Ako zlepšiť imunitu?

Napísal Kristína Chudá 10. marec 2024

Ste často chorí? Trpíte dýchacími ťažkosťami alebo najrôznejšími alergiami? Problém je zrejme v zníženej imunite. Prinášame pár tipov, ktoré pomôžu imunitu zlepšiť. Zamerajte sa na prevenciu. Časté zmeny vonkajších teplôt, klimatizované priestory, nedostatok slniečka...

imunita_2023

... pobyt vo väčšom kolektíve, nedostatok pohybu vonku, to všetko je pre váš organizmus a jeho imunitný systém veľkou záťažou. Ponúka sa teda otázka, ako je možné naštartovať a podporiť prirodzenú imunitu?

1. Jedálny lístok

Aké podnety potrebuje imunita? Dôležitá je vyvážená strava, obsahujúca všetky vitamíny, stopové prvky a vlákninu, dostatočný pitný režim (bez zbytočne pridaného cukru alebo kofeínu), ale aj dostatok spánku alebo pohybu.

Dopujte sa ovocím a zeleninou

Pravidelný a dostatočný prísun vitamínov (najmä vitamínu C) a minerálov (horčík, vápnik, železo) je základom bezproblémového fungovania imunitného systému. S citrusmi ale opatrne. Pomaranče, mandarínky a ďalšie sú plné vitamínu C, ale pozor na tropické ovocie (ananás, kivi ...), ktoré naše telo ochladzuje.  Skvelou voľbou sú tiež šípky a samozrejme rakytník, čo je doslova "vitamínová bomba" plná vitamínu C. Céčko nájdete aj v surovej zelenine, najmä červenej a žltej paprike, brokolici, karfiole, ružičkovom keli alebo petržlene.

Déčko, vláknina a antioxidanty

Každodenná strava by mala byť bohatá na antioxidanty (vitamíny A, B, K, minerály a stopové prvky). Do jedálnička by ste mali zaradiť vlákninu pre správne zažívanie (strukoviny, zelenina, cereálie atď.), omega 3 mastné kyseliny a ďalšie prospešné látky.

2. Otužovanie

Zdravé a silné telo lepšie ustojí nápor bacilov. Otužovanie nielenže podporí obranyschopnosť, navyše pozitívne "nakopne" celkový metabolizmus. ".

3. Vonku aspoň hodinu denne

Silnú obranyschopnosť a odolnosť voči infekciám dýchacích ciest a sezónnym virózam získate predovšetkým čo najčastejším pohybom na čerstvom vzduchu. Dbajte na to, aby ste sa zdržiavali denne aspoň hodinu vonku, najlepšie pri nejakej fyzickej aktivite.

Držte sa mantry: Čerstvý vzduch prospieva

Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie

Túto poučku možno poznáte. Vo Švédsku platí stopercentne. Je jedno, či prší alebo sneží. Pre nich to nie je žiadny problém. Investujte do dobrého oblečenia (do kvalitnej pláštenky a čižiem) a vyrazte von aj v daždi, napríklad len na desať minút. Aj malá chvíľka totiž stačí, aby ste mali lepšiu náladu po celý zvyšok dňa.

4. Saunovanie

Saunovanie prospieva telu po fyzickej aj psychickej stránke, blahodárne účinky sauny sú známe predovšetkým v škandinávskych krajinách. Pobytom v rozohriatej saune dá predísť nachladnutiu, chrípke i rôznym akútnom aj chronickým problémom dýchacích ciest. Pravidelné saunovanie je spoľahlivou a bezpečnou cestou, ako si zaistiť vysokú odolnosť voči ochoreniam, celkové posilnenie metabolizmu a obehovej sústavy, zlepšenie funkcie dýchacej sústavy, ale aj potrebný kvalitný a hlboký spánok.

5. Spánok

Pre ľudstvo je životne dôležitý, nielen kvôli zdraviu, ale aj kvôli každodennej životnej energii. Spánok rovná sa imunita.


https://rainorshinemamma.com

https://www.lifehack.org/805817/how-much-sleep-do-kids-need

https://indianexpress.com/article/parenting/health-fitness/how-to-build-child-immunity-6417601/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.