Fototerapiu...

...čiže liečenie pomocou svetla využívali už starí Egypťania. Aj príslovie "kde nechodí slnko, tam chodí lekár" hovorí o pôsobení svetla na ľudské zdravie...

>> Móda >> Aktuálne >> Fototerapiu...

Napriek tomu, že ešte stále nepoznáme procesy, ktoré pri svetelnom žiarení prebiehajú v bunke, pozitívne výsledky vplyvu svetelného žiarenia na ľudský organizmus pri viacerých druhoch ochorení sú neodškriepiteľné a preto fototerapiu využíva aj súčasná medicína.

História fototerapie je dlhá, no prevratných v nej bolo predovšetkým posledných dvadsať rokov, v priebehu ktorých vedci objavili nové zdroje žiarenia a dokázali od seba oddeliť jednotlivé vlnové dĺžky spektra s rôznymi liečebnými účinkami.

O liečivom pôsobení svetla vieme, že v tele aktivuje určité chemické látky, urýchľuje delenie buniek a tým obnovovanie poškodených tkanív, zlepšuje prekrvenie (mikrocirkuláciu) tkanív, podnecuje tvorbu kolagénu v bunkách a pôsobí protizápalovo.
Z uvedeného vyplýva, že fototerapia sa využíva napríklad pri hojení poškodenej kože: pri akné, herpesoch, vredoch, preležaninách, pooperačných jazvách... Prínosom je hlavne v prípade diabetikov a ľudí so zníženou imunitou, u ktorých sa aj drobné kožné ochorenia môžu zmeniť na vleklý zdravotný problém s vážnymi dôsledkami.
Ďalšou skupinou ochorení, ktoré fototerapia pomáha liečiť, sú (neinfekčné) ochorenia pohybového ústrojenstva: artróza, degeneratívne ochorenie chrupaviek, bolesti kĺbov, poúrazové stavy, zlomeniny...

Pri uvedených zdravotných problémoch sa dnes fototerapia aplikuje pomocou malých prístrojov veľkosti telefónneho slúchadla s označením Bio Beam 660 a Bio Beam 940 (čísla označujú vlnovú dĺžku v nanometroch), ktoré sú nielen súčasťou lekárskych ordinácií a rehabilitačných stredísk, ale v prípade potreby tiež súčasťou domáceho vybavenia. Možno ich totiž používať (samozrejme, podľa pokynov) aj bez lekárskeho dozoru. Odborníci však varujú pred ich použitím pri zhubnom bujnení tkaniva, v blízkosti očnej sliznice a v blízkosti maternice v priebehu tehotenstva.

Pozor! Pozitívny účinok fototerapie by sa pri vybraných zdravotných problémoch mal prejaviť približne do desiatich dní. Ak sa tak nestane, je pravdepodobné, že používateľ patrí do skupiny dvoch až troch jedincov zo sto, ktorých organizmus na liečebné účinky svetelného žiarenia nereaguje alebo len v zanedbateľnej miere.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.