Prečo je dôležité dať si skontrolovať znamienka každý rok?

Napísal Tomar, femme 03. máj 2023

Vedeli ste, že takmer 90 % rakoviny kože sa dá predísť? Stačí si pravidelne nechať skontrolovať znamienka. Dočítate sa aj,  čo si treba všímať pri samovyšetrení znamienok, dermatológia  vypracovali tzv. pravidlá ABCDE.

Malígny melanóm

Malígny je v preklade zhubný melanón, je najzávažnejšia forma rakoviny kože. Napáda bunky tvoriace pigment kože (melanocyty). Pri neskorej diagnostike má tendenciu rozšírenia do lymfatických uzlín a do iných častí tela. Často sa vyvinie z materského znamienka, hlavne pri tých väčších. Melanón však môže vzniknúť aj s novovytvoreného znamienka.
Riziko výskytu melanónu okrem dlhodobého slnenia má aj rodinná predispozícia. Najčastejší výskyt býva obvykle na trupe, rukách alebo lýtkach. U ľudí s tmavšou pokožkou sa často objavuje aj na dlaniach rúk alebo spodkoch chodidiel.
Symptómom je zväčšenie znamienka do veľkosti, tvaru a farby. Liečba sa nasadzuje pod pozitívnych laboratórnych vyšetreniach. Pozostáva z chirurgického zákroku, pri recidíve sa nasadzuje chemoterapia.

Malígny melanóm je najzhubnejším kožným nádorom s rýchlou tvorbou metastáz. Patrí preto medzi najagresívnejšie nádorové ochorenia. Jeho výskyt na Slovensku sa za posledných 30 rokov viac ako strojnásobil. Takmer 90 percentám prípadov tohto ochorenia sa pritom dá predísť. Včasná diagnostika je najvýraznejší faktor prežitia pacienta.

„Každý rok v máji sa možnosťou bezplatného vyšetrenia znamienok na našej klinike a intenzívnou osvetou zapájame do zvyšovania povedomia o dôležitosti a nevyhnutnosti prevencie, ktorou je v prípade malígneho melanómu včasná diagnostika. Verím, že spolu s ďalšími dermatológmi na celom Slovensku pomáhame predchádzať výskytu nebezpečnej rakoviny kože. Včas zachytený zhubný melanóm kože znamená záchranu života,“ upozorňuje primárka dermatologicko-laserovej kliniky Tomar MUDr. Adriana Tomeková.

Prečo je dôležité dať si skontrolovať znamienka každý rok?

  • Lebo rakovina kože je najčastejším druhom zhubného nádoru vôbec
  • Lebo podľa WHO umiera ročne na malígny melanóm 48 000 ľudí a 12 000 ľudí zomrie ročne na ďalšie druhy rakoviny kože
  • Lebo v priebehu 30 rokov stúpol na Slovensku počet prípadov rakoviny kože štyrikrát
  • Lebo v roku 1935 bola pravdepodobnosť výskytu melanómu 1 k 1500, v roku 2000 sa táto pravdepodobnosť znížila na hrozivých 1 k 75
  • Lebo incidencia rastie približne o 5-7 % ročne
  • Lebo sa môže vyvinúť na predtým nezmenenej koži, ale často vzniká aj z hnedých materských znamienok
  • Lebo melanóm je typ rakoviny, ktorý veľmi rýchlo metastázuje
  • Lebo najefektívnejším nástrojom na boj s narastajúcou incidenciou malígneho melanómu je včasná diagnostika
  • Lebo v Slovenskej republike má každý poistenec právo na preventívnu prehliadku pigmentových lézií raz ročne
  • Lebo melanóm je plne vyliečiteľný v počiatočných fázach nádorového rastu

Pravidlá ABCDE

tomar_1_030523

Zdroj foto: Tomar

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.