Minerálne látky...

...sú neorganického pôvodu, ktoré ľudské telo nedokáže vyrábať a práve preto si ho do organizmu dodávame v rôznych druhoch potravín.

Minerálne látky delíme na minerály (vápnik, fosfor, draslík, horčík, chlór a sodík) a stopové prvky (železo, zinok, jód ...), ktoré sa v tele nachádzajú v minimálnych množstvách

Sodík (Na)
V tele sa nachádza väčšinou sodík spoločne s chlórom a zbytok je viazaný v kostiach. Zo soli NACL náš organizmus získava sodík a následne viaže vodu, v 1g soli dokáže viazať 100ml vody a zadržať ich v tkanivách a krvnom obehu. Ak sa v organizme nachádza prebytok soli, dochádza k zaťaženiu srdca a krvného obehu. Naša priemerná denná spotreba soli sa odhaduje na 12g, ale nemala by presiahnuť 5g. Sodík sa vyplavuje z organizmu potením, hnačkách, zvracanie a ochoreniach obličiek.

Chlór (Cl)
Spolu so sodíkom sa vyskytuje v bunkách a je súčasťou žalúdočných kyselín a kostí. Podporuje normálnu funkciu svalov a nervov. Prijímame ho v kuchynskej soli a denna odporúčaná dávka je 2,3g chlóru. Pri jeho nedostatku sa objavujú hnačky, zvracanie a nadmerné potenie. Nadbytočný chlór sa z tela zdravého človeka vylučuje močom.

Vápnik (Ca)
Práve tento minerál je najviac zastúpený v našom organizme. 99% sa nachádza v kostiach a v zuboch, zbytok je v bunkách a v krvi. Je nevyhnutný na stabilizáciu bunkovej membrány a vo funkcii zrážania krvi. Ideálna denná dávka na deň pre dospelého človeka je 1g vápnika. Organizmus ho získava z mliečnych výrobkov, strukovín, zeleniny (brokolica, celer, zelený hrášok, pór, kapusta) a orechov.Úbytok vápnika vedie vo vyššom veku k osteoporóze, ktorá sa hlavne prejavuje u žien po menopauze, kedy sa stráca ochranný účinok hormónov estrogénu.

Fosfor (P)
Podobne ako vápnik aj fosfor je súčasťou kostí, zohráva dôležitú úlohu v tvorbe a prenose energie a v udržiavaní kyselinami a zásaditými látkami v telových tekutinách a bunkách. V dospelosti človek potrebuje 700mg fosforu denne, používa sa ako súčasť prísad (aditiva) v potravinách. Nadbytok P spôsobuje úbytok vápnika a následne oslabuje kosti.

Draslík (K)
Draslík sa nachádza hlavne vo vnútri buniek, pomáha vylučovať vodu z organizmu. Podieľa sa na rovnováhe kyslosti v tele a udržiavaní rozdelenia tekutín v tkanivách. Denná odporúčaná dávka pre dospelého je asi 4,7g draslíka. Nedostatok nastáva pri nadmernom odvodnení pri užívaní liekov na zníženie krvného tlaku alebo užívaní preháňadiel. Prílišný nadbytok spôsobuje zlyhanie ľadvín a minerálnych látok.

Síra (S)
Je súčasťou bielkovín - aminokyselín methioninu, cysteinu a taurinu, podieľa sa v pečeni na premene toxických látok na netoxické. Fosfor organizmus získava z vajec, syrov a mäsa, sušeného ovocia a vína.

Horčík (Mg)
Zaisťuje normálnu funkciu nervov a svalov, podieľa sa na metabolizme bielkovín, tukov a cukrov. Pre dospelého človeka je odporúčaná denná hodnota 300 – 400mg horčíka. Najľahší zdroj Mg je v zelenine, celozrnných obilninách a niektorých minerálnych vodách. Pri nedostatku sa prejavuje podráždenosť, poruchy koncentrácie a kŕče.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.