Čo je alergia?

Je to prehnaná reakcia imunitného systému na určité alergény, ktorými môžu byť rastlinné látky, produkty zvierat, kovy a chemikálie.

V poslednom období rastie počet pacientov, ktorí trpia niektorým z druhov alergie. Je to dané vyšším znečistením životného prostredia, zmenou spôsobu života a stravovacích návykov, ktoré sú spojené so zvýšenou konzumáciou liekov a nezdravých potravín. Určitú úlohu pri vzniku alergie zohrávajú aj genetické faktory. Dojčatá, ktoré majú aspoň jedného z rodičov alergika, by mali byť dojčené minimálne šesť mesiacov. Tým sa môže u nich oddialiť rozvoj alergie „zdedenej“ po rodičovi.
Všeobecne sa za zvýšený výskyt alergií podpisujú tzv. rizikové faktory ako napríklad vplyv domáceho a pracovného prostredia, znečistenie vonkajšieho prostredia, aktívne a pasívne fajčenie a klimatizácia, ktorá môže byť zdrojom choroboplodných zárodkov. Na druhej strane príčinou vzniku alergie môžu byť aj protektívne faktory, ktoré znižujú odolnosť imunitného systému. Je to napríklad prehnaná liečba antibiotikami alebo prílišná sterilizácia prostredia.

Deti vychovávané na dedine sú menej alergické
V roku 2001 bavorské ministerstvo životného prostredia zverejnilo výskum, ktorý priniesol nové informácie o alergii. Podľa tohto výskumu jednou z najzávažnejších príčin rastúceho výskytu alergií v prvých rokoch života malých detí je prehnaná hygiena. Výsledky výskumu ukázali, že deti žijúce v mestách trpia alergiami 15 krát častejšie ako deti, ktoré boli už v skorom veku vychovávané na dedine. Alergici a nádcha
Jar je obdobím prebúdzania sa prírody. Vo vzduchu však lietajú aj peľové zrniečka, ktoré sú pre väčšinu ľudí neškodné, no alergikom spôsobujú neradostné chvíle. Sú príčinou ich zdravotných problémov ako je svrbenie v nose, sťažené dýchanie, vodnatá sekrécia z nosa, záchvaty kýchania a kašľa, slzenie a svrbenie očí, svetloplachosť, opuchy viečok. Alergici majú počas tohto obdobia zhoršený čuch, niektorým sa čuch dokonca stratí. Ich imunitný systém je oslabený, cítia sa vyčerpaní a unavení. Najčastejšie spôsobujú alergiu pele divo rastúcich tráv a zo stromov sú to brezy a liesky.
Alergik by si mal vybrať taký liek, ktorý mu pomôže prekonať obdobie znepríjemnené alergiou a nebude mať žiadne vedľajšie nežiaduce účinky. Homeopatia ponúka 100% prírodný liek Coryzalia, ktorý je vhodný pre všetky vekové kategórie, vrátane dojčiat. Užívať ho môžu aj tehotné ženy. Tento homeopatický liek vyrábaný francúzskymi laboratóriami Boiron obsahuje zložky, ktoré znižujú vodnatú sekréciu z nosa spôsobenú alergiou na peľ. Zmierňuje svrbenie mäkkého podnebia a umožňuje postihnutému ľahšie dýchať. Vyrába sa v tabletkovej forme, preto nedráždi nosovú sliznicu ako kvapky.
Lekárka – homeopatka MUDr. Jana Mrázová odporúča, aby ľudia trpiaci prejavmi alergie navštívili lekára – homeopata, ktorý ich komplexne vyšetrí a stanoví spôsob liečby. Celková homeopatická liečba môže byť spočiatku kombinovaná s klasickou alopatickou liečbou. Po niekoľkých mesiacoch sa dá prejsť len na homeopatickú liečbu. Podľa skúseností MUDr. Jany Mrázovej sa prejavy sezónnej alergie každým rokom zmierňujú, až nakoniec úplne vymiznú. Kontakt na lekára – homeopata v mieste bydliska môžete získať na infolinke 02/ 54 791 308.

Katarína Mikulcová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.