Fytoterapia II.

Liečivé rastliny využívané vo fytoterapii sa spracúvajú v čerstvom stave alebo zväčša sušené. Používajú sa nadzemné časti ako i podzemné časti rastlín. Bylinky sa používajú ako vo farmakológii tak aj pri domácom liečení vo forme čajov, extraktov, tinktúr a liehových výťažkov. 

freepik_medicinal_plants_23

Tie sa môžu postupne upravovať k získaniu sirupov, tabliet, mastí a krémov. Fytofarmaka sa zväčša využívajú ako doplnkové liečivá. Izolujú sa látky, ktorých účinnosť je stále viac žiadaná a stávajú sa vzorom pre syntetickú výrobu liečiv, vďaka širokému spektru liečiv v rastlinách.

Z podzemných častí liečivých rastlín sa zbierajú korene, hľuzy, cibule a z nadzemných častí vňate, listy, kvety, plody, semená. Liečivé rastliny obsahujú množstvo účinných látok niektoré z nich uvádzame:

- alkaloidy (dusíkaté látky rôzneho pôvodu)

- triesloviny ( látky rozpustné vo vode so sťahujúcim účinkom)

- silice (látky s výraznou vôňou)

- vitamíny (fungujú ako katalyzátor biochemických procesov v tele)

- organické látky (organické kyseliny, farbivá, balzamy...)

Poznáme tri formy prípravy vodných výťažkov rastlín:

Macerácia – sušené časti rastliny sa zaleje vodou a výluh sa po 3-12 hodinách scedí cez sitko

Nálev - sušené časti rastliny sa prelejú potrebným množstvom vriacej vody a ponechajú sa stáť 15-30 minút na teplejšom mieste, potom sa scedia cez sitko

Odvar - sušené časti rastliny sa prelejú vodou, zmes sa uvedie do varu a potom sa povarí ešte 15 minút, potom sa ponechá 15 minút lúhovať a tekutina sa zleje

Čajové zmesi sa delia na jednodruhové - mono (napr. rumančekový čaj) a viacdruhové - poly ( napr.: urologický čaj, na spánok apod.) Liečivé čaje môžu byť vyrobené z troch zložiek: hlavej, pomocnej a prísad na zlepšenie vône a chuti. Rastliny by mali byť narezané alebo nastrihané vo veľkosti 2-5 cm. Dobre skombinovaná čajovina z terapeutického hľadiska by nemala obsahovať viac ako 4-5 druhov komponentov, max.8 druhov.

Pravidlá dávkovania čajových zmesí – 1-2 čl na šálku (150ml)
Pravidlá dávkovania čajovín rezaných

– 1 polievková lyžica (3-5g) - kvetov, listov, vňatí

– 1 polievková lyžica (6-10g) – koreň, kôra, drevo

– 1 polievková lyžica (5-10)– plodov a semien

Bylinné čajové zmesi sú vhodné konzultovať u chronických pacientov s lekárom či lekárnikom. V prípade ak nepríde do 8 dní k liečebnému zlepšeniu, nemá význam pokračovať v podávaní.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.