Príprava na „plesanie“

Po Troch kráľoch sa rozbieha plesová sezóna  a aj prvé prípravy na plesy. Vyberať môžeme z rôznych tematických plesov. Od najslávnejšieho plesu v Opere, mestských plesov a žánrových plesov. Všetky vyžadujú našu špeciálnu prípravu.

ples 1200x800

Naplánujte si posledných 24 hodín

Aby ste si vychutnali do sýtosti ples, nestačí mať len dokonalú plesovú róbu alebo vzhľad. V prvom rade musíte byť oddýchnutí. V takom prípade z vás bude automaticky vyžarovať pohoda, a aj mejkap bude lepšie vyzerať. Na ples sa nechajte zaviesť s dostatočnou časovou rezervou, aby ste si po príchode bez náhlenia mohli skontrolovať celý outfit a líčenie pred zrkadlom na toalete.

Zoznamovanie

V prípade, že ste na plese väčšia spoločnosť a všetci sa pri stole ešte nepoznáte, pristúpite k zoznámeniu. Etiketa hovorí, že prichádzajúci pár sa predstavuje väčšine. Manžel povie svoje celé meno ako prvý a manželku predstaví po krstnom mene. Medzi partnermi, muž uvedie celé meno jeho spoločníčky. Najskôr si žena podáva ruky so ženami až potom s mužmi. Ak sa niektorá zo žien chce vzdialiť, vstáva len jej partner. Aby ste pri stole udržali dobrú náladu, vyhýbajte sa citlivým témam (politika, náboženstvo, rasizmus), týka sa to hlavne spoločnosti, kde sa všetci dobre nepoznajú.

Stolovanie

Na plesoch sa automatický podáva viac chodov a k tomu sú určené aj rôzne príbory. Pri slávnostných situáciách ako je aj ples, či v lepších reštauráciách máte pripravených viac setov, pravidlo hovorí, že vždy odoberáte z vonkajšej strany smerom k tanieru.

Nápoje a jedlá na tanieroch sa podávajú z pravej strany, z ľavej strany sa ponúkajú misy s pripraveným jedlom, ktoré si hosť prekladá na svoj tanier. Pravidlo pravej ruky platí aj pri odnášaní prázdnych pohárov a tanierov. S konzumáciou začína najstaršia dáma pri stole, až po naservírovaní posledného jedla na stôl.
S obsluhou alebo s jedením našej kuchyne nemáme problémy, ošemetné situácie nastávajú pri exotických pokrmoch.

Mnohokrát sme neistý či zvoliť príbor, alebo sú povolené aj ruky. Pri kráľovských a tigrích krevetách si pomáhame rukami, etiketa povoľuje vziať do rúk aj párok či grilované kura. Ustrice si labužníci uchopia do ľavej ruky, pokvapkajú citrónovou šťavou a decentne vysŕknu. Čo sa týka podávania alkoholu, žene treba vždy nalievať ak má záujem. Je neprípustné, aby si sama dolievala.

Kategorizácia plesov

Podľa toho na aký typ plesu sa chystáte, prispôsobuje dvojica aj odev. Plesy na najvyššej úrovni, tzv. smokingové plesy (reprezentačné) majú predpísaný odev s poznámkou black tie. V tomto prípade sa vyžaduje dlhá večerná róba z drahých materiálov (hodváb, brokát, zamat, šifón) pre dámy. Pre pánov smoking alebo frak, ku ktorým patrí motýlik a lakovky. Tí, ktorí si zvolia smokingový oblek, si k nemu dávajú čierneho motýlika, smokingovú šerpu a bielu košeľu. Súčasťou fraku je biely motýlik a biela vesta.
Páni ktorí siahnu po slávnostnom obleku klasického strihu sa chystajú na formálny ples. Na výber majú obleky z čiernej alebo tmavomodrej farby najlepšie bez vzoru, maxilmálne s decentným až nenápadným tenkým prúžkom. Iné farby sú nevhodné.

K smokingu a k fraku patria dlhé šaty, s výrazným dekoltom, štólou a dlhými rukavicami. Pri tmavom obleku svojho partnera, si dáma môže zvoliť kratšie šaty. V prípade farieb u dámskej róby sa obmedzenia nekladú, skôr sú vítané. U pánov sa akceptuje pri oblekoch jedine farebná kravata a hodvábna šatka v náprsnom vrecku, ktorá môže byť rovnakej farby, aké má jeho partnerka šaty.

Výber topánok pre pánov je jednoduchý, ku fraku a smokingu už spomínané lakovky, pri ostatných oblekoch sa akceptuje kvalitná kožená, čierna, šnurovacia poltopánka. Do ktorých patria čierne vysoké ponožky alebo podkolienky.

Dámske plesové topánky vyberáme štýlovo rovnaké k večernej toalete. Najelegantnejšie sú plné lodičky alebo s voľnou špičkou, do nich sú vhodné špeciálne pančušky s voľnými prstami. V súčasnosti sú už prípustné aj ozdobné remienkové sandále bez pančúch.
Plesové kabelky poslúžia aj ako aj dekoratívny doplnok . Ich tvar či zdobenie môže pripomínať malý šperk.

Súčasťou plesových šiat sú šperky a bižutéria. Na reprezentačný ples zvoľte hlavne šperky, ktoré sú v rovnakom štýle ako šaty. Na formálny ples je prípustná bižutéria, ktorá nepôsobí lacno ale vkusne.

Tip: Štýlové spoločenské doplnky

Tohtoročná plesová sezóna je za rohom, večerné róby sa už mnohým dámam blýskajú v šatníku, no mnohé možno opäť váhajú a stále nevedia, aký typ spoločenskej obuvi k nej zvoliť. Pozývame vás preto spoločne nazrieť na novinky z kolekcie DEICHMANN, ktoré sú dostupné ako pre každú Popolušku, tak aj pre neskromnú, módnu ikonu.

1_deichmann_260123

2_deichmann_260123

Zdroj foto: Deichmann

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.