Sofistikovaný pôrod

Ktorá z nastávajúcich mamičiek by nechcela čo najlepšie a najľahšie porodiť vytúžené dieťa?


Existujú rôzne metódy, ktoré umožňujú ľahší priebeh pri klasickom pôrode. Pred vyše dvadsiatimi rokmi sa tehuľkám mohlo len snívať o rôznych pôrodných metódach a blízkych ľudí pri sebe. Dnes sa našťastie situácia zmenila a nastávajúce mamičky majú možnosť voľby. Ktorá z metód bude najvhodnejšia záleží od zdravotného stavu matky, dieťaťa ako aj poloha plodu pred narodením. 

Poloha pri pôrode v polosede

- dá sa v nej zotrvať počas celého pôrodu, umožňuje využitie gravitácie, zväčšuje rozmery panvového vchodu, zlepšuje okysličenie bábätka. 
Neodporúča sa, ak bábätko vykazuje známky stresu (znížená frekvencia srdca), ak má žena vysoký krvný tlak alebo pociťuje zvýšenú bolestivosť v krížoch a kostrči, ktoré sú pri tejto polohe viac zaťažené a stlačené.


Bočné polohy pri pôrode

- sú vhodné pri obidvoch dobách pôrodných, môžu vyčerpanej žene ušetriť energiu, môžu napomôcť správnemu vstupu hlavičky do panvy, kolmé polohy vďaka gravitácii umožňujú využiť tlak hlavy (alebo zadočka) bábätka na spodnú časť maternice, ktorá sa účinnejšie otvára

 
Poloha pri pôrode na chrbte

- výhodná pre kontrolu priebehu pôrodu a monitorovanie stavu novorodenca.
Menej odporúčaná poloha, pretože dochádza k stlačeniu veľkých ciev tehotnou maternicou, čo vedie k zhoršeniu zásobovania plodu kyslíkom, telo nepracuje v súlade s gravitáciou, kontrakcie sú vnímané ako častejšie, bolestivejšie.


Rovný sed pri pôrode

- je to odpočinková poloha
Neodporúča sa, ak bábätko vykazuje známky stresu.


Drep pri pôrode

- využíva sa predovšetkým počas druhej doby pôrodnej, rozširuje panvový východ, vyžaduje menej námahy a sily, pomáha uvoľniť panvové dno, umožňuje lepšie zapojenie brušného lisu pri tlačení, a bábätko je tak efektívnejšie tlačené dole do pôrodných ciest.
Pozor! pri dlhšom zotrvaní v tejto polohe môže dôjsť k stlačeniu ciev a nervov pod kolenami, po nejakom čase je táto pozícia namáhavá, preto by žena mala po 1-2 sťahoch polohu zmeniť, napríklad na stoj alebo kľak, žena sa pri tejto polohe opiera chrbtom o partnera, čo môže byť pre neho namáhavé, ak žena nemá dostatočnú stabilitu (kvôli únave, epidurálnej analgézii, problémom s kĺbmi), nie je táto poloha pre ňu vhodná, alebo by ju mala využiť len na krátky čas.


Pôrodná stolička

- využíva sa pri druhej dobe pôrodnej, vzhľadom na zvislú polohu rodičky možno 100%-ne využiť kontrakcie a tlačiť produktívnejšie, v tejto polohe je výrazne väčší vnútorný panvový otvor pre dieťa, takže má viac priestoru, riziko natrhnutia je menšie, dieťatko lepšie rotuje, rodičke sa dýcha lepšie ako v ľahu
Nie je vhodné dlhé sedenie na pôrodnej stoličke, pretože môže dôjsť k opuchu vonkajších rodidiel a k zvýšeniu rizika poranenia.


Polohy v predklone s oporou

- tieto polohy výrazne znižujú bolestivosť chrbta a vedú k lepšej rotácii bábätka pri jeho prechode panvou,  zväčšujú panvový vchod, využívajú výhody gravitácie, poskytujú jednoduchší prístup na masáž chrbta, dajú sa praktizovať postojačky, v sede na stoličke, na lopte aj v pokľaku

Poloha na všetkých štyroch

- dá sa používať počas celého pôrodu, znižuje opuch bránky, čo je otvor, ktorý sa postupne zväčšuje a ktorým sa dostáva bábätko von z maternice do pôrodného kanála.
Nevýhodou je, že rodička cíti únavu v pažiach.


Pôrod do vody

- teplá voda okrem spomínaných relaxačných a uvoľňujúcich účinkov urýchľuje postup pôrodu, zmierňuje jeho bolestivosť, kŕčok maternice sa otvára ľahšie a rýchlejšie, svalstvo a väzivá sú uvoľnené, pôrodné cesty sa stávajú mäkké a elastické, pôrod do vody je pre dieťatko šetrnejší, pretože po narodení prichádza do príjemného teplého vodného prostredia, ktoré je mu dôverne známe z pobytu v maternici.
Nevýhodou je zvýšené riziko infekcie, keďže sa voda môže znečistiť stolicou alebo močom a prístup lekára k rodičke je obmedzený.

Cisársky rez

- je to detailne prepracovaný postup v medicínsky indikovaných prípadoch.

Riziko pooperačných komplikácii s väčšou záťažou na organizmus ženy, bábätká vybraté cisárskym rezom môžu mať horšiu adaptáciu na nové prostredie.
 

Epidurálna analgéza

- vhodná pre rodičky, ktoré majú kardiovaskulárne ochorenie, astmu, cukrovku, epilepsiu, u rodičiek závislých od nikotínu, alkoholu alebo drog a pri preeklampsii, ďalej je vhodná pri predčasnom pôrode, pôrode zadočkom a pôrode dvojičiek, u 90 % prípadov je to účinná metóda odstránenia bolesti pri pôrode, pri ktorej sa do krvi matky a dieťaťa dostane minimálne množstvo liekov, neovplyvňuje voľný pohyb rodičky, pozitívne pôsobí na jej psychiku (žena vníma pôrod, nebojí sa bolestí, spolupracuje s pôrodníkom), priaznivo ovplyvňuje prekrvenie maternice a placenty, čím sa zlepšuje zásobovanie dieťaťa kyslíkom i ďalšími potrebnými látkami, uvoľňuje svalstvo pôrodných ciest.

Táto metóda je organizačne náročná (je potrebná prítomnosť skúseného anestéziológa a matka sa v dôsledku veľkého prírastku hmotnosti a veľkého brucha niekedy nedokáže dostatočne vyhrbiť do mačacieho chrbta a zostať v pokoji), strach z pichnutia do chrbta, po pôrode niektoré matky môžu cítiť bolesť v mieste zavedenia plastikovej hadičky, ale nemalo by to trvať viac ako 2-3 dni, bolesti hlavy, ktoré sa niekedy vyskytnú po pôrode, môžu byť následkom mechanickej manipulácie pri zavádzaní ihly do chrbta, niekedy sa môže vyskytnúť jednostranné alebo mapovité znecitlivenie, ktoré sa dá odstrániť ďalším podaním anestetickej látky a polohovaním, spomaľuje priebeh pôrodu, čo má za následok častejšie používanie prostriedkov na povzbudenie činnosti maternice.



Pri klasických metódach pôrodu je vhodný pôrodnícky gél, ktorý šetrí sily matke a dieťaťu pri pôrode, vytvára jemnú priľnavú vrstvu, ktorá znižuje trenie vytvárané kontrakciami a prechodom dieťaťa pôrodným kanálom.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.