Som tehotná?

Očakávate menštruáciu, no nič sa nedeje. Či už to vo vás vyvolá pocit šťastia, alebo sa zľaknete, tehotenský test vám napovie, ako na tom ste.


Dnes už lekárne ponúkajú viacero druhov a značiek tehotenských testov. Všetky však fungujú na rovnakom princípe. Samotný test je vlastne papierik, ktorý zo vzorky moča zistí, či je žena tehotná. Ako? Ženské telo začne v určitom štádiu vývinu embrya vytvárať tehotenský, choriogonadotropný hormón (hCG), ktorý sa dostáva do krvi a do moču. Test vlastne reaguje na jeho prítomnosť. Moderné tehotenské testy dokážu zachytiť aj veľmi malé množstvá tohto hormónu, ak však chcete pravdivú odpoveď, musíte čakať podľa citlivosti testu minimálne osem až štrnásť dní od počatia. Citlivosť je prakticky jediným dôležitým rozdielom medzi rôznymi testami. Pravdaže, čím kvalitnejší a citlivejší test si chcete kúpiť, tým viac zaň zaplatíte. Ceny sa pohybujú približne medzi sedemdesiat až dvesto korunami. Okrem toho sa rôzne značky odlišujú už len spôsobom použitia.

RÁNO ČI VEČER?
Hovorí sa, že na zistenie tehotnosti „domácim“ testom by mala žena použiť ranný moč. V skutočnosti to však nie je dôležité a na väčšine testov je jasne napísané, že sa môže použiť kedykoľvek počas dňa. Pravdovravnosť testu môžu vo vyšších dávkach ovplyvniť niektoré lieky či iné látky. Pozor treba dávať napríklad na acylpyrín, kofeín či niektoré antibiotiká. Gynekológ MUDr. Ľubomír Turkota hovorí: „Žiadny tehotenský test, pri ktorom sa použije moč, nie je stopercentne spoľahlivý. Pozitívny výsledok testu však dá žene cennú informáciu o tom, že je pravdepodobne tehotná.“ Ďalším náznakom je, samozrejme, vynechanie menštruácie či takzvané prvé tehotenské príznaky, ako ranné pocity nevoľnosti, častejšie nutkanie na močenie či napätie v prsníkoch.

TEST LEKÁRA NENAHRADÍ
Ak je výsledok tehotenského testu negatívny, no menštruácia sa stále neobjavuje, žena ho môže o niekoľko dní zopakovať. MUDr. Turkota dodáva: „Test je dobré zopakovať s odstupom troch, štyroch dní. Približne každých tridsať hodín sa totiž množstvo hCG hormónu v tele zdvojnásobuje. Ak aj prvý test prítomnosť hormónu nezachytí, druhý by ho mal spoľahlivo odhaliť.“ Ak je výsledok testu aj druhýkrát negatívny, ďalší test je zbytočný. Žena by pre istotu mala navštíviť gynekológa, aj keď meškanie menštruácie môže spôsobiť napríklad stres či neprítomnosť ovulácie v menštruačnom cykle. Aj pri pozitívnom výsledku by mala žena navštíviť svojho lekára, aby výsledok potvrdil. Hormón hCG totiž môžu tvoriť aj niektoré nádory. Pochybnosť môže v žene vyvolať prípad, keď je výsledok testu pozitívny, no krvácanie sa o niekoľko dní objaví. Lekárske vyšetrenie je aj v tomto prípade namieste. Krvácanie môže byť príznakom takzvaného včasného potratu, jeho príčinou však môže byť aj mimomaternicové tehotenstvo.

AKO TESTUJE NEMOCNICA?
Žene, ktorá si myslí, že je tehotná, môže lekár urobiť tri druhy testov. Prvý, test z moču, využíva presne ten istý princíp ako komerčné, voľne predajné tehotenské testy. Nie je o nič spoľahlivejší, výsledok je len orientačný. Druhou možnosťou je zistenie hladiny hormónu hCG v krvi. Pri takomto teste už má žena istotu. „Zo séra zistíme, či v ňom tehotenský hormón je a ukáže nám aj to, koľko jednotiek hCG krv obsahuje. Táto informácia nám pomôže celkom spoľahlivo určiť, v ktorom týždni tehotenstva je žena,“ vysvetľuje doktor Turkota. S úplnou istotou tehotenstvo potvrdí aj ultrazvuk. Zárodok je na ňom vidieť asi od piateho týždňa po počatí. Prvé takéto vyšetrenie by mala žena absolvovať asi v deviatom až desiatom týždni. Vďaka ultrazvuku lekár zistí, či je všetko tak, ako má byť. „Našou úlohou nie je len zistiť, či je žena tehotná, ale aj kde je tehotná, keďže vajíčko sa môže uhniezdiť aj inde ako v maternici. Mimomaternicové tehotenstvo je pritom veľmi nebezpečné, dokonca môže ohroziť aj život. Ultrazvuk umožňuje lekárovi zistiť aj to, či sa vytvoril domček, ktorý tvoria plodové obaly, plodová voda a placenta a či sa v tomto domčeku nachádza jeho obyvateľ. Ultrazvuk odhalí, či sa zárodok vyvíja tak, ako má, či je vitálny, či žena čaká jedného alebo viacerých potomkov.“

POZOR NA ŽIVOTNOSŤ
Ak sa rozhodnete získať prvú informáciu o tehotenstve použitím domáceho testu, nikdy nezabudnite, že rovnako ako väčšina výrobkov majú i voľne predajné tehotenské testy svoju exspiračnú dobu. Pokiaľ je výrobok starší, nemôžete sa naň spoliehať. Preto si lehotu použiteľnosti uvedenú na obale skontrolujte. Pri skladovaní tehotenského testu nezabúdajte, že si vyžaduje izbovú teplotu, uchovávanie v chladničke či nebodaj v mrazničke by mohlo výsledok skresliť. Najdôležitejšie však je, že aj keď kvalita a spoľahlivosť dnes predávaných tehotenských testov je vysoká, nebojte sa pri akejkoľvek pochybnosti navštíviť svojho gynekológa!

Petra JEDLIČKOVÁ


Zdroj:
www.casopiszdravie.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.