Ako si vybrať tonery do tlačiarne? A sú vlastne tonery to, čo hľadáte?

Ak ste si domov prednedávnom zakúpila tlačiareň, skôr, či neskôr nastane situácia, že budete musieť, „ľudovo“ povedané, doplniť farbu. V podstate nejde o nič zložité, ale niekedy sa človek dokáže stratiť už pri kúpe.

shutterstock_copy_comp21

Nie vždy je toner tonerom 

Laik zvyčajne začne na internete hľadať tonery. Ale aké si vybrať? A sú vôbec tonery vždy to, čo potrebujete? Je totižto veľký rozdiel medzi tonerom a tým, čo u nás bežne voláme náplň do tlačiarne. Aj keď ľudia, ktorí sa v tomto príliš nevyznajú, považujú slovo toner len za „odborné“, či cudzojazyčné synonymum pre náplne.

Realita je však taká, že o toneroch hovoríme len ak ide o laserovú tlačiareň. Naopak, slovné spojenie „náplň do tlačiarne“ používame ak myslíme náplň s atramentom, ktorá je teda určená do atramentovej tlačiarne.

Na úvod by ste teda mala vedieť, akú tlačiareň máte. Ako však postupovať ďalej? Nie príliš technickým typom zrejme ako prvé napadne riadiť sa značkou tlačiarne. Takže hľadajú na internete napríklad nové tonery Canon a podobne.

Je potrebné aj typové označenie

Avšak nie všetky tlačiarne od jedného výrobcu majú rovnaké tonery/náplne. Takže aj naplní do tlačiarní Canon je niekoľko druhov aj ak hľadáte len jednu konkrétnu farbu. Dôležité je preto poznať ešte konkrétny typ tlačiarne. Prípadne ak sa pozriete na vaše tonery/náplne, ktoré mate aktuálne v tlačiarni, zvyknú mať taktiež svoje označenie, čiže náhradu môžete nájsť aj týmto spôsobom.

Na záver ešte jedna vec. Určite sa stretnete aj so slovami originálny, či kompatibilný, prípadne alternatívny. Originálny toner/náplň je priamo od výrobcu tlačiarne. Môžete teda očakávať maximálnu kvalitu.

Kompatibilné (alternatívne) tonery/náplne pochádzajú od iných výrobcov a spravidla sú lacnejšie. Nemusíte sa však báť, že by išlo o nekvalitné náhrady. Taktiež môžete očakávať tlač v dobrej kvalite, takže bude spokojná nielen vaša peňaženka, ale aj vy.

Zdroj obrázka: Autor: Antonio Guillem / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.