Päť tipov, ako zvládnuť prezentáciu v angličtine

Napísal Petra Hanzlová 27. október 2023

Anglicky síce viete, ale aj napriek tomu si pri prezentovaní v cudzom jazyku nie ste úplne istí? S podobnými obavami sa stretáva mnoho ľudí. Našťastie existujú možnosti, ako sa ľahko a rýchlo v prezentovaní zdokonaliť.

shutterstock_prezentacia_w_1023

Ilustračné foto: Shutterstock 

Nezabiehať do zložitostí, naučiť sa hlavné slová a hovoriť, ako je človek zvyknutý. Aj keď si nie ste pri prezentovaní v angličtine úplne istí, existujú triky, vďaka ktorým vašu prezentáciu dokážete vylepšiť. Nejde pritom o nič zložité. Prečítajte si 5 tipov a rád, ktoré pripravila jazyková škola Lingua centrum.

1) Neučte sa text ako básničku

Najhoršie, čo môžete urobiť, je snažiť sa naučiť text celej prezentácie slovo od slova. V tomto prípade sa totiž sústredíte len na to, aby ste na nič nezabudli a nevnímate publikum. Navyše stačí zabudnúť kus vety av celej prezentácii sa stratíte a ľahko spanikárite. „Ideálne je teda mať len poznámky, v ktorých sú uvedené hlavné body,“ radí Simona Škurková, riaditeľka Lingua centra, ktoré ponúka kurzy angličtiny a ďalších viac ako 20 cudzích jazykov.

2) Hovorte, ako ste zvyknutí

Dôležité je nepreháňať to s komplikovanou gramatikou a hovoriť tak, ako je človek zvyknutý. Vďaka tomu budete pôsobiť sebaistejšie. Prípadne si môžete zapísať a naučiť dôležité slová, ktoré nesmiete zabudnúť. „Tu je možné využiť trik, a to vypichnúť tieto slová rovno v prezentácii. Vďaka tomu ich nezabudnete a poslucháči budú mať to najdôležitejšie jasne zvýraznené,“ dodáva Simona Škurková. Snažte sa tiež hovoriť pomaly a pokojne, prezentovanie nie je o tom, kto dorazí do cieľa ako prvý, ale kto sa predvedie najlepšie. „Pokojná hlava je základ pre úspešnú prezentáciu,“ potvrdzuje riaditeľka.

3) Pozor na zložitú gramatiku

Istotu pri prezentácii vám dodá aj dodržiavanie jednoduchých a jasných pravidiel u gramatiky. Pokiaľ to nie je nutné, tak je dobré sa vyhnúť zbytočným zložitostiam, ako je tretia podmienková veta. Tiež nie je vhodné to preháňať s frázovými slovesami a zložitými idiómami, ak ich perfektne neovládate alebo si napríklad nie ste istí výslovnosťou.

4) Skúste profesijnú hantýrku

Pokiaľ chcete, aby vaša prezentácia pôsobila po jazykovej stránke profesionálnejšie, môžete využiť profesijný hantýrku. „Mnoho predovšetkým väčších firiem interne používa veľké množstvo anglicizmov, ktoré zamestnanci poznajú a cítia sa tak istejšie v kramflekoch,“ podotýka Simona Škurková. A pokiaľ chcete zažiariť ešte viac, môžete využiť rôzne slová, z ktorých bude cítiť, že anglicky skutočne viete. Okrem toho pomôže aj mať zoznam bežných fráz, ktoré sa pri prezentovaní používajú. „V každom prípade je dobré prejsť si všetko napríklad s lektorom, aby ste mali istotu, že slová a frázy používate v správnom kontexte,“ dodáva riaditeľka Lingua centra.

5) Nájdite si „pokusné králiky“

Prezentáciu je samozrejme dobré si vopred párkrát vyskúšať na nečisto. Ale nie niekde samotní v zatvorenej miestnosti. Z hľadiska tréningu je najlepšie trénovať prezentáciu pred ľuďmi. „Ideálné pokusné králiky sú napríklad partneri v domácnosti, alebo ešte lepšie spolužiaci na kurze, ktorí sa môžu následne aj pýtať, čo dáva prezentácii na nečisto väčšiu váhu a človek sa tak lepšie pripraví a naostro sa menej stresuje,“ hovorí riaditeľka Lingua centra, ktoré sa venuje učeniu cudzích jazykov už vyše 30 rokov. Pokiaľ navyše svoju prezentáciu predvediete niekomu, kto je na tom v angličtine lepšie ako vy, môže vám opraviť prípadné chyby.

Viac na www.lingua-centrum.cz.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.