Cudzopasník živiaci sa krvou hostiteľa

Pediculus capitis - voš detská je schopný parazitovať iba na človeku a našťastie nie je nositeľom choroboplodných zárodkov.


Napriek tomu je to nevítaní hosť v každom kolektíve. K jej rozšíreniu dochádza pri priamom fyzickom styku hláv.

Kde vši hľadať

Najčastejšie sa vyskytuje vo vlasatej časti hlavy, v obočí a u mužoch aj na fúzoch a brade. Lezúce vši, ktorých počet neprevyšuje číslo desať, sa zdržujú na celej hlave, predovšetkým však na vlasoch v spánkovej oblasti v záhlaví a okolo uší. Práve okolo uší si najčastejšie  pripevňujú vajíčka (hnidy). Samičky kladú vajíčka denne ku koreňom vlasov a z 3-4 hníd sa liahnu larvy. Vývoj vší od vajíčok až po dospelého jedinca trvá maximálne 22 dní. Ak poskytneme hnidám vyššiu teplotu, vývoj lariev sa  urýchli a doba vyliahnutia sa skráti až na 15 dní. Pomocou ústneho ústrojenstva voš cicia prúdiacu krv asi každé 2-3 hodiny. 

Ako vši hľadať

Dôkaz trvajúcej zavšivenosti je nález živých lezúcich vší. Ak sú vajíčka na vlasoch vzdialené od pokožky menej ako 8 mm, môžete si byť istí prítomnosťou lezúcich vší. Lezúce vši môžete hľadať suchým vyčesávaním alebo vlhkým, ktoré je citlivejšie.
Vlasy najskôr zvlhčíte šampónom s kondicionérom, čím sa vši znehybnia a jednoduchšie vyčešú. Použite hustý hrebeň všiváček, kde vzdialenosť jednotlivých zúbkov je 0,2 - 0,3 mm. Vyčesávanie vykonávajte nad bielym papierom, hlava postihnutého dieťaťa alebo dospelého musí byť sklonená a vyčesávať začínate od zátylku. Celý proces vyčesávania robíte aspoň po dobu 5 minút, alebo do vypadnutia prvých vší. Voš detská dosahuje maximálnu veľkosť do 3,5 mm u samičiek a u samčekov do 3 mm. Ak ste nevyčesali žiadnu voš, možno považovať jedinca za nezavšiveného. Kontrolu vyčesávania však vykonávajte každé 3-4 dni po dobu 2 týždňov.


 

Dôležité opatrenia pri podozrení na pedikulózu - zavšivenie

- Zavšivaveným jedincom je nutné umyť vlasy šampónom proti všiam dostupným na trhu.

- V prípade, že sa v kolektíve objavili vši, preventívne šampóny proti všiam neaplikujte, je to zbytočné.

- Hrebene, kefy a kefky ošetrite prípravkom Biolit na lezúci hmyz, pripadne namočte do roztoku s obsahom chlóru (Savo, Chloramín).

- Každý člen musí používať svoj vlastný uterák a hrebeň.

- Nezabúdajte, že prenos na nového hostiteľa je možný vždy až do doby jeho likvidácie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.