Ak vám bakalársky titul nestačí, môžete pokračovať ďalej

Mnoho vysokoškolsky vzdelaných ľudí sa zhodne v tom, že obhajoba záverečných prác je jedna z najľahších vecí, ktoré vás čakajú, no napísanie tých prác a následná kontrola sú už o dosť zložitejšie. Čím dlhšie a viac študujete, tým sa môžu práce aj rapídne zväčšovať a musia vyzerať aj viac odbornejšie.

shutterstock_studentka0321

Ide o dôležitú vec, pretože netreba zabúdať, že nejde o stredoškolský projekt, ale prácu, ktorá vám zaistí titul na celý život.

Na vyššom štúdiu je toho viac

Ak máte pred sebou písanie diplomovej práce, tak za sebou už musíte mať tú bakalársku. Skúsenosti vo vás nejaké sú, čo je rozhodne vaša výhoda. Problémom niekedy býva pokračovanie v téme vašej bakalárskej práce. Ak si už neviete rady, pretože si myslíte, že ste vyčerpali zdroje, tak nesmúťte. Rôzne firmy vám môžu pomôcť vytvoriť rešerš kníh, ktoré vo vašej práci ešte nemáte a tým vám ju poriadne predĺžiť. Po takejto pomoci s podkladmi, kontrolou či dodania príloh vám už napísanie približne 50-90 strán nebude robiť žiadny problém. Pri novej téme sa môžete naopak stratiť v množstve literatúry, pri ktorej si nemusíte byť istý, či je správna pre vašu prácu, neváhajte sa znova obrátiť na odborníkov.

Ak chcete pokračovať ďalej

Samozrejme ani druhý stupeň vysokej školy pre vás nemusí byť konečnou zastávkou. Mnoho škôl ponúka možnosť ďalšieho štúdia a následného získania doktorátu. Či už toho veľkého alebo malého. Na ten malý je potrebné mať určité znalosti a napísať rigoróznu prácu. Ide o veľmi komplexnú prácu, ktorá musí obsahovať odborné výrazy a pojmy, ktoré sú bežné medzi profesionálmi v danom odbore. Odporúča sa približne sto normostrán textu, ktorý je potrebné obhájiť pred komisiou. Pri tejto práci je dobré zamerať sa na reflexiu odbornej literatúry napríklad zo zahraničia, ktorej je určite aj väčšie množstvo. Výsledky vášho výskumu, ktorý počas spracovania robíte, potom prezentujete ako odborník v danej problematike.

Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.