Leto a kŕčové žily

Okrem príjemného kúpania, opaľovania a množstva čerstvého ovocia, prílišné teplo spôsobuje aj zdravotné obtiaže.


Ak máte rodinné predispozície na kŕčové žily, nezabúdajte na pravidelný pohyb, vodné kúpele, vyvarujte sa fajčeniu a nadváhe, ktorá hraničí s obezitou.

Kŕčové žily v lete
Počas leta nohy viac opúchajú a sprievodným javom býva aj bolesť. Napriek tomu, lekári odporúčajú pravidelný pohyb a zakazujú dlhší pobyt na slnku. Pre pacientov so spomínanou diagnózou je veľmi prospešné plávanie, ak sú zanietení turisti, vhodné sú nenáročné terény a cyklistické trasy.

Vodné kúpele
Už v staroveku boli vodné kúpele veľmi obľúbené. Vďaka striedaniu teplej a studenej vody, sa lepšie prekrvujú končatiny, čím sa znižuje množstvo krvi v kŕčových žilách a odbúravá sa bolesť. Prvé pozitívne výsledky striedavých kúpeľov badať už po mesiaci. Dôležitá je však pravidelnosť!

Režim vodných kúpeľov:
- potrebujete dve vyššie nádoby, noha musí byť ponorená po koleno
- najskôr vložíte nohy do teplej vody na tri minúty, potom do ľadovej vody na 30 sekúnd
- celú procedúru opakujete tri krát a končíte studenou vodou

Cestovanie
Pri závažných stavoch sa pacienti neobídu bez sťahovacích pančúch počas cesty lietadlom alebo dlhšom šoférovaní. Počas letu, sa pravidelne pohybujte a pri jazde autom zastavujte na odpočívadlách, aby ste sa pretiahli, ak je to možné dajte nohy do zvislej polohy smerom nahor (sviečka), prípadne napodobňujte bicyklovanie na chrbte, alebo si pobehnite.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.