Najkurióznejšie „PICA“ chúťky v tehotenstve. O čo ide?

Napísal Kristína Chudá 11. február 2021

Áno, tehotenstvo je plné prekvapení. Keď ste tehotná, je možné úplne všetko a máte chuť na úplne všetko. Prosíte si chrumkavý plátok omietky alebo riadnu hrsť hrudy či uhlia? Alebo si vystačíte s lacnými paštétami, nezaliatou instantnou gulášovou polievkou a tonami pomarančov?

gavidita_strava_0820

Inému stavu skrátka pristanú aj iné chute a len pánboh vie prečo...

Nevoľnosti, nezvládnuteľný pocit hladu či chute na jedlá, z ktorých sa vám doteraz prevracal žalúdok patrí k najznámejším a najčastejším raným príznakom tehotenstva. Názory na „tehotenské chúťky“ sa aj medzi odbornou verejnosťou líšia. Ak máte neodolateľnú chuť na pomaranče či grepy, možno vám chýba vitamín C. Chuť na droždie môže signalizovať  deficit vitamínov B a neodolateľná chuť na špekáčiky s cibuľou a korením, prepálenú klobásu zo stánku či na pálivé krídelká z KFC? Že by vám chýbal glutaman sodný, nasýtené tuky, hydinový separát alebo umelé dochucovadlá?

Ak je vám v prvom trimestri zle tak, že nemôžete cítiť ani vlastnú chladničku, špeciálne chute pravdepodobne neriešite. Druhým extrémom je nezvládnuteľný hlad a chuť na čokoľvek. Odhodlane začnete deň so zdravými raňajkami, pomaly prejdete na čokoládu a salámu. Vaša desiata je v znamení zdravého ovocia a s vrecúškom gumových medvedíkov sa dopracujete k výdatnému obedu. Po obede si dáte ako zákusok len zeleninový šalátik. Olovrant sa nesie v znamení zdravých banánov v závejoch šľahačky, ktoré spláchne horúcou čokoládou. A večera? Radšej sa ani nepýtajte. Niektoré z tehuliek frčia na pepermintovej čokoláde, iné nezvládnu deň bez lacných paštét a údenín a ďalšie si nevedia predstaviť život bez kyslej kapusty či fastfoodu. Ak si myslíte, že vaše tehotenské chúťky sú extrém, mýlite sa. Počuli ste už o syndróme PICA? To sú „extrémistky“ a chutí im hlina či uhlie.

Pica syndróm alebo „tá hlina je ale vynikajúca“

Tzv. pica syndróm (čítaj pika) nepostihuje len nastávajúce mamičky, ale aj ďalšie vekové skupiny vrátane malých detí a príčina je neznáma. No Journal of American Dietetic Association pripúšťa, že by mohlo existovať spojenie s nedostatkom železa a iní zasa špekulujú, že pica túžby sú spojené so snahou získať vitamíny a minerály, ktoré chýbajú v bežných potravinách. Syndróm sa prejavuje pojedaním nejedlých alebo dokonca odporných látok. Názov pochádza z latinského slova pica, čo v preklade znamená straka. O strake je známe, že je všetko, čo vidí. Nastávajúce mamičky potom prepadá chuť na uhlie, hlinu, kriedu, omietku, papier, túži cmúľať kamienky, olizovať mydlo. Takéto chute už môžu byť potenciálne nebezpečné a preto je vhodné tieto „chúťky“ konzultovať s lekárom. Osvietený zdravotník vám pravdepodobne odporučí sebadisciplínu a nejaký doplnok stravy s obsahom železa, pretože až u 50% osôb so syndrómom pica bola preukázaná chudokrvnosť. Ak budete mať šťastie, ťažkosti asi tak do 2 týždňov odídu.

Nielen chute, ale aj vôňa

Aby tých tehotenských chúťok nebolo málo, nielen že niektoré budúce mamičky majú prazvláštne chute, ale to čo im obyčajne smrdí im zrazu veľmi vonia. Neodolateľne im vonia napríklad benzín, zatuchnutá pivnica, okena, staré knižky, dym z fajky alebo nespálený tabak. Akoby sa v celej chuťovej i čuchovej sústave niečo zmenilo. Tehotenstvo vám zmení život! Okúsite nepoznané, zažijete, čo ste ešte nezažili, vaše priority a možno aj myšlienkové pochody sa nadobro zmenia. To je tehotenstvo.


https://americanpregnancy.org/pregnancy-health/unusual-cravings-pica/

https://en.wikipedia.org/wiki/Pica_(disorder)

https://pregnantchicken.com/pica-syndrome-during-pregnancy/

https://theweek.com/articles/485983/why-pregnant-women-eat-dirt

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.