Formálny životopis? Už dávno nie! Do záujmov zaraďte aj filmy od Tarantína

Napísal Kristína Chudá 12. máj 2023

Mnohé CV-čka sú v dnešnej dobe plné rokov, zdatností a zručností. Toto manažérov síce zaujíma, no zo životopisu chcú mať ako takú predstavu o vás, ako o osobe.  Prinášame vám 5 spôsobov, ako vaše CV-čko trošku spestriť.

woman_comp0318

1. Urobte svoje záujmy také nepredvídateľné, ako sa len dá

Ako hovorí spevák Drake, musíte začať „odspodu“. V poslednej časti životopisu mnoho ľudí uvádza svoje záujmy, no v skutočnosti tam nespomínajú nič zaujímavé. Máte radi filmy, šport a cestovanie? Ó, aké originálne! Namiesto toho uveďte niečo, čím by ste mohli na pohovore zaujať. A prinajmenšom buďte aspoň špecifický. Napríklad: Obľubujem filmy od Quentina Tarantina, taliansku  kuchyňu a lego z kolekcie Star Wars.

2. Ukážte, že ste súťaživý

Mnoho ľudí získalo ocenenia, dostávajú sa do výberových programov a robia ďalšie pôsobivé veci. Ste na tom podobne? A prečo ste to nedali do svojho životopisu? Svoje úspechy neuvádzate, neukazujete, že sú súťaživý a ani neuvádzate, koľko ďalších ľudí sa o konkrétne ocenenie taktiež uchádzalo? Toto rýchlo napravte!

3. Požiadajte zamestnávateľa o spätnú väzbu

Vzťahy sú oveľa dôležitejšie než životopisy. Skôr, než sa budete uchádzať o zamestnanie v akejkoľvek spoločnosti, tak sa vždy spojte so zamestnávateľom. Nech už ide o informačné stretnutia, zoznámenia alebo spoznanie absolventov. Pokiaľ bude vaša konverzácia prebiehať v poriadku, tak slušne požiadajte o spätnú väzbu na svoj životopis.

4. Spojte svoje meno s veľkými značkami

Vybudujte si okamžitú dôveryhodnosť tým, že svoje meno spojíte s dôveryhodnými spoločnosťami a to aj v prípade, že ste pre žiadnu priamo nepracovali. Patril niektorí z vašich klientov medzi renomované spoločnosti? Podporili startup, pre ktorý ste pracovali dajakí pozoruhodní investori? Známe značky ihneď udrú počas prezerania životopisu do očí. Nájdite teda spôsob, ako ich do svojho CV-čka zahrnúť.

5. Držte sa „pravidla 7“

Skvelé životopisy vysielajú konzistentnú správu. Hovoria o osobnej značke. Donútia headhunterov myslieť si: „Tento človek už predtým presne toto zvládol. Ak ho prijmeme, tak hneď zapadne.“ Aby ste to dosiahli, tak sa držte pravidla 7. Nájdite si na webovej stránke spoločnosti žargónové slová alebo frázy a sedemkrát ich zopakujte vo svojom životopise. Ak sa napríklad uchádzate o marketingové pracovné miesta, tak používajte slová ako „predávané, inzerované a propagované“ na opis vašich úspechov. Pokiaľ máte záujem dostať sa do startupu, tak využite slová ako „vybudované, vytvorené a iniciované“. V prípade, že ste skutočne šikovní, nemusíte toho veľa meniť, len svoj životopis prispôsobíte rôznym pracovným miestam.

Bonusový tip: Jednou z nevyužitých príležitostí je, ak ľudia do životopisu uvedú spojenie – letná stáž. Prestaňte to robiť! Ozrejmite svoju úlohu (marketingový stážista). Je to ďalšia príležitosť.


https://www.forbes.com/sites/jonyoushaei/2014/08/27/resumes/#7f56855c3f21

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.