Vraždy (nielen) slávnych žien, ktoré zabili ich partneri

Napísal Kristína Chudá 30. júl 2024

Násilie v partnerských vzťahoch je problém, ktorý bohužiaľ nepozná hraníc ani sociálnych skupín. Tragické príbehy slávnych žien, ktoré boli zavraždené svojimi manželmi či partnermi, nám pripomínajú, že nikto nie je imúnny voči tomuto druhu násilia. Kam sa obrátiť, pokiaľ cítite, že je váš partner nebezpečný?

freepik_violent_m_vs_w

Aktuálne zasiahla verejnosť správa o vražde Victorie Very Blyth (†40), známej ako Victoria Velvet. Tento smutný prípad nie je ojedinelý a pridáva sa k ďalším tragickým udalostiam, ako je smrť spisovateľky Simony Monyovej a ďalších žien, ktorých životy boli ukončené násilím zo strany ich partnerov.

Simona Monyová bola talentovaná česká spisovateľka, bola zavraždená svojim partnerom v roku 2011 vo veku 44 rokov. Monyová, ktorá bola známa svojimi dielami, v ktorých opisovala okrem iného aj tému domáceho týrania a psychického útlaku, bola nájdená mŕtva v ich spoločnom byte. Jej partner bol zatknutý a následne odsúdený za vraždu, keď pri hádke zasadil svojej manželke šesť rán nožom. Tento prípad ukázal, že násilie v partnerských vzťahoch nie je obmedzený len na špecifické sociálne vrstvy, ale môže postihnúť kohokoľvek.

Vraždy žien, keď sa pokúsia o odchod z nefunkčného partnerského vzťahu

Jedným z najviac alarmujúcich trendov v oblasti domáceho násilia sú vraždy žien, ktoré sa snažia opustiť svojich partnerov. Tento fenomén je v poslednej dobe výrazne riešený napríklad v Taliansku, kde bola nedávno nájdená zavraždená mladá žena, ktorá sa pokúšala uniknúť zo vzťahu plného násilia.

Reeva Steenkamp sa chcela s partnerom rozísť ale nestihla to. Žiaľ! Tragédie ako tieto nie sú bohužiaľ výnimočné ani vo svetovom meradle. Príkladom môže byť smrť modelky Reevy Steenkamp, ​​ktorú ako 29-ročnú v roku 2013 zavraždil jej partner, slávny handicapovaný bežec Oscar Pistorius. Ten tvrdil, že išlo o nešťastnú nehodu, keď ju omylom zastrelil, pretože si myslel, že je v dome votrelec. Bol však uznaný vinným z vraždy a odsúdený na trest odňatia slobody.

Nicole Brown Simpson: S manželom už boli rozvedení

Spomenúť môžeme aj na smrť Nicole Brown Simpson, exmanželky slávneho hráča amerického futbalu O. J. Simpsona. Nicole bola brutálne zavraždená v roku 1994, kedy už boli rozvedení, a O. J. Simpson bol následne obvinený z jej vraždy. Aj keď bol v trestnom konaní oslobodený, prípad zostáva jedným z najznámejších a najkontroverznejších v histórii USA.

Victoria Velvet: Aktívna žena, pre ktorú bola rodina na 1. mieste

Victoria Velvet, známa česká speváčka a moderátorka, bola nájdená mŕtva vo svojom dome. Podľa informácií vyšetrovateľov bola zastrelená svojim manželom, ktorý po čine spáchal samovraždu. Príčiny tohto hrozného činu zostávajú zatiaľ predmetom špekulácií. Celá situácia je o to smutnejšia a nepochopiteľnejšia, že v dome boli v čase udalosti prítomné všetky tri ich deti.

Žiarlivosť a násilie sprevádza ľudstvo od nepamäti

Téma žiarlivosti a násilia v partnerských vzťahoch je stará ako ľudstvo samo. William Shakespeare túto tému majstrovsky stvárnil v tragédii Othello, a hoci bol príbeh napísaný v roku 1603, stále je mementom, ktoré nám pripomína, nakoľko deštruktívna môže byť sila žiarlivosti ak akým tragickým koncom môže viesť.

Prečo k týmto vraždám dochádza?

Motívy pre takéto činy sú často komplexné a často zahŕňajú viacero faktorov:

-        Žiarlivosť a majetnícke správanie: Mnoho prípadov násilia v partnerských vzťahoch je poháňaných chorobnou žiarlivosťou a pocitom vlastníctva nad druhou osobou.

-        Neschopnosť akceptovať rozchod: Rozchody a odmietnutie môžu u niektorých jedincov vyvolať extrémne reakcie, ktoré vedú až k násiliu.

-        Psychické problémy: Niekedy zohrávajú úlohu aj psychické poruchy, depresie alebo iné mentálne problémy, ktoré môžu eskalovať v násilnom správaní.

-        Socioekonomické tlaky: Finančný stres, nezamestnanosť a ďalšie socioekonomické faktory môžu zvyšovať napätie v partnerských vzťahoch.

Sociálny rozmer problému

Násilie v partnerských vzťahoch sa netýka iba slávnych osobností. Deje sa vo všetkých sociálnych skupinách, od tých najchudobnejších až po tie najbohatšie. Verejné osobnosti však často priťahujú viac pozornosti médií, čo môže viesť k širšej diskusii o tomto probléme. V každom prípade je kľúčové zvyšovať povedomie o príčinách a dôsledkoch domáceho násilia a poskytovať podporu obetiam, aby mohli bezpečne opustiť toxické vzťahy a začať nový život.

Kam sa obrátiť, pokiaľ cítite, že je váš partner nebezpečný

Pokiaľ sa ocitnete v situácii, keď cítite, že váš partner je pre vás nebezpečný, je dôležité okamžite vyhľadať pomoc. Existuje niekoľko možností, kam sa dá obrátiť:

-        Polícia: V prípade bezprostredného nebezpečenstva neváhajte zavolať na tiesňovú linku 158 či 112.

-        Azylové domy: Mnohé organizácie poskytujú útočisko a podporu obetiam domáceho násilia.

-        Linky dôvery: Existujú špeciálne linky, kde vám odborníci poskytnú podporu a poradia, ako postupovať.

-        Psychologická pomoc: Vyhľadanie psychologickej podpory môže byť kľúčové pre zvládnutie situácie a plánovanie bezpečného odchodu.

Vraždy slávnych žien rukami ich partnerov sú tragickými udalosťami, ktoré reflektujú širší spoločenský problém násilia v partnerských vzťahoch. Prípady Victorie Velvet, Simony Monyovej a ďalších známych osobností nám pripomínajú, že tento problém je univerzálny a môže zasiahnuť kohokoľvek. Je dôležité otvorene hovoriť o príčinách a dôsledkoch tohto násilia a pracovať na tom, aby sa minimalizovalo riziko podobných tragédií v budúcnosti.

Podobne alarmujúce sú aj prípady žien, ktoré sú zavraždené pri pokuse o odchod z násilného vzťahu. Tieto tragédie zdôrazňujú naliehavú potrebu lepšej ochrany a podpory obetí domáceho násilia, aby mohli bezpečne žiť svoje životy bez strachu a násilia.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.