- nevyberajte peniaze z bankomatu, ktorý sa nachádza v blízkosti nefunkčných bankomatov (zlodej mohol takto nasmerovať vaše kroky tam, kde potreboval...), a ak vám bankomat "zhltne" kartu, neodchádzajte od neho, ale zavolajte na dialógovú linku a poraďte sa, čo ďalej.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.