Zubné kazy

Určite ste netušili, že môže súvisieť vypadávanie vlasov a následný vznik lysín na hlave s pokazenými zubami. S touto teóriou prišli španielski stomatológovia.

Alopecia areata
Ide o špecifický typ dermatitídy, ktorá sa volá alopecia areata a trpí ňou približne jeden človek z tisíca. Charakteristickým príkladom sú okrúhle lysiny vo vlasoch, vo fúzoch alebo v obočí. Predpokladá sa,že ide o auto-imunitnú poruchu organizmu. Donedávna išlo o nevyjasnený pôvod ochorenia, v súčasnosti sa spája s ochorením zubov a ďasien.
Vedelo sa, že vypadávanie vlasov spôsobuje genetické dispozície, imunitné aj auto-imunitné reakcie a emocionálny stres. Pri tomto type dermatitídy sa po niekoľkých mesiacoch obnovuje rast v prípade, že nedošlo k poškodeniu cibuľky. Zlou správou, ale je, že sa asi štvrtine pacientov tento jav vracia. Preto odborníci odporúčajú ak trpíte týmto ochorením, ab ste pravidelne navštevovali stomatológa.

Zubné plomby: „čierna“ versus „biela“
Z vlastnej skúsenosti viete, že amalgámové plomby dlhšie vydržia ale estetickejšie aj zdravšie sú tzv. biele plomby. V severských krajinách ako je Nórsko, Švédsko a Dánsko v priebehu tohto roku zakážu stomatológom dávať amalgámové plomby. Tento typ plomby, ktorý je síce trvácnejší obsahuje ortuť, ktorá sa v malej miere uvoľňuje a môže nepriaznivo pôsobiť na zdravotný stav. Zároveň tým trpí aj životné prostredie, pretože sa každoročne vyprodukuje niekoľko ton odpadu s obsahom ortuti kvôli zubným plombám. Na druhej strane sa v odborných kruhoch líšia názory na ich používanie. V jednom sa stomatológovia zhodujú, že najväčšie nebezpečenstvo hrozí práve pri príprave v ordinácii. Predísť sa tomu dá tzv. kapsľový amalgám, ktorý pripraví výrobca.
„Biela“ plomba je pripravená zo živice a jej zmesí, ktoré môžu vyvolávať alergiu. Nevýhodou je aj menšia trvanlivosť a vyššie riziko, že zub s bielou plombou napadne ďalší kaz. Amalgám pomáha ničiť zubný kaz vo svojom okolí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.