Tieto frázy inteligentní ľudia nepoužívajú, vyhnite sa im aj vy!

Napísal Kristína Chudá 31. máj 2023

„Nemyslel som to tak,“ túto vetu všetci poznáme. Niečo poviete a ľudia to pochopia úplne inak, ako sme to vlastne mysleli. Tieto zdanlivo neškodné vyjadrenia však vo vás môžu vyvolať pocit, že ste v konverzácii povedali niečo neprípustné.

freepik_woman_thinking

Slovné prešľapy sa často objavia vtedy, keď poviete niečo bez toho, aby ste vôbec poznali jemné asociácie, ktoré vďaka povedanej fráze vzniknú. Spoločnosť TalentSmart testovala emocionálnu inteligenciu (EQ) viac ako u milióna ľudí a odborníkom sa podarilo zistiť, že takéto sociálne povedomie je zručnosť, ktorá mnohým chýba. V tejto súvislosti existujú niektoré frázy, ktoré emocionálne inteligentní ľudia v konverzácii nepoužívajú. Týmto frázam by ste sa mali za každú cenu vyhnúť.

1. „Vyzeráte unavene“

Únava na ľuďoch je neuveriteľne viditeľná. Keď ste unavení máte vpadnuté oči, strhaný výraz tváre a poriadny problém sa sústrediť. Ak niekomu v práci poviete, že vyzerá byť unavene, naznačujete mu všetky tie spomínané veci.

Radšej sa spýtajte: „Je všetko v poriadku?“ Týmto spôsobom sa môže človek uvoľniť a začať hovoriť. A čo je dôležité, uvidí vás ako tých, ktorí sa starajú, a nie ako tých, ktorí sú neslušní.

2. „Vau, vy ste ale schudli“

A zasa to tu máme! Pól ôsmej ráno a pri výťahu sa stretnete s kolegyňou. Ozaj schudla a vyzerá teraz skvele. Hoci to myslíte dobre, v tomto prípade dokonca ako kompliment, v skutočnosti to vytvára dojem, že ste kritickí. Ak poviete niekomu, že veľmi schudol, naznačujete, že bol predtým tučný alebo neatraktívny. Namiesto toho radšej povedzte: „Vyzeráte fantasticky.“ Neporovnávajte to, ako niekto vyzeral predtým a ako teraz. Jednoducho ho pochváľte, že vyzerá naozaj dobre.

3. „Na svoj vek vyzeráte výborne“

Fráza, v ktorej sa objaví spojenie „na svoj“, pôsobí vždy hrubo. Neexistuje žiadna výnimka! Nehovorte to kamarátke, známym a šéfovi už vôbec nie! Jednoducho platí, že ľudia chcú byť inteligentní a vyzerať  fit. Namiesto toho povedzte: „Vyzeráte skvele.“ To vás vždy zachráni. Úprimné komplimenty totiž nepotrebujú nič vymedzovať.

4. „Ako som už povedal…“

Takáto fráza znie tak, ako keby ste boli urazení, že musíte niečo opakovať. Pokiaľ sa vás dotkne, že musíte niečo opätovne povedať, tak to naznačuje, že ste neistí alebo si myslíte, že ste lepší ako všetci ostatní (prípadne oboje). Namiesto toho v prípade, že máte niečo zopakovať, sa zamyslite nad tým, čo by ste mohli urobiť, aby ste svoju myšlienku prezentovali jasnejším a zaujímavejším spôsobom. Tak si ostatní určite zapamätajú, čo ste povedali.

5. „Veľa šťastia“

Určite nenastane koniec sveta, ak niekomu poprajete veľa šťastia. No táto fráza totiž znamená, že ten, komu šťastie prajete, ho naozaj potrebuje, aby uspel. Namiesto toho radšej povedzte: „Viem, že na to máte.“ Keď mu naznačíte, že má všetky predpoklady na úspech, tak mu pomôžete s nárastom sebadôvery. Navyše vyniknete medzi všetkými ostatnými ľuďmi, ktorí tomu istému človeku prajú veľa šťastia.

6. „Je to na vás“ alebo „Ako len chcete“

Možno ste boli v konverzácii ľahostajní, no váš názor je pre osobu, ktorá sa vás na niečo pýta, evidentne dôležitý. Inak by vám otázku predsa nepoložila. Keď niekomu ponúknete svoj názor, tak tým ukazujete, že vám na osobe, ktorá sa pýta, záleží.

7. „Na rozdiel od vás, ja som nikdy…“

Táto fráza predstavuje agresívny spôsob, ako presunúť pozornosť od vašej chyby na inú, ktorej sa niekedy v minulosti dopustila druhá osoba. Chybu, ktorá by už dávno mala byť odpustená. Priznať si chybu je ten najlepší spôsob, ako sa v diskusii dostať ďalej a vyriešiť problém. Priznanie viny je úžasná vec, vďaka tomu totiž zabránite konfliktu prerásť v niečo väčšie.

Zdroj foto: Freepik


https://www.forbes.com/sites/travisbradberry/2015/10/27/9-phrases-smart-people-never-use-in-conversation/#36c6129b6152

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.