Slnečné lúče ako potenciálna hrozba očí

Každý rok sa už po dlhej a únavnej zime všetci tešia na prvé slnečné lúče. Okrem toho, že prinášajú mnoho radosti a úžitku, v určitých prípadoch môžu byť veľmi nebezpečné.

sara_kauten_unsplash

Zdroj foto: Sar Kauten, Unsplash

Pôsobenie UV žiarenia na oči

Slnko okrem tepla a svetla produkuje UV žiarenie, ktoré voľným okom nevidíme. Pre človeka je nebezpečné žiarenie UV-A a UV-B, pričom UV-A lúče tvoria 99 % slnečného žiarenia a proti UV-B žiareniu nás vo veľkej miere chráni ozónová vrstva. Vzhľadom na uvedené je zrejmé, že pred UV žiarením sa musíme chrániť. Ak sa nechránime a UVA žiarenie dlhodobo pôsobí priamo na oko môže spôsobiť  poškodenie očného tkaniva, keďže preniká až na očnú sietnicu. UVB žiarenie je ešte intenzívnejšie a pri priamom vplyve môže poškodiť očnú rohovku.

Prejavy poškodenia oka slnečným žiarením

Poškodenie oka, ktoré spôsobili slnečné lúče, čiže UV žiarenie sa prejavuje intenzívnou bolesťou, pocitom cudzieho telesa v oku, neznášanlivosťou svetla, začervenaním a slzením oka. Ak sa nechránime a UV žiarenie dlhodobo pôsobí priamo na oko, môže spôsobiť  šedý zákal až slepotu. Oba typy žiarenia môžu vyvolať zápal očnej rohovky, spojivky či zakalenie očnej šošovky. Dlhodobé pôsobenie UV žiarenia bez ochrany očí môže byť spojené aj so vznikom nebezpečného ochorenia centrálnej časti sietnice, tzv. degenerácie makuly, pretože slnečné lúče zasahujú priamo žltú škvrnu.

Sneh a voda

Pôsobenie slnečného žiarenia je niekoľkonásobne väčšie a intenzívnejšie ak sa nachádzame pri vode alebo na snehu. Pri dlhodobom pozeraní na lesklý povrch, či už vodu alebo sneh je rohovka vystavená znásobenej expozícii odrazených ultrafialových lúčov, čo môže spôsobiť očiam nezvratné následky. Extrémom je, ak vystavíme oči dlhému pozorovaniu zatmenia slnka, resp. ak sa spoliehame na v tomto prípade na obyčajné slnečné okuliare. Ľudskému oku pri sledovaní zatmenia škodí najmä infračervené a ultrafialové žiarenie. Jeho dlhšie vystavenie infračervenému žiareniu môže spôsobiť poškodenie žltej škvrny (makuly), čo môže viesť k makulárnej degenerácii až slepote.

Prvá pomoc

Väčšina príznakov negatívneho pôsobenia slnečných lúčov sa upraví pri zavretí oka alebo až pri aplikácii umelých sĺz či prípravkov, ktoré pomáhajú obnoviť epitel oka (vrchná vrstva rohovky). Avšak dlhodobé pôsobenie slnečných lúčov na oko môže spôsobiť nezvratné dôsledky a úplné poškodenie zraku.

Prevencia

Počas letného obdobia dosahuje UV index najvyššiu hodnotu, čo zraku škodí najviac. Práve v tomto období je prevencia najdôležitejšia. Okrem nosenia kvalitných slnečných okuliarov sa sústreďte na pravidelnú konzumáciu zeleniny bohatej na vitamíny A, C a E, selén, zinok a karotenoidy, ktoré vyživujú sietnicu a zabezpečujú ostrosť videnia (špenát, kel, žltá kukurica, nektarinka, pomaranč, listová zelenina, ryby, mrkva, strukoviny atď.) Rozmanitá strava je základom zdravej životosprávy, ale ak by ste chceli zjesť v ideálnom pomere všetko prospešné pre vaše oči, bolo by to pomerne zložité. Aj preto sú tu výživové doplnky Ocuvite Complete*, Ocuvite Lutein forte* a Ocuvite Lutein Premium* ktoré boli vyvinuté na základe vedeckých výskumov. Cielená výživa pre oči je správna cesta ako si zabezpečiť dostatočné množstvo látok pre výživu očí, ktoré si telo samo nevie vytvoriť a teda je odkázané na ich prísun zvonka.

ocuvite_0722

Viac sa dozviete na www.ocuvite.sk.

*Výživový doplnok. Výživové doplnky sa nesmú používať ako náhrada rozmanitej a vyváženej stravy.

1 Komentár

  • Komentár Milan Štefan %AM, %14 %448 %2022 %09:%júl napísal Milan Štefan

    výživové doplnky Ocuvite Complete*, Ocuvite Lutein forte* a Ocuvite Lutein Premium*

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.