Nenechajte sa preháňať

Trápi vás trávenie minimálne trikrát za mesiac už štvrť roka? Možno patríte k šestine populácie so syndrómom dráždivého čreva (IBS). Toto ochorenie sa prejavuje opakovanými hnačkami, zápchami, nadúvaniami alebo ich kombináciou, a to bez organickej príčiny.

shutterstock woman1118

Syndróm dráždivého čreva ako psychosomatická porucha síce nespôsobuje trvalé poškodenie zdravia a nezvyšuje riziko rakoviny, ale môže významne znížiť kvalitu života. Dve tretiny postihnutých pritom považujú za trápne či zbytočné vyhľadať s takouto „banalitou“ doktora. Občas predsa „skrúti“ každého...

Keď sme v strese, trávenie nie je výnimkou. Háklivé vnútornosti postupne čoraz viac ovplyvňujú našu sociálnu funkčnosť. Ráno sa dlho odhodlávame vyjsť z domu, veď čo ak nás to hneď prikvačí?! Panikárime pred kľúčovými prezentáciami v robote, automaticky vynechávame prvé termíny skúšok, bez vysvetlenia odmietame pozvania do kina, rastie naša fóbia z mestskej hromadnej dopravy a radšej už vôbec nešportujeme.

Pochopiteľne, že sebadôvera prudko klesá. Negatívne stavy mysle aj brucha sa pri IBS navzájom umocňujú a vzniká akýsi začarovaný kruh. Nečudo, že mnoho pacientov potom potrebuje okrem pomoci od gastroenterológa aj psychologickú podporu.

„Zverte sa svojim najbližším a dobrým priateľom. Izolácia len umocní tento problém,“ apeluje psychologička Mgr. Katarína Bieliková a dodáva:„Nevenujte preťažujúco veľa času a energie práci. Tá sa možno javí ako harmonizujúci prvok, ale keď niečo nezmyselne dokazujete nadriadeným aj sebe, stáva sa z toho stresor. Pravdivé klišé znie, že nežijeme, aby sme pracovali, ale pracujeme, aby sme mohli žiť.“

Spúšťačom číslo jeden je cestovanie

Portál CojeIBS.sk sa dlhodobo venuje osvete a pomoci s riešením syndrómu dráždivého čreva. Z jeho aktuálneho prieskumu, ktorý prebehol v letných mesiacoch medzi Slovákmi, vyplýva, že TOP 1 spúšťačom tráviacich problémov je cestovanie, nasledované dovolenkou mimo domova a pohybovou aktivitou. 

Činnosti, ktoré u respondentov naposledy viedli k náhlym ťažkostiam s trávením:

  • cesta do práce či školy: 14,5 %
  • dovolenka mimo domova: 12,0 %
  • vlastná pohybová aktivita: 9,0 %
  • spoločenská, kultúrna či športová udalosť: 5,6 %
  • nakupovanie: 5,6 %
  • dôležitá pracovná či študijná záležitosť: 3,6 %
  • nespomínajú si: 26,1 %
  • vôbec takéto problémy nepoznajú: 15,6 %
  • iná príležitosť: 8,0 %

V Banskej Bystrici a Žiline si môžu gratulovať

Nedávny prieskum CojeIBS.sk, do ktorého sa zapojilo 514 Slovákov, ukázal, že bez akýchkoľvek náhlych ťažkostí s trávením sú najčastejšie Stredoslováci (19,9 %) a obyvatelia veľkých miest (19,0 %) patriaci do vekovej skupiny od 45 do 54 rokov (23,2 %).

Problémy s trávením nepozná len 17,8 % mužov a 13,4 % žien, netýkajú sa ani takmer štvrtiny absolventov stredných škôl s maturitou ako najvyššie ukončeným vzdelaním (17,3 %). Všetci ostatní sa však, bohužiaľ, už počas svojho života stretli s črevnými problémami, mnoho z nich aj dlhodobo.

IBS (Irritable Bowel Syndrome) v číslach a faktoch

  • štatistiky uvádzajú výskyt až u 15-20 % ľudí
  • žien sa týka 65 % diagnostikovaných syndrómov dráždivého čreva
  • sužuje tiež približne 10 % detí a mladistvých
  • len tretina osôb s takýmito problémami zájde k lekárovi
  • tri základné typy sú charakterizované hnačkami, zápchami a nadúvaniami
  • rady, ale aj základný test ponúka edukačný web cojeibs.sk

Piliere zmierňovania syndrómu dráždivého čreva

√  vyváženejší pracovný a súkromný život (tzv. work-life balance)

√  úprava jedálneho lístka

√  primerané pohybové aktivity

√  vhodné probiotiká podľa typu poruchy

Pohľad psychologičky

Mgr. KATARÍNA BIELIKOVÁ

„Zlyhávanie osi ´mozog – črevo´ vedie k narušeniu mikroflóry a následným ťažkostiam s trávením. Do ambulancie mi čoraz častejšie prichádzajú klienti, ktorí primárne nemajú psychické, ale fyzické problémy. Počas sedení však rýchlo prídeme na to, že za ich bolesťami brucha je nezvládnutý stres. Ľudia majú tendenciu neriešiť psychickú záťaž. Vtedy sa však naše telo napokon postará o to, aby sme jeho potreby neignorovali. Zatlačí tam, kde si to určite všimneme - v črevách. Akútne problémy síce môžeme riešiť čiernym uhlím alebo preháňadlami, ale efekt je v takom prípade len jednorazový. Ak má byť terapia naozaj účinná, je dôležité sa pri nej zamerať komplexne a dlhodobo na príčiny.“

mgr katarina bielikova

Zdroj foto: Shutterstock, archív Mgr. Katarína Bieliková

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.