Ochorenie kože, ktoré ničí život

Napísal Mgr. Hana Nemethova 06. jún 2011

Psoriáza je jedným z najčastejších kožných ochorení a na Slovensku postihuje približne jedného z 50 ľudí.

 
Ide o zápalový stav celého organizmu s viditeľným postihnutím kože. Pri tejto chorobe je pokožka tela suchá, šupinatá. Objavuje sa hlavne na kolenách, lakťoch, vo vlasoch na hlave. Ochorenie kože  sa môže prejaviť v ktoromkoľvek veku a je spravidla celoživotné.

Psoriáze sa v ostatných desaťročiach venoval snáď najintenzívnejší výskum v rámci kožných chorôb. Napriek pokroku vo vedomostiach o tomto ochorení, príčina psoriázy nie je úplne jasná.

Život s kožou, ktorá bolí
Život psoriatika je život s kožou, ktorá bolí, niekedy svrbí a často vyvoláva rozpaky. Život počas ktorého sa musíte denne natierať páchnucimi masťami, brať lieky so závažnými vedľajšími účinkami a na verejných kúpaliskách riskovať, že vás vykážu z bazéna či jazera, lebo fľaky na vašom tele vzbudzujú pohoršenie. Kvalita života psoriatika je tak rapídne znížená. „Strata zamestnania alebo problémy s výberom povolania, odcudzenie v partnerskom vzťahu, pocit hanby a menejcennosti, špinenie šatstva a bielizne každodenným ošetrovaním, depresie, či znížená mobilita v dôsledku psoriatického zápalu kĺbov sú problémami, s ktorými sa ako dermatológ v praxi denne stretávam.“ Hovorí doktor Slavomír Urbanček,  z Dermatovenerologickej  kliniky  FNsP F.D. Roosevelta, B. Bystrica. Pocit beznádeje a osamelosti, ku ktorému choroba vedie, tak možno ľahko pochopiť.

Útrpný boj
„Je to urputný boj, stály kolotoč. Raz ste na tom dobre, snažíte sa dodržať diéty, liečbu, všetok liečebný režim, a zrazu sa znovu objavia prejavy a ani neviete, čo ich spustilo. Musím povedať, že dôležitú úlohu zohráva aj viera v úspešný výsledok liečby,“ vysvetľuje Mária Cetkovská.

Nádej?
Napriek tomu, že je psoriáza nevyliečiteľné ochorenie, každý pokrok medicíny dáva pacientom novú nádej. Momentálne najlepšie výsledky prináša systémová liečba psoriázy prostredníctvom tzv. biologík. Pozitívom je, že nie je pre organizmus toxická a účinkuje dlhodobo. Lekár ju môže predpísať, keď ide o psoriatika so stredným alebo ťažkým stupňom ochorenia.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.