Očista tela

I keď nám leto klope na dvere, skúsme si v ňom ešte „upratať“... Veď počasie máme stále "aprílové". Nezabudnite, že tento rok je podľa astrológov rokom obnovy fyzických a duševných síl.


Prináša ideálnu konšteláciu na to, aby sa organizmus každého človeka dokonale očistil a zregeneroval. Už naši predkovia odporúčali každoročnú „očistnú kúru" a za ideálnu dobu považovali práve obdobie pred letom. Táto stáročiami overená tradícia je prevenciou vzniku rôznych ochorení a zároveň inštinktívnou podpornou metódou na posilnenie imunity.

Radí fytoterapeutka Venuša Studničková

Jej efekt je rovnaký ako účinky toho, čomu dnes hovoríme detoxikácia: „Základom je vyčistenie tráviaceho traktu od nestrávených zahnívajúcich zvyškov potravy, toxínov,  a premnožených plesní, celkové prečistenie tkanív a vyplavenie nepotrebných látok. Ak sa telo toxínov nezbaví, môžete mať zažívacie ťažkosti, trpieť alergiami a cítiť únavu. Pokiaľ neprečistíte tráviaci trakt, potom vaše telo nemôže vhodne využívať ani vitamíny a minerály, ktoré prijímate - dôjde len k ďalšiemu hromadeniu a upchávaniu nestráveným odpadom metabolizmu," vysvetľuje diplomovaná zdravotná sestra a fytoterapeutka Venuša Studničková a dodáva: Detoxikácia sa nevykonáva len na jar. Ľahké ´predčistenie´ sa odporúča aj v prípade, ak sa chystáte na nejaký zákrok, trpíte nadmernou únavou alebo máte zdravotné ťažkosti. Ak máte chronické ochorenie a chcete nasadiť odporúčanú bylinnú liečbu, je detoxikácia namieste, napríklad pri opakovaných mykózach. Keď telo najskôr ´predčistíte' a až potom začnete užívať bylinný čaj alebo kvapky, bude mať liečba väčší efekt."


Prostriedky na detoxikáciu

Existuje množstvo prostriedkov, ako postupne vylúčiť z tela všetky balastné látky, ktoré sa v ňom nahromadili: „Detoxikáciu je možné vykonávať pomocou špeciálneho bylinného čaju na odkyslenie, ktorý vyrovná pH jednotlivých orgánov tela. Čaj sa užíva podľa potreby tri až šesť týždňov. K ľahšiemu čisteniu je vhodný aj list brezy v podobe čaju, kvapiek alebo tinktúry," hovorí odborníčka a odporúča počas celej doby detoxikácie obmedziť jednoduché cukry a vylúčiť zo stravy bielu múku, teda rožky, koláče a knedle, ďalej korenené jedlá, údeniny a čokoládu. V neposlednom rade potom upraviť pitný režim.


Voda odplavuje toxíny

Ak poskytnete telu dostatok tekutín, nielenže povzbudíte trávenie, ale posilníte aj obranyschopnosť svojho tela. Pitný režim treba dodržiavať, príjem tekutín však nie je dobré zbytočne zvyšovať, ale ani znižovať: „Sú ľudia, ktorí sa napríklad veľa potia alebo v zamestnaní obmedzujú pitie, aby nechodili často na toaletu. Tu by som chcela pripomenúť, že kto pije málo, potí sa rovnako a musí vylučovať moč. Rozdiel je len v tom, že jeho pot silnejšie zapácha a moč je hustý, tmavý a má tiež typický zápach, ktorý signalizuje práve nedostatok tekutín. Takže pitný režim stačí naozaj len dodržiavať a voliť vhodné nápoje," vysvetľuje fytoterapeutka a pripomína: "Mnohé nápoje obsahujú látky, ktoré majú úplne inú funkciu ako pokrytie potrebného množstva tekutín v bunkách. Niektoré zosilňujú tvorbu moču a zároveň zahusťujú krv, iné povzbudzujú psychické funkcie, ďalšie sú vhodné len pri veľkej fyzickej záťaži alebo ako prechodný podporný prostriedok pri liečbe zdravotných ťažkostí."

Každá tekutina štartuje vlastný chemický program, či už je to káva, kakao, mlieko, čierny a ovocný čaj, alkohol, džús alebo malinovka. Ideálne sú pramenité neperlivé vody s nízkym obsahom minerálov, pomerom vápnika a horčíka 2:1 a mierne zásaditým pH, ktoré sú určené na bežné každodenné pitie. Takúto kvalitu dosahuje napr. pramenitá voda Lucka, ktorá vznikla ako pôvodne dojčenská voda, no teraz ju nájdete aj vo variantoch pre dospelých. Čo sa týka pitného režimu, pite priebežne od rána v malých množstvách, odporúča sa piť 15 min. až pol hodiny pred jedlom. Poslednú dávku tekutín doplňte počas večera, malý pohár aj pred spaním. Ak vás trápia problémy s krvným obehom, je to vraj zároveň najlepšia prevencia proti srdcovo-cievnym príhodám, ku ktorým často dochádza práve počas spánku. Príjem tekutín by sa mal pohybovať okolo 2 - 2,5 litra denne, adekvátne zvýšenie množstva by malo nastať pri športe alebo nadmernej fyzickej aktivite.

Priebeh čistenia tela

Detoxikáciu môžu sprevádzať rôzne reakcie nášho tela, prípadne sa tiež môžu zaktivizovať chronické ložiská, ktoré môžu byť v počiatočnej fáze detoxikácie výraznejšie ako povôdne. Tieto detoxikačné reakcie v žiadnom prípade neohrozujú funkcie orgánov človeka. Naopak – znamená to, že sa telo čistí, pretože detoxikáciou sa látky do tela nepridávajú, ale odstraňujú. Spočiatku môže dochádzať k častejšiemu vyprázdňovaniu, môžete pozorovať častejšie smrkanie a vykašliavanie, dokonca aj zmenu farby moču. Preto je nutné dodržiavať práve pitný režim, aby ste čo najviac látok vylúčili močom. „Dĺžka detoxikácie je individuálna, ideálne však aspoň šesť týždňov, aby mal organizmus možnosť zareagovať na prečistenie a doplnenie blahodarných zložiek. Odporúčam obrátiť sa na odborníka, ktorý vám s ohľadom na vaše zdravotné problémy a životný štýl ponúkne prírodné prípravky na posilnenie organizmu a detoxikáciu orgánov," dodáva V. Studničková.

Nezabudnite!

• Každá minúta strávená pohybom vám pomôže nepodľahnúť únave – premôžte sa a choďte aspoň na krátku prechádzku alebo si zaplávajte.
• Spánok podporuje regeneráciu vášho organizmu. Ak ste po obede unavení, ak sa dá, pokojne si na dvadsať minút zdriemnite. Ak to nie je možné, choďte na čerstvý vzduch a pár minút relaxujte. Dobré tiež je, ak sa naučíte chodiť spať v rovnakú hodinu.
• Pozitívne myslenie je základom úspechu. Snažte sa vo všetkom nájsť niečo, čo vás môže inšpirovať alebo potešiť a zbytočne sa nestresujte.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.