Cvičenie a jeho vplyv na cholesterol, BMI a tráviace problémy

Asi už viete, že pravidelné cvičenie je kľúčom k udržaniu dobrého zdravia a celkovej pohody. Nielenže pomáha znižovať hladinu cholesterolu, ale tiež vedie ku krásnej a štíhlej postave a môže zmierniť rôzne tráviace problémy.

adobestock_1_624

Zdroj obrázku: Microgen / stock.adobe.com

V tomto článku sa pozrieme na to, ako môže cvičenie prispieť k zlepšeniu vášho kardiovaskulárneho zdravia, pomôcť pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti a podporiť zdravé trávenie. Možno si myslíte, že hladinu cholesterolu ovplyvňuje len strava. Zdravé stravovanie je však len polovicou úspechu a budeme sa mu venovať neskôr. Pozrime sa na to, ako vám môže pohyb pomôcť ku zdraviu srdca a ciev.

Ako cvičenie pomáha znížiť cholesterol?

Pravidelná fyzická aktivita zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu, ktorý pomáha odstraňovať „zlý" LDL cholesterol z krvného obehu. Aeróbne cvičenia, ako je beh, plávanie, cyklistika alebo rýchla chôdza, môžu výrazne znížiť hladinu LDL cholesterolu a triglyceridov.

Cvičenie totiž stimuluje aktivitu enzýmov, ktoré pomáhajú prenášať LDL cholesterol z krvi do pečene. Tým sa urýchľuje proces odstraňovania prebytočného cholesterolu z krvného obehu.

Pravidelný pohyb zlepšuje celkovú cirkuláciu krvi, čo umožňuje efektívnejší transport cholesterolu v tele. To znižuje množstvo LDL cholesterolu, ktorý sa môže usadzovať v stenách ciev.

Okrem toho cvičenie pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť, čo je dôležité pre kontrolu cholesterolu. Strata nadváhy môže priamo znížiť hladinu LDL cholesterolu a zvýšiť HDL cholesterol. Silové cvičenia, ako je posilňovanie, tiež prispievajú k zlepšeniu metabolizmu a udržiavaniu zdravého srdca. Kombinácia pravidelného aeróbneho a silového tréningu je najefektívnejším spôsobom, ako dosiahnuť optimálne výsledky v znižovaní cholesterolu.

adobestock_2_624

Zdroj obrázku: GutesaMilos / stock.adobe.com

Cvičenie by malo prinášať radosť a potešenie, preto je dôležité nájsť si pohybovú aktivitu, ktorá vás skutočne baví. Keď si vyberiete cvičenie, ktoré vás napĺňa, stane sa to súčasťou vášho každodenného života a bude ľahšie ho dodržiavať. Môže to byť napríklad:

●      Jogging alebo behanie – skvelé pre kardio a zlepšenie kondície.

●      Joga – zlepšuje flexibilitu, silu a duševnú pohodu.

●      Pilates – posilňuje jadro a zlepšuje držanie tela.

●      Plávanie – kompletné cvičenie pre celé telo, šetrné k kĺbom.

●      Tanec – zábavná forma pohybu, ktorá zlepšuje kondíciu.

●      Cvičenie s vlastnou váhou – kliky, drepy, výpady na zlepšenie sily môžete robiť kdekoľvek, aj doma.

●      Posilňovanie s činkami – pre budovanie svalovej hmoty – na začiatok však budete potrebovať skúseného trénera, aby ste mali istotu, že cvičíte správne.

●      Turistika – kombinácia pohybu a pobytu v prírode.

●      Spinning alebo cyklistika – výborné pre kardio a nohy.

●      HIIT (High-Intensity Interval Training) – krátke, intenzívne tréningy na spaľovanie tukov.

●      Box alebo kickbox – skvelé pre kardio, silu a sebaobranu.

●      Aerobik – rytmické cvičenie pre zlepšenie kondície.

●      Zumba – tanečný fitness program plný energie.

●      Tai Chi – jemné cvičenie zamerané na rovnováhu a relaxáciu.

Užite si cestu za zdravším a šťastnejším životom tým, že sa budete hýbať spôsobom, ktorý vám prináša radosť.

BMI – čo to je a aký má naň vplyv cvičenie?

Pri pravidelnom cvičení dochádza často k zmenám v BMI Index telesnej hmotnosti (Body Mass Index), ktorý je ukazovateľom telesnej hmotnosti v pomere k výške. Pravidelné cvičenie, najmä kombinácia aeróbnych a silových tréningov, môže viesť k úbytku telesnej hmotnosti, čo následne znižuje BMI.

Cvičenie tiež pomáha budovať svalovú hmotu, ktorá je hustejšia než tuk, čo môže mať vplyv na BMI, aj keď hmotnosť zostáva rovnaká alebo sa mierne zvýši. Pretože svaly vážia viac než tuk, môže sa stať, že BMI sa zmení menej výrazne, aj keď sa zlepší telesná kompozícia a zníži sa percento telesného tuku. Nech už cvičíte z akéhokoľvek dôvodu, sledujte nielen BMI, ale aj celkovú kondíciu a zloženie tela, aby ste mali komplexný obraz o svojom zdravotnom stave.

adobestock_3_624

Zdroj obrázku: monticellllo / stock.adobe.com

Zdravé stravovanie vás zbaví mnohých zdravotných problémov

Správne výživové návyky môžu výrazne zlepšiť vašu celkovú pohodu a znížiť riziko chronických ochorení. Ak si dokážete udržať tieto návyky, pomôže vám to zbaviť sa a predchádzať mnohým zdravotným problémom, ako je napríklad:

Vysoký cholesterol

Zdravšie stravovanie, bohaté na vlákninu, zdravé tuky (napríklad omega-3 mastné kyseliny) a nízky obsah nasýtených a trans tukov, môže prispieť k zníženiu hladiny „zlého" LDL cholesterolu a zvýšeniu „dobrého" HDL cholesterolu.

Riziko ochorenia srdca a ciev

Znížením cholesterolu a krvného tlaku prostredníctvom zdravšieho stravovania sa znižuje riziko srdcových ochorení, ako sú infarkt a mŕtvica. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty a zdravé tuky podporuje zdravie srdca.

Reflux (GERD)

Reflux, známy aj ako gastroezofageálna refluxná choroba (GERD), je stav, pri ktorom žalúdočná kyselina a obsah žalúdka prúdia späť do pažeráka. Spôsobuje nepríjemné pocity, ako je pálenie záhy, kyslú chuť v ústach, bolesti na hrudi a v niektorých prípadoch aj problémy s prehĺtaním.

Vyhýbanie sa mastným, koreneným a kyslým jedlám môže znížiť reflux a jeho prejavy. Konzumácia menších a častejších jedál a vyhýbanie sa jedeniu neskoro v noci pomáha predchádzať spätnému toku žalúdočnej kyseliny do pažeráka.

Cukrovka

Zdravé stravovacie návyky môžu pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi, čím sa znižuje riziko vzniku cukrovky typu 2 alebo pomáha pri jej riadení. Vyvážená strava s nízkym glykemickým indexom je kľúčová.

Obezita

Strava s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom kalórií môže podporiť úbytok hmotnosti a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti, čo je dôležité pre prevenciu a liečbu mnohých chronických ochorení.

Vysoký krvný tlak

Strava bohatá na draslík, magnézium a nízky obsah sodíka (soľ) môže pomôcť znížiť krvný tlak. Konzumácia ovocia, zeleniny a nízkotučných mliečnych výrobkov je prospešná pre reguláciu krvného tlaku.

Zápalové ochorenia

Zdravá strava s vysokým obsahom antioxidantov a omega-3 mastných kyselín môže znížiť zápal v tele, čo je prospešné pre ľudí s artritídou a ďalšími zápalovými stavmi.

Vďaka pravidelnému cvičeniu a zdravej strave sa budete cítiť fyzicky aj mentálne lepšie, čo prispeje k vášmu celkovému šťastiu. Tieto zdravé návyky zlepšia kvalitu vášho života a pomôžu udržať optimálne zdravie a pohodu. Ďalšie tipy, ako si znížiť cholesterol, nájdete tu.

 

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.