Liečivý kyslík

Kyslík môžeme považovať za liek ako každý iný, liečba má svoje pravidlá, ktoré vykonávajú odborníci s certifikovanými prístrojmi. 
 
 
Hyperbarická kyslíková terapia (HBO) je liečebnou metódou, ktorá je založená na inhalácii 100% kyslíku, za podmienky zvýšeného atmosferického tlaku. HBO je liečebná metóda, založená na inhalačnom podávaní kyslíku za podmienok zvýšeného atmosferického tlaku. Koncentrácia kyslíka je 5 krát vyššia než vo vzduchu a počas inhalácie dochádza k zvýšeniu oxidu v krvi,  v tkanivách a priaznivo pôsobí na bunky a orgány.   

Hyperbarická kyslíková terapia môže byť pri neodbornom prevedení aj nebezpečná. Môže ovplyvniť funkciu centrálneho nervového systému a poškodiť ďalšie orgány, ako sú pľúca, oči alebo štruktúru DNA. Nadmerná inhalácia oxidu sa stáva kritická u niektorých pacientov s chronickým pľúcnym ochorením.

Ochorenia vhodné na aplikovanie HBO
- náhla strata sluchu
- poškodenie tkaniva v okolí nádoru po rádioterapii
- nekrotizujúce infekcie mäkkých tkanív
- mokvajúce a otvorené rany, defekty, hlavne pri cukrovke
- niektoré poškodenia mozgu po úrazoch alebo zástave obehu
- otrava oxidom uhoľnatým
- rozdrtené poranenia končatín
- vzduchová embólia
- nehody potápačov spojené s dekompresným poranením

Odborná verejnosť pochybuje o liečivých účinkoch kyslíkovej terapie v kozmetických salónoch a v kyslíkových baroch, nakoľko sa aplikuje inhalátormi, ktoré produkujú nízku koncentráciu oxidu. Práve táto nízka koncentrácia  nedosahuje liečivé účinky na odstránenie migrény, depresií  či prípadného omladenia a ide skôr o placebo efekt.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.