Prvá pomoc pri únave očí

Tento zdravotný problém, je čoraz viac rozšírený vďaka neustálej práci s počítačom. Mnohý z nás, si žiaľ nemôžu pomôcť, pretože monitor a práca na počítačoch je ich každodennou súčasťou. Poznáme však spôsob, ako minimalizovať tento problém.

istockphoto_22922

1, Nastavte si podľa vašej potreby monitor tak, aby jas a kontrast vyhovoval vášmu zraku. Ak vnímate pozadie tohto článku ako zdroj svetla, kontrast na monitore je príliš vysoký.

2, Veľkosť písma a nastavenie farby veľmi ovplyvňujú únavu a bolesť očí. Písmo zvoľte takej veľkosti, aby ste bez väčšieho sústredenia a námahy vedeli čítať text z obrazovky. Pri každodennej práci s textom v počítači sa odporúča mať čiernu farbu na bielom podklade, prípadne najtmavšiu šedú, ktorá pôsobí mäkšie na oči.

3, Zobrazovaciu frekvenciu si nastavte vyššiu ako 75 Hz, tá zrak podstatne viac namáha.

4, Ak je to možné a vo vašich možnostiach uprednostnite LCD displej pre klasickými monitormi. Minimalizáciu odleskov z obrazovky dosiahnete pomocou antireflexných krytov a tmavými farbami v miestnosti. Pri správnej pozícii sedu sú oči vzdialené od monitoru približne 20 až 24 cm.

5, Osvetlenie stola a miestnosti tiež zohráva dôležitú úlohu. Pri práci umiestnite počítač smerom od okna a používajte závesy alebo okenné žalúzie.

6, Očná gymnastika je vhodným cvikom pri zbavovaní sa vrások, ale hlavne pomáha uvoľniť okohybné svaly, čím sa podporí väčšia sústredenosť oka a únava prichádza pomalšie.

7, Vedeli ste, že pri monitore ľudia až päťkrát viac mrkajú ako mimo jeho dosah? Je to podvedomý pohyb, ktorým sa naše oči bránia pred únavou. Týmto pohybom sa zvlhčuje oko, zabraňuje jeho vysýchaniu, ktoré spôsobuje únavu zraku. Ak nepomáha mrkanie, používajte očne kvapky alebo umelé slzy.

Urobte niečo pre svoje oči, ale aj pre svoje telo a produktivitu práce. Skúste si vyhradiť viac kratších pravidelných prestávok ako jednu dlhšiu. Počas nich sa poprechádzajte, ponaťahujte a precvičte očnú gymnastiku.

Očná gymnastika:

1. Odvráťte zrak od počítača a zamerajte sa na pevný, vzdialený bod a prechádzajte pritom očami hore a dole.

2. Zameriavajte sa striedavo na blízke a vzdialené predmety.

Cviky opakujte aspoň 15 krát.

Zdroj foto: iStockphoto

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.