Zamerané na mužov

Zdalo by sa, že príroda je spravodlivá a obdobie „prechodu“ nadelila rovnakým dielom ženám aj mužom. Realita je ale iná a andropauza neprichádza tak rýchlo ako menopauza...

shutterstock 0917 1200x800

Za všetko môžu hormóny

Ženám pri menopauze prudko klesá ženský pohlavný hormón (estrogén). U mužov je celý proces zmien spájaný s  klesajúcou tvorbou androgénov, najmä testosterónu, ktorý je zodpovedný za celý rad metabolických procesov v ľudskom tele, ako aj estrogénu, ktorý sa v organizme nachádza. Pri andropauze je pokles hormonálnej hladiny pozvoľnejší, zhruba o 1 až 2% ročne, preto príznaky nemusia byť toľko viditeľné.

Muži sa len v obmedzenej miere dostávajú do andropauzy medzi 50. a 60. rokom. Podľa odborníkov,  andropauza nemusí postihnúť každého muža. Značný vplyv má genetická predispozícia, ale aj fajčenie, obezita, alkohol, dlhodobý stres a absencia aktívneho pohybu. Je potvrdené, že hladina testosterónu klesá so zvyšujúcou sa telesnou hmotnosťou. Avšak s pribúdajúcim vekom sa počet mužov, ktorí príznaky mužského prechodu zažívajú, zväčšuje. Po odznení prechodu sa žena stane neplodnou, zatiaľ čo muž, je  v rôznej miere stále plodný.

Prejavy andropauzy

-      náladovosť, nervozita, depresívne nálady a podráždenosť

-      znížená fyzická výkonnosť a častejšia únava

-      problémy so zaspávaním a spánkom

-      zhoršená koncentrácia a problémy s pamäťou

-      zníženie libida a poruchy erekcie

-      úbytok vlasov, svalovej hmoty na úkor tuku, preto aj mužom hrozí obávaná osteoporóza a srdcové ťažkosti

-      nie je  výnimočný ani nástup „druhej puberty“ 

Tip na prvú pomoc

S prechodom je možné bojovať zmenou životného štýlu: prestať fajčiť, byť fyzicky aktívny, znížiť nadváhu, obmedziť tučnú stravu a alkohol a dopriať telu pestrú a vyváženú stravu bohatú na vitamíny A, C, E a skupiny B aj minerály ako napríklad magnézium, zinok, mangán a selén.

Pri závažnejších problémoch sa ponúka odborník - lekár, ktorý má k dispozícii hormonálnu liečbu. Treba si zvážiť jej užívanie, pretože nie je stopercentne bezpečná a konzultovať s lekárom, ako zmierniť symptómy andropauzy, pretože pri nedostatočnej hladine testosterónu, hrozí riziko rakoviny prostaty.

Zaujímavosť: Termín andropauza  sa prvýkrát objavil v roku 1944 a prvá štúdia o tejto problematike vyšla roku 1946.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.