Edith Piaf: Z biedy k svetovej sláve

Napísal Kristína Chudá 22. február 2022

Edith Piaf je najznámejšia francúzska speváčka. Z jej hlasu nám behá mráz po chrbte, jej texty nás rozplačú. Edith Piaf v každej svojej piesni hovorí o všetkých pocitoch, ktoré nás robia ľuďmi. Aj keď nerozumiete textom, jej hlas a emócie sa dotknú vašej duše.

harcourt_edith_piaf_39_50

Zdroj foto: Studio Harcourt - Edith Piaf 1950 a 1939, (c)Wikimedia Commons

Edith sa narodila v roku 1915, vtedy v Európe zúrila prvá svetová vojna. Jej otec bol pouličný akrobat a matka si v jej detstve odišla plniť sen speváčky. Mladé dievča teda vychovávala babička, majiteľka nevestinca v Normandii. Aj keď bola medzi ženami obľúbená, táto výchova nebola to pravé orechové. Preto si ju v 14 rokoch odviedol jej otec do Paríža, aby mu na ulici k jeho cirkusovým kúskom spievala. Vedel totiž, že nejaké nadanie po svojej matke predsa len má, a on sám sa potreboval uživiť. O rok neskôr stretáva Simone Berteaut, s ktorou sa ihneď spriatelia a začnú spolu spievať. Tak tu vzniká kamarátstvo na celý život.

Prvý kariérny zlom prišiel v roku 1935, kedy sa stretáva s Louisom Lepléom, ktorý bol vlastník nočného klubu kúsok od bulváru Champs-Élysées. Ten si okamžite uvedomuje potenciál budúcej speváčky a snaží sa ju všade možne presadiť. A darí sa...

Piesne Edith Piaf boli dojímavé, pretože v nich bolo cítiť úprimnosť! Spievala o živote všeobecne a o situáciách, ktorými si musela prejsť, to ju urobilo takou ľudskou a umožnilo poslucháčovi sa s ňou stotožniť. Čo ju odlišovalo od ostatných umelcov, bolo to, že bolo vidieť, že Edith Piaf skutočne žila to, o čom spievala.

Edith upútala pozornosť riaditeľa kabaretu Gerny's Louisa Lepléeho. Hneď ju prijali, aby spievala v jeho kabarete. Bolo to jej prvé vystúpenie pred skutočným publikom, takže bola veľmi vystresovaná a vystrašená, pretože cítila nepríjemný pocit zo strany verejnosti. Len čo skončila svoju pieseň, publikum jasalo a tlieskalo! Vyslúžila si uznanie, aké si zaslúžila.

Dva týždne po jej prvom vystúpení bol Louis Leplée zavraždený. Jednou z podozrivých bola aj Edith Piaf. To ju hlboko zarmútilo, pretože Louis Leplée bol jej jediný priateľ... Nechcela sa vrátiť na ulicu, tak kontaktovala Raymonda Assa, ktorý jej ponúkol spoluprácu ako prvý. Raymond Asso poskytol Edith Piaf nové piesne a naučil ju, ako skladať a ako sa obliekať pre publikum. V roku 1940 dokonca účinkovala v hre Le Bel Indifférent od básnika Jeana Cocteaua. Mnohí skladatelia a spisovatelia s ňou chceli pracovať a rozšírili jej repertoár. Edith Piaf sa stala miláčikom mesta Paríž!

edith_piaf_51_46

 Zdroj foto: Piaf at the ABC music hall in Paris in 1951, Studio Harcourt -Edith Piaf et des Compagnons de la Chanson prise en 1946, (c)Wikimedia Commons

Za oceánom, teda v Spojených štátoch, jej stačila na slávu jedna dobrá recenzia v známych novinách New York Herald tribune, vďaka ktorej si ju Američania obľúbili. V Spojených štátoch sa tiež zoznámila so svojou boxerskou láskou, Marcelom Cerdanom, ktorá ale skončí tragickou leteckou nehodou, kde on zomrel. Po tejto nehode sa Edith ľahko nervovo rúca a ťažko sa dáva psychicky dokopy.

Jej život a jej piesne tvorili jeden celok. Kedysi veľa písala o láske. Keď mala ťažké chvíle, vyrovnávala sa s nimi prostredníctvom svojich piesní. Keďže Edith bola taká vášnivá žena, každý z jej milencov jej prinášal radosť, smútok, vášeň a dával jej motívy písať piesne. Nevedela žiť bez spevu a nedokázala žiť ani bez lásky. Toto boli dve hlavné veci, ktoré ju držali pri živote s určitým cieľom.

Svoju poslednú pieseň, do ktorej dala všetko, „Non, je ne sorryte rien“ , čo znamená „Nie, neľutujem sa“. zaspievala naposledy v Paríži vo vypredanej sieni Olympia. Slabá, chudá, ale hlas napriek tomu silný, ako keby vedela, že je to naposledy. Vtedy si Francúzsko uvedomuje, akú hviezdu, kráľovnú šansónu, majú.

Edith Piaf zomrela, keď mala iba štyridsaťosem rokov. Pochovali ju na cintoríne Père-Lachaise . Na jej hrobe si budete môcť prečítať záverečný verš jej piesne L'Hymne à l'Amour : „Dieu réunit ceux qui s'aiment“, čo znamená „Boh znovu spája tých, ktorí sa milujú“. Edith Piaf bola pochovaná vedľa Théa Sarapa, jej posledného manžela Louis-Alphone Gassiona, jej otca a Marcelle Dupont, jej dcéry. Na cintorín jej prichádza vzdať hold množstvo návštevníkov. Keď v roku 2007 vyšiel film La môme režiséra Oliviera Dahana, jej hrob navštívilo ešte viac ľudí.


https://www.discoverwalks.com/blog/what-you-need-to-know-about-edith-piaf/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.