Pálenie záhy v tehotenstve

Prečo sa vyskytuje, plus 3 tipy na úľavu. Dalo by sa pripodobniť „neúplnému zvracaniu“. Prečo sa však často vyskytuje pálenie záhy v tehotenstve? Čo za to môže a ako sa mu vyvarovať?

coko_gravidita

Pálenie záhy – popis

Charakteristický je ako pálčivý pocit v podbrušku, rozlievajúci sa až pod hrudnú kosť. Ide o spätný návrat potravy spolu s kyselinami zo žalúdka do pažeráka. Prípadne až bolesť, ktorá vás môže vystrašiť. V ústach sa objavuje nepríjemný horko-kyslý pocit, podobajúci sa pocitom po dávení. Preto by sa tento stav dal pripodobniť „neúplnému zvracaniu“.

Prečo sa však často vyskytuje pálenie záhy v tehotenstve? Čo za to môže?

Pálenie záhy – príčina

Základné príznaky tehotenstva, ako sú zmena chuti do jedla či nálad, pozná väčšina z nás. Ale vedeli ste, že k tým prvým môže patriť aj nepríjemné pálenie záhy?

Stratí sa po pôrode, ale predtým nie je vylúčené, že vás pálenie záhy potrápi až do vysokého štádia tehotenstva. S týmto problémom sa stretávajú približne dve tretiny žien.

3 tipy na úľavu od pálenia záhy

1. Jedlo si správne načasujte

Určite nejedzte rýchlo a hltavo, na každé jedlo si pokojne doprajte aj štvrť alebo pol hodinku. Takisto sa snažte už nič nekonzumovať na noc. A v neposlednom rade si jedlo radšej rozložte do viacerých menších porcií v priebehu dňa. Potom si ho budete aj o to viac užívať.

2. Nejedzte tieto potraviny

Ak sa chcete vyvarovať páleniu záhy, mali by ste sa zamyslieť aj nad tým, ako by mala vyzerať strava v tehotenstve. Pokúste sa eliminovať vo svojom jedálničku potraviny ako sú citrusy, paradajky, cibuľa, cesnak či kyslé uhorky. Aj keď sú veľmi zdravé, za diskomfort vám to nestojí.

Druhou skupinou sú potraviny, za ktorými až tak banovať nemusíte ani z hľadiska svojho zdravia: čokoláda, káva, kofeínové a bublinkové nápoje, mastné a vyprážané jedlá.

Tip: V tehotenstve sa chutiam niekedy jednoducho neubránime. Preto, ak už chcete zhrešiť bez nepríjemných následkov, stavte na bielu čokoládu.

3. Pomôžte si vankúšmi

Mnoho žien veľkú časť tehotenstva preleží. Trávenie preto prebieha často v tejto polohe, ktorá nemusí byť prajná pre pohyb žalúdočných kyselín. Respektíve je prajná až priveľa, ale nie tak, ako by ste si želali. Podložte si preto hlavu aj chrbát vankúšmi a udržte žalúdočné šťavy tam, kde majú byť.

Aj v tehotenstve vám pomôže zdravotná poisťovňa

Union zdravotná poisťovňa sa o vás postará aj v tehotenstve. Ako? Napríklad preplácaním všetkých potrebných vyšetrení. Praktickým prehľadom informácií pred i po pôrode a zaslaním knižky Naše dieťatko, kde sa dozviete všetko potrebné. Poistením vášho bábätka z pohodlia domova. A navyše, po pôrode na vás čaká limitovaný balík výhod v hodnote 100 EUR.

Kompletný zoznam výhod nájdete v sekcii Výhody pre mamičky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.