Alergické reakcie...

… sa prejavujú v rôznych podobách. Odborníci sa však stretli aj s prípadmi že ich pacienti ani netušili o vlastnej potravinovej alergii a prevedčili ich až testy.


Každý typ alergie sa musí predovšetkým správne určiť a diagnostikovať. Pri potravinovej alergii lekár analyzuje informácie od pacienta, určí mu dietetické menu, alebo zo stravy vylúči potenciálne alergické potraviny. Nakoniec sa analýza podloží kožnými alebo krvnými skúškami.

Analýza
Pri analýze stravovacích návykov pacienta, lekár vychádza z popisovaných problémov pacienta, potom zisťuje či ide o potravinu čerstvú alebo varom upravenú a s ktorými ostatnými potravinami bola pripravovaná. Zaujímavé je, že niektoré druhy alergických potravín po tepelnej úprave strácajú alergické účinky alebo s mastnými potravinami môžu spomaliť trávenie a tým oneskoriť alergickú reakciu .

Dietetické menu
Lekár vychádza z informácii, ktoré mu dal pacient a vytvorí mu najvhodnejšie varianty potravín. Súčasne ho požiada, aby si vždy zaznačil prípadne alergické prejavy, ktoré lekárovi poslúžia pri ďalšom liečebnom postupe.

Vylučovanie potravín
K tomuto spôsobu analýzy pristupuje lekár, len pri závažných reakciách, pretože ide o zdĺhavú metódu. Po spoločnej dohode, pacient vylúči zo svojich stravovacích návykov podozrivú alergickú surovinu.

Kožné testy
Kožný test sa prevádza aplikovaním extraktu podozrivej látky na kožu predlaktia škrabnutím alebo vpichom ihly do pokožky. Lekár následne sleduje opuch alebo začervenanie, ktoré signalizuje miestnu alergickú reakciu. Tieto testy sú rýchle, bezbolestné a relatívne bezpečné. Nemôžu sa vykonávať u pacientov s rozsiahlym ekzémom, pri závažnom ochorení alebo náchylných na profylaktickú reakciu.

Krvné testy
Práve krvné testy na alergiu sa aplikujú v tých prípadoch, keď nie sú môžné kožné testy. Tento typ testov je síce drahší, výsledok nieje okamžitý ale na druhej strane je presný.

Potravinová alergia patrí medzi najmenej náročne typy alergií. Ak pacient ovláda tie druhy surovín, ktoré sú pre neho nevhodné, bez problémov ich môže vylúčiť. Problém nastáva, pri ťažších anamnézach, keď sa spája niekoľko typov alergii a je potrebné vykonať aj krvné testy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.