Zubný kaz a zápal ďasna

Napísal MDDr. Soňa Pintešová 22. november 2009
Na ich vzniku sa podieľajú faktory ako vnímavý zub, výživa, zubný povlak a časový faktor. Každý z faktorov môžeme vlastným prístupom ovplyvniť.

Vnímavý zub môžeme ovplyvniť zlepšením výživy počas vývoja v tehotenstve a u detí. Po prerezaní zubov do úst zvýšime odolnosť skloviny používaním prípravkov s flouridovým jónom.

Výživou  dokážeme ovplyvniť kvalitu zubov od 10. týždňa intrauterinne až do 15 roku života. Preto budúce mamičky nezabudnite, že v tomto období  by mala byť strava bohatá na minerálne látky ako vápnik, fosfor, fluór, magnézium, vanád, stroncium a stopové prvky. Pre vývoj  zubných tkanív sú dôležité vitamíny A, B, C a D. Ich dostatok si zabezpečíme denným príjmom ovocia, zeleniny, aspoň pol litra mlieka a stravou bohatou na bielkoviny, rastlinné a živočíšne tuky. Takto môžeme čiastočne ochrániť vyvýjajúce sa zubné tkanivá pred genetickými  vplyvmi a ťažkými ochoreniami. 
Ak sa zuby prerežú, na sklovinu útočí negatívny vplyv potravy ešte pred jej vstrebaním do tráviaceho traktu. Nebezpečné je konzumovať cukry ako sacharóza (repový, trstinový cukor ), ktoré sa na zuby prilepia a tým pretrvávajú v ústach dlhodobo. Podliehajú skvasovaniu a v ústach vzniká kyslé prostredie, v ktorom dochádza k odvápneniu skloviny, čo je prvý krok ku vzniku zubného kazu. Aby sme obmedzili tento negatívny vplyv potravy, musíme znížiť množstvo a frekvenciu príjmu sladkostí.  Ak máme chuť na čokoládu, tak radšej zjeme viac čokolády naraz a potom si umyjeme zuby ako jesť ju celý deň po kúskoch. Ak nemáme možnosť umyť si zuby po sladkosti, je vhodné napiť sa nesladenej minerálky, vypláchnuť si ústa čistou vodou a dať si žuvačku. Konzumácia potravín ako celozrnné pečivo, vajíčka, strukoviny, koreňová zelenina, oriešky, kareláb, kapusta  nám pomôže predísť vzniku kazu. 
 
 

Zubný povlak  je zložený z mikrooganizmov, buniek, slín a zbytkov potravy. V ústach žije  vyše 325 druhov baktérií, vírusov, kvasiniek a prvokov. Baktérie povlaku sú schopné skvasovať cukry z potravy a tvoriť kyseliny, ktoré poškodzujú sklovinu. Taktiež sú schopné tvoriť vlastné cukry, ktoré spôsobujú nárast zubného povlaku. Ukladaním minerálnych látok do povlaku vzniká zubný kameň. 

V ústach žijú aj mikroorganizmy, ktoré spôsobujú ochorenia parodontu- ďasna, závesného aparátu zuba, zubného cementu a kosti. Tieto produkujú toxíny, ktoré spôsobujú zápal parodontu. Pri jeho poškodení je prvým príznakom krvácanie z ďasien. Ak včas nezasiahneme, zápal sa rozšíri a vznikajú parodontálne vačky, ústup ďasna a pohyblivosť zubov. Tieto príznaky nám už napovedajú o strate kosti. 

Časový faktor môžeme vedome ovplyvniť našou starostlivosťou o ústa. Len pravidelná hygiena ústnej dutiny nám zabezpečí vytvorenie prostredia v ktorom mikróby nebudú mať šancu spôsobiť poškodenie skloviny alebo parodontu. Čím dlhšie necháme mikróby v povlaku pôsobiť, tým skôr nás odmenia zubným kazom, alebo zápalom ďasna. Zubný povlak a kameň vieme odstrániť len mechanicky. Najdôležitejším krokom pri odstraňovaní zubného povlaku je jeho mechanické odstraňovanie pomocou zubnej kefky a pasty pravidelne ráno po raňajkách a večer po jedle pred spaním. Najideálnejšie je umývať si zuby po každom jedle. 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.