Osteoporóza

Napísal Mgr. Alexandra Štullerová 22. október 2024

Podľa farmaceuta Pleskota je pre osteoporózu charakteristický jej pomalý a bezpríznakový vývoj. Prejavuje sa často bezbolestne, miernym pobolievaním v chrbtici alebo zväčšujúcim sa zakrivením chrbtice. 

freepik_osteoporosis_1024

Ďalším príznakom je postupná deformácia postavy a výška postavy (aj o  viac ako 10 centimetrov nižšie). „Najčastejšie postihuje starších ľudí, najmä ženy po menopauze. Ohrozené sú tak osoby s nízkou telesnou hmotnosťou (BMI < 18,5 kg/m²) a malou fyzickou záťažou. Osteoporózu môže spôsobiť aj dlhodobé užívanie niektorých liekov - kortikosteroidov, niektorých antiepileptík, inhibítorov protonovej pumpy, antidepresív zo skupiny selektívnych inhibítorov spätného vychytávania sérotonínu. - SSRI (fluvoxamín, fluoxetín, sertralín, paroxetín, citalopram, escitalopram),“ vysvetľuje farmaceut.

Mgr. Ondřej Pleskot, odborný farmaceut MojaLekáreň.sk:Najúčinnejší z hľadiska suplementácie je vápnik v organickej forme - 1000 mg denne. Málo sa hovorí o užívaní vitamínov D a K2 spolu s vápnikom. Vitamín D3 dopĺňame predovšetkým od jesene do začiatku jari min. 1000 IU denne. Vitamín K2 75-100 mikrogramov/deň. Niektoré odborné zdroje upozorňujú, pri pravidelnej, či vysokej suplementácii vápnika bez užívania D3 a K2, na riziko ukladania v tele na nežiaducich miestach (napr. v cievach). Vitamín D3 a K2 sú rozpustné v tukoch, je teda vhodné ich pre lepšiu vstrebateľnosť užívať počas jedla alebo po jedle, ktoré obsahuje tuky.”

Prevencia osteoporózy v kocke podľa farmaceuta Ondřeja Pleskota:

●      Zabezpečte si príjem dostatku vápnika - Potraviny bohaté na vápnik zahŕňajú mliečne výrobky (plnotučné mlieko, jogurt, tvrdý syr), zelenú listovú zeleninu (špenát, kapusta) a obohatené potraviny, ako sú cereálie alebo rastlinné mlieko. Vhodný pomer je 270 gramov zeleniny a 130 gramov ovocia. Preferujte rastlinné bielkoviny, ako sú fazule a orechy, rovnako ako ryby, hydinu bez kože a chudé kúsky mäsa.

●      Vitamín D – kľúč k lepšiemu vstrebávaniu vápnika - Prirodzene ho získavame zo slnečného žiarenia, ale v chladných mesiacoch je dobré doplniť ho potravinami (tučné ryby, vajcia) a doplnkami stravy.

●      Pravidelný pohyb - Fyzická aktivita, najmä silové cvičenia a cvičenia s dopadom, ako je chôdza, beh alebo tanec, pomáhajú posilňovať kosti.

●      Obmedzte fajčenie, alkohol a kofeín - Oslabujú kosti, zvyšujú riziko osteoporózy.

●      Udržujte zdravú telesnú hmotnosť - Nadmerná podváha môže oslabiť kosti, zatiaľ čo nadváha môže preťažovať kosti a kĺby.

●      Pravidelné lekárske kontroly - Ak máte v rodine výskyt osteoporózy alebo ste v rizikovej skupine (napr. ženy po menopauze), je vhodné sa pravidelne kontrolovať u lekára.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.